Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
oct. 29, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1743 vizualizari
Mircea Matei, fost președinte PDL Oradea și fost consilier local de lungă durată în culori democrate, va fi unul dintre pretendenții la funcția de deputat de Oradea. Ex-președintele ANRSC a fost solicitat să candideze din partea Partidului Poporului Dan Diaconescu (PPDD) în Colegiul 8 Deputați (zona Rogerius). Mircea Matei a declarat luni dimineața pentru bihorstiri.ro că s-a înscris deja în PPDD, moment începând cu care statutul de membru PDL a încetat. De altfel, fostul fruntaș democrat-liberal a mai fost membru al Parlamentului României. S-a întâmplat în 2008, după ce Radu Țîrle (atunci PNL) a renunțat la funcția de senator pentru a putea rămâne în postul de președinte al Consiliului Județean Bihor. Cum Țîrle fusese ales în 2004 pe lista PD Bihor, următorul de pe această listă a fost uns senator până la alegerile din toamna anului 2008. Supărat pe evoluția din ultimii ani a filialei bihorene a PDL, Matei spune că a decis să se înscrie în competiția electorală „pentru a vedea unde mă aflu şi ce (mai) însemn în Oradea”. De altfel, fostul lider al PDL Oradea a redactat un text adresat foștilor săi colegi de partid, text intitulat „Epigonilor din Parcul Traian”. În această epistolă, pe care protagonistul a postat-o pe Facebook, Matei spune că va încerca să rupă din voturile USL candidând „acolo unde am domiciliul stabil, unde am stat din 1967, unde am copilărit şi crescut, în Rogerius, Colegiul 8! Nu unde sunt şanse mai mari, nu în alte părţi ale judeţului, nu din partea unei alianţe, nu având în spate maşinăria de partid, nimic din toate astea”. Politicianul consideră că, fiind vorba despre un vot uninominal, „…contează Omul, nu partidul!”. Din câte se știe la această oră, pe lângă Mircea Matei, fotoliul de deputat în Colegiul 8 Oradea este vânat și de Pasztor Sandor (UDMR), Cristian Pușcaș (PDL) și Ioan Cupșa (PNL/USL).
Nu-mi poate fi șef Ghilea și nici coleg unul ca Țîrle!
Redăm mai jos cele transmise de Mircea Matei democrat-liberalilor bihoreni:
„Iată că, aşa cum şi americanii ori britanicii socotesc de ceva vreme, am ajuns la vârsta majoratului, a maturităţii se zice. Nu am înţeles până acum de ce copiii vor să fie mari şi nu majori? Altfel pare viaţa după majorat, nu mai există ‘Nu ai voie!’, ‘Asta nu e pentru tine!’ și câte şi mai câte. Acum ai voie să faci orice, oricând, oricum, doar eşti major. Dar şi răspunzi!
Acum 21 de ani, când mulţi dintre cei care bântuie azi prin Parcul Traian se jucau în nisipul vieţii şi nu găseau rostul politicii, la începutul lui noiembrie, oficial major fiind, (deh, 26 de ani!) deci responsabil, am bătut la uşa politicii, am intrat şi am început o nouă etapă a vieţii mele. Fără multe amănunte, să spun doar că după încă 13 ani deveneam consilier local de Oradea, după 17 ani Senator şi după 19 ani Secretar de Stat. Toate la timpul lor. În tot acest timp am învăţat, am trudit, am luptat, am deranjat sau nu, am susţinut, dar, cel mai important, AM CREZUT! Am crezut şi când alţii nu credeau, când alţii nu munceau, când alţii alergau după funcţii şi posturi, când alţii îşi procuraseră deja cazmale şi săpau! Iar unii (şi poate aceiaşi) au avut grijă, în timp, prin tot ceea ce au făcut, zis, bârfit (da, bârfa a ajuns strategie în parc!) să mă facă să am îndoieli. Primele au apărut prin aprilie 2010 (28 mai exact) când au simulat alegerile la Filarmonica din Oradea. Au continuat în 10 decembrie acelaşi an când au ‘ales democratic’ o nouă conducere, fără nici un fel de competiţie, într-o formulă sortită din start eşecului. Dar erau doar îndoieli. Certitudinea că se întâmplau treburi netransparente a fost când onor conducerea bihoreană a considerat că nu sunt vrednic să reprezint Bihorul, aşa cum o făcusem la toate convenţiile din 1991 până atunci, între cei 74 de delegaţi în mai 2011. 74 erau mai buni, mai pregătiţi, mai reprezentativi, mai… Apoi s-au dedat la a explica cum că tot ce se întâmplă şi nu le place era vina altora, nu a lor, dar mai ales a mea. Era mai confortabil să nu răspunzi pentru nimic ci doar să pasezi altora aşa zisa vină. Iar printre cei care participau la asemenea strategii erau inclusiv aceia care uitaseră. Uitaseră ca fără lupta mea cu garda veche ei nu ajungeau prea repede consilieri locali sau judeţeni, un altul senator, iar mulţi cu funcţii prin deconcentrate! Dar, deh, uităm!…Marea majoritate a celor care au experienţă în administraţia centrală, foştii mei colegi din ministere sau agenţii, încearcă să strângă voturi prin candidatura lor. Cei de acasă au considerat că au nevoie de ei, experienţa lor e un plus, iar pentru a aduna voturi e nevoie de oameni cu notorietate. Nu şi la Bihor! Aici nu e nevoie! Nici măcar din complezenţă nu au dat un telefon. Probabil sărbătoreau încă schimbarea mea din funcţie.
După dezastrul de la locale pentru care nu a răspuns nimeni, doar unul a demisionat, a venit vremea interimatelor. Iar când am constatat neregulile grave care existau (şi mai există încă!) la CET, s-au făcut că plouă şi au refuzat pur şi simplu să apere orădenii, pe care zic că îi reprezintă, de abuzurile actualei administraţii. Oare de ce? Îmi pare rău, dar mie nu îmi poate fi şef unul ca Ghilea, nici coleg unul ca Ţârle, amândoi repetenţi la criteriile de integritate ale comisiei Macovei! Şi totuşi candidează … În Bihor, care mai este diferenţa între PDL şi PSD?
De aceea, NU MAI CRED! Nu mai cred că mai există cine să ducă mai departe spiritul pedist! Nu mai cred că se poate repara cu aceiaşi care au distrus pentru a fi ei şefi! Nu mai cred în bunele intenţii clamate pe faţă în contrast cu faptele făcute prin dos!
Aş vrea să fie clar: sunt mai pedist decât oricare dintre cei care conduc acum! Ei nu ştiu ce înseamnă acest lucru! Nu ca mine! Cred că mai am un cuvânt de spus şi îl voi spune! Cred că puteam fi un candidat mai bun ca mulţi dintre nominalizaţi si puteam aduce voturi în coşul comun”.
dec. 16, 2016 0
iul. 11, 2016 0
feb. 03, 2016 0
ian. 13, 2016 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0