Actualizat noiembrie 23rd, 2024 1:47 PM
sept. 30, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 2643 vizualizari
Președintele Consiliului Județean Bihor, prefectul Claudiu Pop și vicepreședintele Ioan Mang de la județ s-au numărat printre oficialii invitați la evenimentul turistic al zilei de sâmbătă, 29 septembrie. Redeschiderea Peșterii Meziad are loc după luni de zile de lucrări și o investiție de aproape 190.000 lei, banii necesari renașterii acestui obiectiv turistic fiind obținuți prin Proiectul „Peştera Meziad, o peşteră pentru natură şi oameni”. Acesta, potrivit managerului de proiect Paul Iacobaș, este finanţat prin programul „Green Entrepreneurship”, iar speranța conducerii comunei Remetea și a celor care au trudit în vederea implementării proiectului este că Peștera Meziad „îşi va recâştiga locul binemeritat între bijuteriile naturale ale Munţilor Apuseni”. Lucrările s-au derulat încă de la începutul acestui an, cu concursul specialiştilor de la Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor. De altfel, această entitate este custodele sitului Natura 2000 (Defileul Crişului Repede – Munţii Pădurea Craiului), din care face parte şi Peştera Meziad. Principalele obiective din proiectul desfășurat au fost legate de refacerea integrală a amenajărilor turistice din subteran. Adică trepte, balustrade sau punţi. Totodată, banii au folosit şi pentru ca întregul traseu de vizitare să fie iluminat pe baza celor mai noi tehnologii în
domeniu. Este vorba despre „Show caves lightning systems”, care nu este altceva decât un concept tehnologic modern, considerat extrem de favorabil mediului cavernicol. „Ca urmare a tuturor acestor eforturi, începând din aceste zile, turiştii se vor putea bucura de excursii ghidate pe un traseu subteran în lungime totală de 1.010 metri. De asemenea, în cel mai scurt timp, vor fi încheiate şi lucrările de renovare a infrastructurii conexe celei de vizitare a peşterii şi cele ce vizează dezvoltarea, în imediata vecinătate, a unui parc de aventură”, spune Paul Iacobaș de la CAPDD.
[nggallery id=1249]
Înainte de 1990, dar și câțiva ani după acel moment, alături de celebra peșteră de la Chișcău (Peștera Urșilor), cea de la Meziad a constituit una dintre cele mai cunoscute și mai vizitate peșteri din această zonă. Peștera Meziad a fost locuită de om încă din preistorie, iar turiștii trebuie să știe despre urmele de locuire umană care au dăinuit aici din paleolitic şi neolitic, despre oasele ursului de peşteră, dar și despre coloniile de lilieci care își fac veacul în munte, la Meziad. Peștera este considerată monument al naturii și are aproximativ 7 km de galerii expuse pe două niveluri.
iul. 12, 2017 0
mai 29, 2017 0
mai 24, 2017 0
apr. 04, 2017 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0