Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
ian. 22, 2013 Andrei Şandor Actualitate, Cultură 0 1465 vizualizari
În mod normal, multiculturalitatea, statutul de oraș-boem sau conviețuirea mai multor etnii în aceeași localitate se pot manifesta cel mai bine prin artă. Prin cele mai diverse forme de artă. Artiștii, mai ales în perioada pe care o trăim, dau dovadă de imaginație ieșită din comun, ei combină vechi cu nou, est cu vest, pânză cu metal și, în general, ar face (aproape) orice pentru a putea fi văzut, auzit, ascultat, în funcție de ramura artistică pe care o reprezintă. În lipsa unor alocări generoase de la bugetele locale (și de la cel național) și într-o epocă în care nici mecenatele nu sunt foarte în vogă, creatorii de artă din Oradea (dar nu numai ei) au parte de o doză de aer curat: Laborator. Visual. Kontakt. Lăcașul de cultură pus pe picioare grație implicării unui tânăr îndrăgostit de artă, Gabriel Miloia, a devenit deja parte a peisajului de specialitate. Bihorstiri.ro a stat de vorbă despre acest loc deosebit situat în centrul Municipiului Oradea cu Alina Staicu (foto), curator al Asociației Visual Kontakt.
– Noul loc expozițional, Laboratorul, cum a ajuns în atenția Asociației Visual Kontakt?
– Laborator. Visual. Kontakt este un fel de institut, nu în sensul de şcoală, ci în sensul de spaţiu de cercetare, propunere de soluţii pentru ceea ce înseamnă arta contemporană. El este administrat de Asociaţia Visual Kontakt, un pas înainte firesc pentru modul în care asociaţia a crescut calitativ şi pentru diversitatea proiectelor proprii.
– Oradea nu este neapărat un oraș cu activitate culturală foarte susținută. Chiar mai era nevoie de o nouă galerie de artă, fie ea și una neconvențională?
– Nu cunosc planul urbanistic al oraşului şi nici nevoile acestuia. Arta nu se produce şi nu se manifestă în funcţie de nevoi, ci uneori în ciuda acestora. Într-un sat din Austria există un centru cultural cu o galerie de o sută de metri pătraţi, cu activitate intensă şi cu public numeros. Nu cred că activitatea culturală „mai puţin susţinută” are legătură cu nevoile sau cu oraşul, aşa cum oraşul poate avea legătură cu arta sau nu; asta nu va împiedica arta să se producă.
– Pe cine doriți să atrageți în spațiul de pe str. Republicii? Artiști nebăgați în seamă și public total nonconformist?
– Spaţiul şi proiectele artistice sunt diferite de strategiile de marketing sau de management, aşa că nu are un public ţintă sau un target. Publicul se creează independent de planuri şi nu cred în existenţa unui public „total nonconformist”, mai ales dacă se ia drept nonconformist tot ce nu este văzut la standurile de handmade. Artiştii expuşi de Visual Kontakt sunt foarte „băgaţi în seamă” – Felix Deac expune la Liverpool, Andreea Anghel în SUA, Alexandru Potecă este artist susţinut şi promovat de statul român, Carlos Carmonamedina conduce şi curatoriază o rezidenţă de succes în Slovacia şi a participat la Bienala de la Veneţia, toţi sunt artişti de succes iar „nebăgaţi în seamă” cred că este un sinonim pentru „Oradea nu a auzit de ei”. Deşi există internet, reviste de artă etc.
– Care sunt primele feedback-uri după deschiderea galeriei?
– Laborator. Visual. Kontakt a debutat în forţă, cu proiecte conceptuale puternice şi de calitate. Pentru moment asta ajunge.
– Sunteți sau nu concurență pentru clasica galerie de artă de pe corso?
– Nu. Galeria de artă de pe corso nu are concurenţă.
– Ce pregătiți pentru orădeni în acest an?
– Pregătim un meniu valabil la nivel naţional şi internaţional. Orădenii sunt invitaţi să se delecteze.
– Asociația a organizat o expoziție într-o biserică din Vadu Crișului. De ce acolo?
– A fost mai mult decât o expoziţie, este un întreg proiect numit Proto-Art, Proto-Gallery. Intenţia a fost de infiltrare a lucrărilor de artă contemporană printre cele religioase, în spaţiul de cult – fără a altera sau modifica spaţiul iniţial – în virtutea ideii că biserica poate fi considerată cea mai veche galerie de artă contemporană (de exemplu în Renaştere scenele biblice erau ilustrate cu personaje şi contexte contemporane artiştilor şi relevante pentru ce vroia să spună arta lor). Provocarea constă în felul în care lucrările de artă contemporană convieţuiesc, în secolul XXI, cu cele religioase; artă contemporană decontextualizată cu artă religioasă uneori realizată de amatori.
– Ce alte simeze ieșite din comun mai aveți în vizor?
– Simezele sunt de un singur fel: comune. Noi batem cuie.
– Reproșați autorităților locale sau politicienilor aflați la Putere că nu se alocă destui bani pentru evenimente culturale?
– Nu reproşăm. Este un fapt concret, dovedit şi absolut specific românesc că nu se alocă, nu se fructifică, nu se apreciază. Eu, însă, nu mă ocup de buget.
– Cum ați descrie condiția actuală a artistului local din Oradea, cel care nu are ocazia să beneficieze de resurse financiare îndestulatoare pentru a-și practica și valorifica priceperea?
– Condiţia actuală a artistului local din Oradea tocmai aţi descris-o dumneavoastră. Eu sunt din Cluj…
Date de contact Asociația Visual Kontakt – Oradea, str. Albacului, nr. 54
Adresă Laborator. Visual. Kontakt – Oradea, str. Republicii, nr. 47
Web: www.visualkontakt.ro
ian. 14, 2013 0
nov. 11, 2012 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0