Actualizat noiembrie 22nd, 2024 1:19 PM
nov. 05, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1245 vizualizari
În cadrul evenimentelor din precampania electorală, azi (5 noiembrie), filiala orădeană a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a adus în fața ziariștilor 3 candidați orădeni: pe Zatyko Gyula (Colegiul 4 Senat), pe Nagy Zoltan (Colegiul 8 Camera Deputaților) și pe Kristofi Kristof (Colegiul 9 Camera Deputaților). Deși toți trei vor să devină parlamentari ai Municipiului Oradea, planurile dezvăluite de aceștia înainte de campania electorală regulamentară se referă mai degrabă la aspecte de ordin național: reorganizare teritorială, reforma Învățământului, depolitizarea reală a Justiției și coborârea pragului de la care populația minoritară din anumite localități poate beneficia de anumite drepturi în plus în administrație.
Transilvania, patrie comună
Cu regretul că înainte de alegerile locale, când a candidat pentru funcția de primar al Oradiei, nu a avut o legătură foarte strânsă cu presa română, Zatyko Gyula (foto centru) a identificat sursa tuturor problemelor majore din România: statul centralizat. Candidat în Colegiul 4 Senat consideră că un astfel de stat este „foarte scump, puțin eficient și nu e competitiv în Europa”. Reprezentantul PPMT crede că și derularea în ritm de melc a unor proiecte infrastructurale mari se datorează tot statului centralizat. Exemplul dat luni de Zatyko a fost Autostrada Transilvania, cel cu care, în urmă cu 8 ani, „unii deputați și senatori își făceau campanie”. Politicianul maghiar spune că subiectul autostrăzii a fost de interes numai până când s-au făcut exproprierile de terenuri afectate de proiect. Și totuși, problemele identificate nu sunt doar ale maghiarilor sau ale românilor. Din cauza redistribuirii incorecte a fondurilor suferă toate etniile carte trăiesc în Ardeal. Sub deviza „Transilvania să fie patria noastră comună”, candidatul PPMT consideră că ar fi benefică o reorganizare teritorială a țării în funcție de „dotările” geografice, industriale și istorice. „Ar fi păcat ca transilvănenii să plece și ei din țară, așa cum au făcut sașii. Acum toată lumea deplânge plecarea sașilor. 600.000 de unguri au plecat deja din România în ultimii 20 de ani”, spune Zatyko Gyula. Acesta a ținut să precizeze că ideea reorganizării teritoriale „nu este împotriva nimănui, ci pentru toți transivănenii”.
Educație în colaps
Candidat în Colegiul 8 camera Deputaților, profesorul Nagy Zoltan (foto dreapta) își propune ca, în caz că reușește să ajungă în Parlament, preocuparea sa principală va fi modificarea Legii Educației. Actualul act normativ, consideră dascălul orădean, este „rămas în urmă” și „greșit”. Nagy dă glas unor probleme reale din sistemul de învățământ românesc, specificând că profesorii se aduncă periodic pentru a dezbate asemenea subiecte și ajung să pună pe hârtie propuneri concrete de îmbunătățire, însă acestea rămân uitate prin niște sertare, fie la Inspectoratul Școlar Județean, fie la Ministerul Educației. Candidatul PPMT pentru un post de deputat speră să poată contribui la debirocratizare, la descentralizarea adevărată în Învățământ și la instituirea unei normalități în ceea ce privește programa școlară. Nagy Zoltan critică stilul împămăntânit prin care, aproape an de an (sau cel puțin la schimbarea Puterii politice centrale), regulile „jocului” se schimbă din mers, copiii care intră într-un anumit ciclu de învățământ neștiind clar la ce să se aștepte. De asemenea, în opinia profesorului candidat (care predă matematică și informatică la Liceul „Ady Endre”), va trebui modificart sistemul de admitere computerizată aferent trecerii copiilor în liceu. „Examenele ar trebui organizate de fiecare școală în parte, iar astfel s-ar reduce substanțial posibilitățile de eroare la introducerea notelor în soft. Iar copiii nu ar mai avea emoții că nu ajung la școala și în clasa în care vor”, crede Nagy, care mai semnalează și că dascălilor li se aruncă în spate prea multe sarcini birocratice care nu au nicio legătură cu activitatea lor de bază. Potențialul deputat se referă la tot felul de grafice și statistici pe care profesorii sunt obligați să le facă, în ele întrezărindu-se și mici posibile elemente de șantaj la adresa celor care nu le fac sau care întârzie predarea lor. În calitate de parlamentar de Oradea, candidatul PPMT se va apleca și asupra realei descentralizări. În conferința de presă de luni, Nagy Zoltan a pus întrebări care merită toată atenția: „De ce trebuie ca Inspectoratul să numească directorii de școli? De ce nu comunitatea?”. Profesorul crede că este obligatorie depolitizarea sistemului de învățământ, fiind evident faptul că diversele numiri sunt în continuare politice, în timp ce școlile nu ar trebui sub nicio formă să ajungă sub un astfel de tip de comandă.
Pentru drepturile minorităților
Absolvent de Cluj-Napoca și de Szeged (dar acolo fără examen de licență), inginerul și juristul Kristofi Kristof (foto stânga) spune că are încredere că poate câștiga locul de deputat în Colegiul 9 Oradea. Ba chiar contează și pe voturile românilor din municipiu. El mizează pe faptul că oamenii îl cunosc ca pe o persoană care se ține mereu de cuvânt. Kristofi a declarat luni că va milita pentru ca Justiția să devină cu adevărat independentă. Totodată, eradicarea corupției este un alt plan, „altfel nu ne vom putea uita în ochii colegilor noștri din Europa”. Revenind mai pe un plan local, candidatul PPMT crede că maghiarimea ar trebui să își deschidă ochii și să își dea seama că nu mai există un monopol al UDMR. „Secretul, libertatea votului sunt garantate. Maghiarii să voteze candidații care le inspiră cea mai mare încredere”, a cerut Kristofi Kristof. Acesta mai spune că, și datorită scăderii numărului de maghiari din Transilvania, ar trebui ca pragul de 20%, peste care în localitățile cu pricina minoritatea în cauză beneficiază de diverse drepturi administrative în plus, ar trebui micșorat. De fapt înjumătățit: să fie de 10%. Întrebat de bihorstiri.ro dacă are cumva cunoștință de localități în care, în ciuda unei ponderi mai mari de 20%, maghiarimii de acolo nu i se acordă drepturile prevăzute de lege, candidatul PPMT a declarat că există cazuri în care nu au fost aplicate „facilitățile” bonus (ex.: inscripțiile bilingve), deși ar fi existat condițiile cerute. Reprezentanții partidului reclamă o astfel de situație și în Bihor, la Finiș.
Candidații PPMT vor continua să se prezinte în fața electoratului bihorean și marți, 6 noiembrie, după care își vor detalia planurile în campania electorală.
iun. 23, 2021 0
mai 08, 2017 0
apr. 18, 2017 0
mart. 27, 2017 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 21, 2024 0