Actualizat noiembrie 22nd, 2024 1:19 PM
feb. 06, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 1230 vizualizari
400 t de sare, 500 mc de nisip şi aproape 50 t de clorură de calciu – cantitățile de materiale pe care, în ultimele zile, utilajele RER le-au aruncat pe străzile orădene. Cifrele impresionante rămân totuși în derizoriu, având în vedere situația care poate fi constatată în teren. Cu toate nemulțumirile manifestate de orădeni (pe stradă și pe Facebook – link) și deși însuși primarul Ilie Bolojan a recunoscut în weekend că supărările sunt justificate, administrația locală se ascunde în spatele unor comunicate de presă.
Luni dimineața, 6 februarie, la multe ore de la oprirea ninsorii, majoriotatea drumurilor din Oradea arată aproape ca și cum nu s-ar fi intervenit deloc pentru contracararea efectelor vremii de iarnă aprigă. Arterele care sunt practicabile fără probleme au avut noroc cu creșterea în intensitate a traficului, oamenii începând să circule mai mult cu mașinile având în vedere debutul unei noi săptămâni de muncă. În cursul dimineații, Municipalitatea a transmis starea de fapt așa cum este ea văzută de administrația locală și de firma RER:
„…echipajele RER acţionează în continuare pentru degajarea carosabilului şi evitarea formării poleiului. În acest moment, în teren se află 8 pluguri pentru înlăturat zăpada, care acţionează în zone precum: str. Matei Corvin, drumul către Frigo Expres, zona Tudor Vladimirescu, facilitarea accesului către Colegiul Economic – Biblioteca Judeţeană – ITM. Aproximativ 100 de angajaţi RER se află în teren şi lucrează fie la curăţarea zăpezii/spart gheaţă, fie la încărcarea zăpezii în camioane (zăpada adunată la intersecţii sau în parcări) în vederea transportării pe platoul de pe str. Octavian Goga”. Directorul economic Ionel Ban de la firma de salubrizare care face și deszăpezirea în Oradea, „…este prioritar să degajăm o cât mai mare parte din carosabil şi să evităm formarea gheţuşului prin împrăştierea de material antiderapant. În cursul zilei de azi vom încerca să ajungem şi pe străzile mai mici dintre blocurile de locuinţe. La -12 grade Celsius, cât s-a înregistrat în Oradea în aceste zile, efectele materialului antiderapant au fost mult diminuate. Pentru a evita formarea gheţii pe carosabil, care ar fi reprezentat un real pericol pentru autorurismele din trafic, am continuat împrăştierea de antiderapant, împedicând astfel formarea stratului de gheaţă”.
Una peste alta, vremea este de partea Primăriei și a OTL, care încearcă să îi facă pe cetățeni să utilizeze cât mai mult mijloacele de transport în comun. Din motive care pot fi extrem de diverse, mai multe străzi din centru, situate în apropiere de instituții publice și care de regulă sunt pline ochi cu mașini parcate până pe la ora 17, sunt goale. Iar locurile de parcare au dispărut. Sub zăpadă. Deși nu mai ningea de ore bune, nimeni nu s-a gândit să trimită forța de muncă pe teren pentru a pregăti ziua de luni, adică pentru a elibera acele zone despre care se știe că sunt extrem de frecventate și în care Poliția Locală taie zilnic zeci de amenzi pentru parcare fără tichet sau abonament. Ori, în actuala situație din oraș, ar fi cel puțin lipsit de fair play ca un șofer care reușește să parcheze pe un loc regulamentar să fie amendat pentru că nu a plătit și asta pentru că nu sunt asigurate condițiile civilizate de staționare. Exemple: în zona Prefecturii, a Tribunalului Bihor, a Direcției Județene de Statistică, a Primăriei Oradea etc. Pentru a se descurca, în unele locuri, șoferii parchează în paralel cu trotuarul, lângă troiene, ocupând și o parte a benzii de circulație. Astfel, și adunarea zăpezii de pe marginea drumului este îngreunată. Iată de ce acțiuni de curățenie ar fi putut fi întreprinse încă de ieri de la prânz.
O altă anomalie constatată în centru este că angajații RER curăță trotuare în fața magazinelor. Teoretic, aceasta ar fi sarcina proprietarilor spațiilor comerciale respective, așa cum și locatarii sunt obligați de o hotărâre din 2006 a Consiliului Local Oradea să curețe trotuarele de zăpadă și de gheață. Amenzile pentru neconformare sunt de minimum 500 lei și maximum 2.000 lei.
La ora aceasta (11:30), la Oradea a reînceput să ningă.
ian. 05, 2017 0
dec. 15, 2016 0
dec. 14, 2016 0
nov. 17, 2016 1
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 21, 2024 0