Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
feb. 20, 2013 Andrei Şandor Actualitate, Auto 0 1632 vizualizari
Guvernul Ponta a adoptat reglementările vizând cea mai nouă formă de taxă de poluare, denumită acum ‘timbru de Mediu’, descris de ministrul de resort, Rovana Plumb, drept „prima formulă ce vizează în mod real poluarea şi se adaptează la realitatea din România”. Conform explicațiilor date de Plumb după ședința de Guvern de marți (18 februarie), această formă a taxei nu mai este dominată de problema capacității cilindrice, urmând ca birul să fie calculat mai ales în funcţie de emisia de dioxid de carbon. În forma anterioară a taxei de Mediu, acest aspect conta doar în proporție de 30%. Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice a mai declarat că timbrul „menţine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro 5 şi măreşte cotele pentru tehnologiile Euro 4 şi Euro 3”. De asemenea, proprietarii de mașini prevăzute cu tehnologii mai slabe (ex.: non-Euro, Euro 1 sau Euro 2) timbrul de Mediu va scădea faţă de nivelul cuantumului actual. Practic, urmează să fie luată ca și cotă de depreciere vechimea maşinii la fiecare dintre autoturismele cuprinse în această normă de poluare. „Timbrul de mediu se aplică pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 şi N1, N2, N3, cu următoarea precizare: pentru categoria de autoturisme cu normă de poluare Euro 5, Euro 4 şi Euro 3 – formula de calcul este cea care ia în proporţie de 100% emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse în normele de poluare non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 – se aplică actuala formulă prevăzută prin Legea nr. 9/ 2012”, a mai precizat ieri ministrul Rovana Plumb.
Cine nu plătește
Șefa Ministerului Mediului a făcut referiri și la categoriile exceptate de la plata timbrului de Mediu. Este vorba despre autovehiculele aparţinând misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, autoturismele aparţinând persoanelor cu dizabilități, autovehiculele forţelor armate, forţelor de securitate ale statului, de Poliţie, Jandarmerie, Poliţie de frontieră, Pompieri şi Ambulanţe, dar și autovehiculele istorice, cele hibride şi electrice. O altă categorie de mașini pentru care nu se va plăti timbrul de Mediu este cea a autovehiculelor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului şi acordate cu titlu gratuit. Vor fi scutite de la plata timbrului și autovehiculele destinate competiţiilor sportive și cele dobândite prin moştenire, în cazul în care acesta a intervenit în intervalul de doi ani de la data deschiderii succesiunii.
Cât costă
La baza calculării valorii taxei va sta cursul de schimb al monedei euro, stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Pentru mașinile electrice, Ministerul Mediului va acorda eco-tichete în valoare de 2.500 euro. Asta înseamnă că persoana fizică / instituția de stat / unitatea administrativ teritorială care achiziționează o asemenea mașină nu va plăti prețul integral al acesteia. Precum în cazul programului Rabla, tichetul va avea o valoare anume (2.500 euro), una cu care se va diminua prețul autoturismului electric dorit. Desigur, va în ceea ce privește timbrul, va exista un cuantum diferit la maşinile pe benzină faţă de cele pe motorină, motivul fiind, conform declarațiilor ministrului Rovana Plumb, că „emisiile poluante din pulberi sunt mult mai mari pentru autovehiculele care folosesc motorina, faţă de cele care folosesc benzină”. Excepție va fi la mașinile cu Euro 5, aici valorile fiind aceleași indiferent de tipul de combustibil, emisiile de pulberi fiind egale atât pentru benzină, cât şi pentru motorină.
aug. 02, 2024 0
apr. 12, 2022 0
iul. 27, 2021 0
mart. 15, 2021 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0