Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
dec. 17, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Politică Comentariile sunt închise pentru Declanșator al Revoluției din 1989, Tokes critică „restaurarea” comuniștilor la guvernare 1246 vizualizari
Exact în ziua în care președintele Traian Băsescu s-a văzut nevoit să-l desemneze premier pe Victor Ponta și la 23 de ani de la arestarea sa de către autoritățile comuniste în Timișoara, Tokes Laszlo se arată dezamăgit de turnura pe care o iau lucrurile în România. Într-o conferință de presă desfășurată la sediul său de europarlamentar din Oradea, fostul pastor a deplâns soarta României în contextul rezultatului alegerilor din 9 decembrie. De asemenea, Tokes (foto) critică din nou UDMR, acuzând-o de susținere acordată „reinstaurării” comuniștilor la cârma țării (n.b.: Uniunea Social Liberală fiind văzută, în mara parte, ca fiind descendent al Partidului Comunist Român prin PSD) și abțiguie Biserica Reformată și pe urmașul său în fotoliul episcopal (Csuri Istvan) din cauza implicării directe în politică.
Tot cu comuniști…
Ex-vicepreședintele Parlamentului European nu crede, din păcate, că are motive de sărbătoare în ziua care, practic, a declanșat efectiv Revoluția din decembrie 1989. În opinia lui Tokes Laszlo, este o „aniversare tristă” deoarece principalul „dar” al evenimentelor de acum 23 de ani este instalarea unei „democraturi post-comuniste”. Fostul episcop reformat susține că Revoluția a fost „furată”, iar în România trăiește mai departe „moștenirea dictaturii”, o situație contrară celei din Ungaria, acolo unde, spune Tokes, în 2010 a câștigat adevărata democrație (prin actualul prim-ministru Orban Viktor). De altfel, analiza eurodeputatului arată că țara nostră deține un adevărat record în materie de supraviețuire a comunismului: „După 20 de ani, fostul regim a mai avut resurse” (pentru revenirea în prim plan și pentru câștigarea alegerilor din 9 decembrie).
UDMR, mon chagrin
Aflat în război deschis cu UDMR (formațiunea pe a cărei listă a candidat în 2009 pentru Parlamentul European), Tokes Laszlo se arată total dezamăgit de atitudinea pe care această entitate o are în aceste zile. De asltfel, eurodeputatul subliniază că aproape 60% dintre alegători nu s-au dus să voteze în 9 decembrie și că participarea maghiarimii a fost de sub 40%. Cu alte cuvinte, Tokes con
sideră că UDMR este mult mai puțin legitimă decât ar dori sau decât se proclamă. Totodată, fostul episcop reformat a declarat luni că PPMT (al cărui președinte de onoare este) a „salvat” aproximativ 60.000 de voturi ale unor cetățeni de etnie maghiară care, în mod normal, nu ar fi mers la urne. În opinia liderului Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, UDMR joacă în România rolul pe care Partidul Socialist Maghiar îl joacă în Ungaria și că pledează în continuare pentru stilul de partid unic, atitudine prin care nu face altceva decât să „alunece înapoi”. Tokes Laszlo mai crede că o participare a UDMR la guvernarea USL ar fi „tragi-comică” și își atenționează foștii colegi de formațiune că, prin modul în care lucrează, invocă în mod nelegitim momentul decembrie 1989. „UDMR este în criză morală și politică” și e în „contradicție cu spiritul Partidului Popular European (n.b.: familia politică din care UDMR face parte la nivel european) și cu valorile creștin-democrate”.
Biserica reformată cea politizată
În mod oarecum surprinzător, Tokes Laszlo s-a dezlănțuit și la adresa celui care i-a urmat în scaunul episcopal de la Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului, Csuri Istvan. Potrivit celor spuse azi de fostul episcop, Csuri s-a s-a implicat în campania UDMR, indicându-le enoriașilor să voteze UDMR. Gest pe care, spune Tokes, niciun alt om din bisericile maghiare nu l-a făcut și nici înalții reprezentanți ai bisericilor românești. „Mi-e rușine că biserica mea a ajuns într-o astfel de situație deplorabilă!”, a exclamat, afectat, Tokes Laszlo, precizând că „ungurii au ajuns să susțină laolaltă restaurarea post-comunistă”.
Și acum e ca atunci
Fostul episcop vede o oarecare similitudine între 17 decembrie 2012 și 17 decembrie 1989 prin faptul că, și atunci, „am luptat singur, fără sprijin de la preoțime. De altfel, Tokes a ținut să precizeze că votul din 9 decembrie nu reflectă starea de spirit a maghiarimii, această etnie fiind indusă în eroare printr-o „propagandă falsă” dusă de UDMR. Totodată, europarlamentarul consideră că „absenteiștii indică divizarea comunității maghiare”. Totuși, în ciuda rezultatului destul de slab obținut de actualul său partid (PPMT), Tokes Laszlo spune că simte sprijinul moral al maghiarilor din Transilvania, doar că „lumea e zăpăcită” și se află într-o „stare de tranziție”.
oct. 24, 2018 0
sept. 28, 2018 0
sept. 28, 2017 0
sept. 22, 2017 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0