Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
aug. 02, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 1748 vizualizari
Până la 31 octombrie, la Spitalul Județean de la Oradea va funcționa heliportul pentru construcția căruia a fost câștigată o finanțare de 20.000 euro de la Rompetrol. Locul de aterizare/decolare urmează să primească autorizare de tip militar, ceea ce înseamnă că va putea fi folosit și pe timp de noapte. Medicul Hadrian Borcea, șeful Unității de Primire Urgențe (UPU) de la unitatea spitalicească de pe str. Gheorghe Doja, se arată un pic îngrijorat pentru modul în care se va derula procedura de achiziție, cunoscută fiind înverșunarea cu care firmele de construcție se bat între ele pentru adjudecarea contractelor, dar speră că totul va fi în bună regulă.
Intervenții rapide
Vestea că la Oradea va exista un asemenea amplasament a fost primită cu bucurie și de spitalele din județ. Cel din Salonta a și identificat un loc în care elicopterul va putea ateriza atunci când preia un pacient în stare gravă, iar cele din Marghita și Beiuș urmează să găsească și ele câte un asemenea loc. Potrivit dr. Borcea, posibilitatea ca elicopterul destinat urgențelor să opereze direct la Spitalul Județean este un mare câștig: pe de o parte se va reduce timpul în care o persoană în nevoie ajunge pe mâna medicilor, iar pe de altă parte va crește și mai mult prestigiul unității medicale orădene. Aceasta, reamintește șeful UPU, este unul clinic, dar și de Urgență, însă lipsa unui heliport a făcut ca multe cazuri din Bihor să ajungă la Timișoara și nu la Spitalul Județean de la Oradea. Pentru o optimă deservire a elicopterului medical care va ateriza aici, personalul va fi instruit cu privire la modul în care pacienții trebuie însoțiți până la aparatul de zbor. De menționat că în acest moment, în caz de nevoie de transport urgent pe calea aerului, elicopterul aterizează la Aeroport, fiind necesare în jur de 30 – 40 de minute pentru transportul pacientului. Adică timp pierdut.
Pe deal sau pe spital?
Pentru a se putea trece la construirea efectivă a heliportului, un specialist de la Inspectoratul General de Aviație (IGA) va veni la Oradea pentru a evalua situația și pentru a indica locul potrivit pentru obiectivul finanțat de Rompetrol. Potrivit managerului spitalului, dr. Gheorghe Carp, există două posibilități: fie pe Corpul B al clădirii (la nivelul etajului IV, așa cum permite configurația imobilului), fie pe o parte a unui teren situat pe deal, în spatele clădirii. Dr. Hadrian Borcea speră ca IGA să fie de acord cu construirea pe clădire și asta mai ales pentru ca distanța dintre elicopter și interiroul spitalului să fie și mai mică. Astfel, un pacient adus la Oradea poate fi transbordat în cel mult câteva minute, evitându-se și expunerea lui la intemperii.
Deranj fonic
În ceea ce privește eventualele temeri ale locatarilor din casele din apropierea Spitalului Judțean că existența heliportului va însemna automat un deranj sonor foarte mare, dr. Borcea și dr. Carp atrag atenția că oricine, oricând ar putea ajunge în situația de a avea nevoie de un asemenea transport aerian. De asemenea, directorul spitalului a declarat că elicopterul sanitar care va opera pe Oradea este unul cu nivel redus de zgomot. Cât despre frecvența aterizărilor/decolărilor, medicul-șef de la UPU estimează că, la început, va fi vorba despre aproximativ un caz pe zi, cu posibilitatea de a se ajunge la două cazuri.
mart. 23, 2020 0
sept. 11, 2017 0
mai 23, 2017 0
mai 05, 2017 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0