Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
apr. 20, 2013 Andrei Şandor Actualitate Comentariile sunt închise pentru Cu mic cu mare, la eliberarea Oradiei de către Armata Română (FOTO/VIDEO) 1724 vizualizari
De câțiva ani, sărbătorirea momentului 20 aprilie 1919 a fost tot mai deosebită. În 2013, evenimentul organizat de Primăria Municipiului a fost parcă și mai spectaculos. Cu ostași „scoși” din cartea de istorie și cu un descendent al generalului eliberator în sala mare a instituției, care poartă exact numele marelui militar, ceremonia în 3 acte a fost în același timp fastuoasă și simplă. Sala din Primărie a fost plină cu invitați (printre care prefectul Claudiu Pop, președintele CJ – Cornel Popa, deputații Florica Cherecheș și Ioan Cupșa, subprefectul Cristian Bitea, viceprimarul Mircea Mălan, președintele PDL Bihor – Găvrilă Ghilea, președintele PC Bihor – Traian Bodea), cel mai însemnat fiind Cantemir Moșoiu, urmaș al generalului.
Profesorul Viorel Faur a avut ocazia din nou să vorbească despre ziua de 20 aprilie și despre contextul istoric al evenimentelor. Cunoscut pentru alocuțiunile rostite cu mult patos, acesta a explicat la final, de față cu elevi de la Liceul „Aurel Lazăr”, că un istoric nu este altceva decât „avocatul prorpiului său neam”, motiv pentru care trebuie să i se ierte un oarecare subiectivism. Primarul Ilie Bolojan a declarat că Oradea are două zile importante pe parcursul unui an: 12 octombrie (când în centrul atenției se află avocatul Aurel Lazăr) și 20 aprilie, atunci când Traian Moșoiu este pe buzele românilor din oraș. Iar sărbătoarea de azi a beneficiat de prezența strănepotului pe linie de frate al generalului, Cantemir, cel care a
avut ocazia să expună pe scurt povestea familiei. Dar motivul principal al prezenței la Oradea a unei rude a lui Traian Moșoiu a fost mai ales lansarea cărții „Răsboiul nostru” de Neculai Cibin (pseudonim al căpitanului Nicolae Dobrescu). Aceasta este a II-a ediție a cărții, volumul fiind completat și revizuit, spune Cantemir Moșoiu, cel care a și sponsorizat apariția. De asemenea, cei prezenți la manifestarea de la Primăria Oradea au putut pune mâna pe un interesant calendar pe 2013, care conține imagini de la evenimentele dedicate omagierii generalului Traian Moșoiu după anul 1989. Același strănepot s-a îngrijit ca apariția calendarului să fie posibilă, sprijinind cu bani acest proiect. (Ca fapt divers, e de observat că în calendar apar mai multe aspecte de la manifestări organizate la Oradea, dar niciuna din perioada în care Municipalitatea a fost/este condusă de Ilie Bolojan, deși liberalul este cel care a pus un foarte mare accent pe momentele istorice românești legate de acest municipiu. În schimb, apare în mod generos ex-edilul democrat, Petru Filip.)
De la Primărie, alaiul de oficialități și invitați s-a îndreptat spre Biserica cu Lună, în ritm dictat de fanfara militară și sub conducerea militarilor îmbrăcați ca în 1919, la eliberare. În timp ce în interior s-a desfășurat obișnuitul Te Deum, afară, în parcare, soldații de acum 100 de ani au făcut senzație printre copiii care s-au nimerit în zonă. Unii au cerut explicații detaliate despre arme și ținută, primind toate datele interesante.
httpvhd://youtu.be/XtI6nJwpBJ0
Conform programului anunțat, tot pe jos, via str. Avram Iancu, lumea s-a deplasat pe bustul generalului Moșoiu din fața fostului sediu al Garnizoanei, acolo unde, după discursurile de rigoare, după un recital al Ansamblului Profesionist „Crișana” și după o scenă de reconstituire a evenimentelor din 1919 s-a procedat la clasica depunere de coroane de flori.
[nggallery id=1549]
În 2013, se împlinesc 94 de ani de la intrarea în Oradea a trupelor românești conduse de generalul Traian Moșoiu.
nov. 20, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 15, 2024 0
nov. 12, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0