Actualizat noiembrie 26th, 2024 11:18 PM
mai 04, 2013 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 1108 vizualizari
Dincolo de semnificația simbolică a Învierii, se știe că românii sunt niște ‘bons viveurs’ și că le place ca masa să le fie masă în asemenea momente. Iar principalul ingredient al preparatelor de Paște este mielul, sub diverse forme. Inspectorii sanitari avertizează însă că un consum exagerat de carne de miel sau o pregătire insuficientă a meniurilor de sărbătoare pe baza de carne de miel pot avea efecte nedorite. Ca date tehnice, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor informează că 100 grame de carne de miel au o valoare calorică ridicată (200 – 300 kcal) şi un conţinut ridicat de potasiu. De asemenea, organele (în special ficatul), dar si carnea, conţin foarte mult fier, care se absoarbe foarte uşor, zinc si carnitină cu rol energetic şi cantităţi mici de calciu, acidu folic si vitamina E. Specialiștii mai avertizează că această carne are un conţinut de proteine ridicat şi multe grăsimi saturate: cam 80 mg de colesterol la 100 grame). Un alt aspect care merită luat în calcul este că acea carne care provine de la miei cu greutate mai mica de 10 kg sau sub 9 săptămâni poate produce, la persoane predispuse genetic sau în caz de consum excesiv o serie de probleme. De exemplu, conţinutul ridicat de colagen bogat în oxipurine face ca acest prodis să fie dificil de digerat, excesul fiind responsabil de eventuale atacuri de gută (la cei suferinzi deja), precum şi boli gastro-intestinale şi hepato-renale (la cei predispuşi unor asemenea afecţiuni). Cei care vor consuma carne de miel în aceste zile ar trebui să o asocieze cu legume. De asemenea, drobul ar trebui să aibă cât mai multă verdeață si orez cu putință. Persoanele care suferă de boli cardiovasculare trebuie și ele să aibă grijă câtă carne de miel mănâncă. Cum nu e exclus ca unii să se mai ocupe și pe ultima sută de metri de pregătirea bucatelor de Paști, DSP Bihor mai transmite câteva recomandări demne de luat în vizor:
– în cazul preparării ciorbelor, adăugarea cărnii doar in momentul fierberii şi, pe cât e posibil, folosirea cărnii de la miei de 10- 14 kg
– prepararea cărnii de miel înăbuşita sau preparată pe grătar, evitându-se pe cât posibil prăjelile, iar stufatul trebuie sa conţină cât mai multe legume, deoarece carnea nu conţine fibre şi legumele vor ajuta prevenirea constipaţiei
– evitarea asocierii cărnii de miel cu pâine, mămăligă sau paste; ea trebuie asociată doar cu legume.
În cazul în care, nu doar în urma consumului nesăbuit de carne miel, aveți nevoie de asistență medicală în aceste zile de sărbătoare, accesați acest link pentru a vedea lista farmaciilor, ale centrelor de permanent și ale celorlalte unități sanitare cu activitate non-stop.
nov. 26, 2024 0
sept. 17, 2024 0
sept. 16, 2024 0
iul. 11, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0