Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
sept. 19, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1236 vizualizari
Autonomie comunitară, o nouă structură administrativă pentru România (federalizare) și eurotransilvanism. Aceștia sunt pilonii pe care Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) își construiește campania electorală în vederea alegerilor generale din 9 decembrie. Conștienți că nu pot concura cu mașinăria bine pusă la punct și rodată a UDMR, liderii PPMT spun că obiectivul lor este să profite de acea prevedere din Legea Electorală care permite oricărui partid accesul în Parlament dacă a primit cele mai multe voturi în cel puțin 6 colegii deputațiale și 3 colegii senatoriale.
Nu ne-au vrut, mergem singuri!
Președintele PPMT, Toro Tibor (foto), a declarat miercuri (19 septembrie) la Oradea că formațiunea pe care o conduce va participa sub nume propriu și cu candidați proprii la alegeri după ce atât UDMR, cât și PCM au refuzat o colaborare electorală. În timp ce pe udemeriști îi înțelege strict din punct de vedere politic („…ei încearcă să își apere monopulul politic asupra maghiarimii”), cu celălalt partid maghiar, PCM, nu s-a putut ajunge la o înțelegere din cauza președintelui Szasz Jeno. Toro spune că regretă că nu s-a reușit încheierea unei înțelegeri privind participarea comună la alegerile legislative, motivând că reprezentarea cauzei maghiare era mult mai puternică printr-o alianță între cele 3 formațiuni. Un alt motiv pentru necesitatea colaborării dintre UDMR, PCM și PPMT ar fi, susține liderul popularilor, situația dată de vântul politic din capitală. „Niciodată comunitatea maghiară nu a fost mai expusă la schimbările politice de la București”, spune Toro Tibor și exemplifică prin anularea de către Guvernul USL a deciziei privind înființarea liniei maghiare de predare de la Universitatea de Medicină de la Târgu Mureș.
Federalizarea – soluția pentru ieșirea din criză
În prezența fostului candidat PPMT pentru funcția de primar al Municipiului Oradea, Zatyko Gyula, fostul deputat Toro a prezentat presei de limbă română principalele puncte din strategia electorală a partidului. În campania electorală, candidații și militanții PPMT vor dezvolta, în principal, 3 linii directoare. Prima este cea legată de dorința de a se obține diferite tipuri de autonomie pentru comunitățile maghiare. Este vorba mai ales despre autonomia culturală și cea teritorială (în zona Secuimii și a Partium-ului). De asemenea, printre dezideratele PPMT s-ar număra și o reorganizare a țării, la care se adaugă o reformă constituțională profundă. Potrivit lui Toro, structura actuală a României este una care favorizează criza. „Și noi suntem români, ne interesează ce se întâmplă cu țara noastră”, afirmă liderul PPMT, considerând că un cadru federal ar ajuta mai mult decât cel cunoscut în prezent. Modelele europene invocate de politicianul maghiar sunt Italia și Spania, acolo unde, deși nu este vorba despre republici federale, se guvernează în stil federalist. Întrebat ce anume ar presupune mai concret federalizarea, Toro Tibor le-a declarat jurnaliștilor că ideea ar fi de a descentraliza cât mai mult, de a crea foruri de guvernare locală cu importanță mare și de a lăsa o marjă foarte mare de manevră pentru comunitățile locale. Liderul PPMT spune că federalizarea nu ar însemna desființarea guvernului național sau a Parlamentului național. Referitor la ideea „eurotransilvanismului”, fostul deputat reamintește că Transilvania a fost mereu o regiune aparte în cadrul României, statutul special fiind dat în principal de mixul etnic care a ajutat la dezvoltarea regiunii. Toro opinează nici mai mult nici mai puțin că Transilvania ar putea fi motorul care să scoată țara din criză. Dar, în mod evident, pentru asta ar trebui să i se dea puteri sporite prin federalizare. Președintele formațiunii maghiare nu se așteaptă ca, brusc, noul Parlament ales al României să își descopere pasiunea pentru federalizare, dar speră ca subiectul să nu mai fie tratat precum un tabu și să fie demarate discuții serioase și libere pe această temă.
Speră să câștige în 9 colegii
Cheia intrării în Parlament pentru PPMT este triumful candidaților săi în minimum 9 colegii uninominale. Potrivit actualei legi electorale, care nu este considerată prea bună de către Toro Tibor, și acele partide sau alianțe care nu realizează pragul (5%) pot intra în legislativul național dacă au candidați care au luat majoritatea voturilor în cel puțin 6 colegii deputațiale și 3 senatoriale. Calculele PPMT vizează mai ales cele 15 colegii de deputați și 7 de senatori în care populația maghiară este majoritară, colegii în care se prevede o luptă strânsă între UDMR, PPMT și PCM. Președintele Toro a ținut să atenționeze votanții să nu dea ascultare acelor voci udemeriste care răspândesc panica prin afirmații de genul „Dacă nu ne votați pe noi, maghiarii nu vor fi reprezentați în Parlament”. Având în vedere prevederea legală de mai sus, „nu există nici pericolul ca UDMR să nu intre în Parlament”, a spus azi Toro Tibor, care crede că „este loc și pentru PPMT”.
În ceea ce privește lista candidaților din Bihor, șeful partidului spune că aceasta încă nu a fost definitivată și că, înainte de a fi dată publicității, va fi supusă aprobării forului central de conducere. Deși nu a dorit să dea niciun nume de potențial deputat sau senator PPMT, Toro a recunoscut că i-ar face plăcere ca pe lista finală de candidați să figureze Zatyko Gyula și Csomortanyi Istvan, cei mai cunoscuți reprezentanți locali (de până acum) ai partidului al cărui președinte de onoare este eurodeputatul Tokes Laszlo.
iun. 23, 2021 0
iun. 29, 2017 0
mai 08, 2017 0
apr. 18, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0