Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
apr. 11, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 2057 vizualizari
Cum șantierul de la Muzeul Țării Crișurilor este în continuare blocat și nu sunt deloc șanse pentru ca investiția să fie terminată în prima parte a acestui an, lui Radu Țîrle – președinte în funcție al Consiliului Județean Bihor – nu-i rămâne decât să facă totul pentru ca atragerea de fonduri europene pentru Aeroportul din Oradea (motivul invocat al plecării de la PNL) să devină realitate. Și să fie semnat contractul de finanțare. În ședința extraordinară de miercuri, 11 aprilie, consilierii județeni au avut de dezbătut 3 proiecte de hotărâre vizând aerogara. Dacă aleșii bihorenilor nu au avut nimic împotriva aprobării cofinanțării (link) și a modificării studiului de fezabilitate – comandantul Gheorghe Pasc explicându-le consilierilor că sunt „100% șanse” ca Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) să aprobe dosarul de la Bihor și urmând ca ministrul de resort să își programeze vizita la Oradea pentru semnarea contractului de finanțare – problemele au fost generate de aprobarea Organigramei, Statului de Funcții și a Regulamentului de organizare și funcționare ale Aeroportului. Adică fleacuri, față de proiectul de 30 de milioane euro! Totul trebuie, însă, pus în context electoral: președintele CJ, Radu Țîrle, va merge, probabil, cu subiectul aeroportului pe post de vârf de lance în campania electorală, iar foștii lui colegi, liberalii, trebuie să încerce să-l faulteze. Fie și doar un fault de fațadă și care ar putea să se întoarcă împotriva lor, în caz că din cauza grupului PNL nu se va putea finaliza modernizarea aerogării.
Aeroportul e gata iar…
Vicepreședintele Dumitru Voloșeniuc (PNL) a deschis balul luându-l la țintă pe comandantul Pasc: „De fiecare dată când ați venit în Consiliu ați vorbit ca și cum aeroportul ar fi gata. Vorbiți atât de frumos, mai ceva ca un politician!”. În opinia lui Voloșeniuc, modernizarea Aeroportului din Oradea putea fi rezolvată și în ultimii ani. Legat de Organigramă, liberalul a declarat că ar prefera ca în textul hotărârii aferente să apară și ideea că aceasta va intra în vigoare de la 1 iulie. Adică fie asta grija următorului Consiliu Județean, cel care va fi ales în urma scrutinului din 10 iunie. În mod clar, Voloșeniuc s-a prefăcut (?) că nu înțelege că cerințele Comsiei Europene (prin care se derulează Programul Operațional Sectorial prin care se dorește accesarea de bani pentru modernizare) sunt extrem de clare și nu pot fi negociate la nivel local. Comandantul Pasc a precizat că la întâlnirea de mâine (12 aprilie) de la MTI, el va trebui să aibă la dosar și hotărârea CJ privind Organigrama, aceasta fiind acum singura piesă lipsă. „Oricând, CJ poate modifica acea hotărâre”, a mai declarat Gheorghe Pasc, arătând că, practic, ceea ce trebuie făcut acum este doar o formalitate. „Nu văd nicio diferență între vechea organigramă și cea pe care o propuneți acum”, s-a „rățoit” Voloșeniuc, care s-a întâlnit cu supărarea lui Radu Țărle. Președintele a cerut celor cu drept de vot să nu blocheze acest proiect și „să nu ne încurcăm singuri”.
Fără handling, în legalitate și cu bani europeni
Cum aparentele nebulozități legate de subiect au trenat câteva minute, a fost nevoie de un actor politic mai relaxat care să pună punctul pe i, Szabo Odon. Liderul grupului UDMR a elucidat misterul: în vechea organigramă (cea încă valabilă) mai apare activitatea de handling (pachetul de servicii de care beneficiază un avion în timp ce se află pe teritoriul unui aeroport). Însă, conform unei decizii la nivel național, această activitate trebuie derulată de terți, deci ea nu mai poate fi parte a prestațiilor oferite de Aeroportul din Oradea. Altfel spus, prin aprobarea modificării organigramei noi (scoaterea handling-ului), CJ Bihor readuce aerogara în legalitate. În schimb, precizează udemeristul, legea nu interzice ca o firmă anume să desfășoare această activitate de la sol, ideea lui Szabo Odon fiind ca, în perspectivă, SC Pază și Protecție Bihor SRL să se ocupe și de acest aspect. Mai ales că la cei 200.000 de călători la care se așteaptă Pasc după modernizare (link), „nu doar Tarom va aduce pasageri la Oradea”, deci nu doar firma agreată de acest operator va putea face handling aici. Pentru că, în continuare, PNL se arăta neîncrezător și părea că este dispus să obstrucționeze proiectul aflat în prag de aprobare finală, comandantul Gheorghe Pasc a mai punctat o dată: „Fără aprobarea noii organigrame nu am de ce să mă prezint mâine la MTI. Comisia nu va primi dosarul!”. În mod evident, în cele din urmă, plenul CJ a votat în unanimitate proiectul, completând astfel dosarul Aeroportului de la Oradea. Însă, vicepreședintele Kiss Alexandru (președinte al UDMR Bihor) a avertizat: „Responsabilitatea eventualei neaprobări vă aparține, dle comandant!”.
mart. 24, 2025 0
nov. 26, 2024 0
aug. 06, 2024 0
iul. 15, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0