Actualizat noiembrie 22nd, 2024 3:12 PM
mart. 25, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1126 vizualizari
4 aprilie ar trebui să fie urmtoarea zi în care orădenii/bihorenii îngrijorați în continuare de subiectul exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică își vor putea striga oful în stradă. Mai exact, în fața sediului Instituției Prefectului Județului Bihor. Ecologiștii care organizează mitingul oferă și o proiecție de film, joi (28 martie), la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, unde va rula „Gasland”, un documentar realizat de americanul Josh Fox. Proiecția va avea loc de la ora 7 seara. Protestul este programat a se derula la o săptămână după prezentarea peliculei.
„Gazele de șist sunt noua atracție a investitorilor strategici. De ce? Pentru că au fost alungați din aproape toate ţările europene, chiar și din SUA sau Bulgaria, dar în România se contează pe corupția politicienilor, pe manipulare și, mai ales, pe neimplicarea oamenilor. Noi vrem să le dovedim că se înșală”, spun pe Facebook organizatorii protestului din fața Prefecturii. În opinia acestora, gazele de șist nu ar de a face cu independența energetică, „ci ne-ar otrăvi apa, pământul, aerul și viața”. Protestatarii vor transmite și ideea conform căreia „independența energetică e un mit și locurile de muncă sunt o iluzie pe care cei care conduc și au condus această țară ni le înșiră pe tapet, pentru a ne convinge să-i lăsăm să distrugă, prin otrăvire, România”. Cei care cheamă orădenii și bihorenii la miting anti-gaze sunt supărați pe toată clasa politică, pe care o consideră mincinoasă. „Fracturarea hidraulică nu se mai vindecă! Apa ar rămâne otrăvită, terenurile ar deveni sterile, terenurilor şi locuinţelor le-ar scădea drastic valoarea, casele din zonele fracturării s-ar crăpa sub cutremurele de suprafața și sub trepidațiile miilor de mașini de mare tonaj. Nu am avea independență energetică durabilă, pentru că exploatarea durează cam 5 ani. Am rămâne doar cu suferința, în timp ce politicienii și corporațiile și-ar cumpăra drepturi de folosire ale izvoarelor montane cu apă curată (pe care, ulteior, să ne-o vândă) şi insule în paradisuri tropicale pentru a-și petrece bătrânețile pe banii munciţi de noi”, spun ecologiștii.
Acesta va fi al doilea protest de acest gen de la Oradea, după cel din 9 februarie. Înainte de primul miting (link), șirul criticilor și îngrijorărilor a fost deschis de președintele CJ Bihor, Cornel Popa și de primarii localităților pentru care există deja binecuvântarea oficială a Guvernului în vederea explorărilor referitoare la gaze. Ulterior, au luat poziție și parlamentari liberali și un senator democrat-liberal. În cele din urmă, premierul Victor Ponta a declarat la o emisiune televizată că nu se va face activitate de explorare/exploatare decât în locurile în care autoritățile și populația nu au nimic împotrivă. Aparent, aceste lămuriri și tentative de calmare a spiritelor nu au liniștit apele.
apr. 17, 2014 0
feb. 13, 2013 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0