Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
sept. 18, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 1401 vizualizari
Se pare că portalul mereu alimentat cu informații al Municipalității și abundența de știri din presă legate de acțiunile Primăriei orădene nu satisfac în totalitate o parte a cetățenilor urbei. Marți, 18 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, forul civic Coaliția Rogerius a protestat față de lipsa de transparență (sau față de transparența bine filtrată) de care administrația locală dă dovadă atunci când vine vorba despre unele proiecte ce urmează a fi implementate sau despre implicarea ONG-urilor sau a simplilor cetățeni în activitatea fostelor regii autonome subordonate Consiliului Local Oradea.
Vrea în Consiliile de Administrație
Președintele Asociației Pro Democrația Oradea, Adrian Simon a dezvăluit că, deși legislația permite acest lucru, entitățile civice sau orădenii de rând care ar fi interesați nu sunt deloc ajutate să acceadă în Consiliile de Administrație (CA) ale fostelor regii, transformate în societăți comerciale. Spre exemplu, Simon reclamă nepromovarea prin toate mijloacele a operațiunii de selectare a „independenților” pentru aceste consilii. Subiect care, sub genericul depolitizării acestor foruri, a mai fost atins de Coaliția Rogerius la începutul acestui an. Iar participarea la ședințele CA ar putea însemna o mai bună informare a orădenilor cu privire la proiectele acestor regii și la modul în care activitatea lor va afecta orașul. Pe această cale, Adrian Simon face cunoscut faptul că 27 septembrie este data până la care cei interesați pot să își depună actele necesare la firma Romarketing (cu care lucrează administrația locală în vederea „recrutării” de persoane pentru CA) și cere implicare civică din partea oamenilor. În opinia liderului Pro Democrația Oradea, ar fi important ca în fiecare astfel de consiliu (Compania de Apă, Electrocentrale, Administrația Domeniului Public și OTL, precum și la societatea care administrează Parcul Industrial Eurobusiness) să există și o voce a cetățeanului neafiliat politic. Coaliția Rogerius ar fi interesată cel mai mult de prezența în forurile de conducere de la Administrația Domeniului Public (ADP) și de la CET. Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Municipalității, fostele regii autonome au primit dispoziție de la Primărie să publice anunțurile cu privire la recrutarea de membri în CA în publicații de specialitate (ex.: Ziarul financiar, Bursa). Fără să se apeleze și la presa locală.
Comercianții din Piața Rogerius lăsați în ceață
Azi, de față cu jurnaliștii, Adrian Simon a dat un exemplu de opacitate manifestată de ADP: cea legată de proiectul de modernizare a Pieței Rogerius. După cum se știe, Municipalitatea a câștigat o finanțare transfrontalieră prin care actuala piață agroalimentară se va transforma într-un veritabil centru de afaceri. Tânărul militant civic spune că, în ciuda diverselor solicitări de informații – de la ADP și de la Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) – nimeni nu vrea să dea acele detalii care îi interesează pe comercianții din piață. Simon, care a stat deja de vorbă cu toate categoriile de comercianți, spune că există multiple îngrijorări legate de viitorul acestora. Cu alte cuvinte, oamenilor încă nu li s-a explicat ce se va întâmpla cu ei în noile condiții (după implementarea proiectului): vor mai avea sau nu vor mai avea loc în Piața Rogerius? O altă categorie afectată și dezorientată este cea a proprietarilor de spații comerciale din vecinătatea zonei, spații despre care se crede că ar putea fi dărâmate. Președintele Pro Democrația Oradea a declarat că cei în cauză se gândesc că e posibil să fie expropriați, dar nu e nimic sigur. „Oamenii nu vor altceva decât să știe cu 5 – 6 luni înainte ce se va întâmpla cu ei”, spune Adrian Simon, subliniind că într-o astfel de incertitudine nu se poate face niciun plan de afaceri.
Pentru a încerca să îi ajute pe comercianți, Coaliția Rogerius se înhamă la un studiu aplicat, în care să fie evidențiate toate tipurile de comercianți din actuala Piață Rogerius și toate îngrijorările acestora. Totodată, administrației locale i se cere să nu refuze dialogul și mai ales să ofere informațiile solicitate, fără a pasa responsabilitatea între ADP și DMPFI.
mai 23, 2019 0
mai 30, 2017 0
mart. 04, 2017 0
mart. 04, 2017 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0