Actualizat noiembrie 24th, 2024 10:54 PM
feb. 02, 2012 Florin Coman Actualitate, Învăţământ 0 1532 vizualizari
Campania pentru postul de rector este în toi la Universitatea din Oradea (UO). Dacă ieri profesorul Gheorghe Ionescu s-a întâlnit cu alegătorii din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie (FMF), astăzi a fost rândul lui Cornel Antal – rector în funcție – să-și expună planul managerial în fața electorilor de la aceeași facultate, una dintre cele mai problematice și cele mai controversate de la UO.
De menționat încă din start că dacă ieri au fost prezenți la discursul lui Ionescu aproximativ 25 de profesori, astăzi au venit la întrunire circa 60 de persoane. FMF are 350 de cadre care ar trebui să voteze săptămâna viitoare. Printre cei prezenți astăzi la întâlnirea cu Antal au fost și doctorii Ovidiu Laurean Pop (managerul Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu”), Adrian Maghiar (fost decan al FMF), Ovidiu Burtă, Doru Crăiuț, Nicolae Mermeze, Mircea Pop, fostul viceprimar Gheorghe Carp (manager al Spitalului Județean) și, evident, decanul Gheorghe Bumbu.
În deschidere, Cornel Antal a precizat că acum patru ani el nu și-a dorit funcția de rector. “Am candidat în ultimul minut, după ce mai mulți colegi au refuzat să candideze, pentru că cei doi care își depuseseră candidatura atunci fuseseră în scandal cu Ministerul”, spune Antal. “Istoria se repetă. Și acum mi-am depus candidatura în ultimele 15 minute”, a subliniat actualul rector.
Realizările mandatului
Cornel Antal a prezentat profesorilor principalele realizări ale Universității și planul de dezvoltare pe care l-ar pune în aplicare în cazul unui nou mandat. Antal a revenit asupra faptului că ARACIS a dat UO calificativul de „încredere”, situația fiind îmbunătățită față de precedentul calificativ („încredere limitată”). Rectorul a mai subliniat că instituția este pe locul 9 în România la capitolul educație și cercetare și pe locul 19 în topul general al universităților. Nu în ultimul rând UO este prezentă în clasamentul mondial Scimago (realizat pe criterii științifice), clasament în care sunt doar 17 universități din România, Oradea fiind pe locul 9.
În noul mandat Antal își propune să obțină calificativul „încredere ridicată” de la ARACIS. “Știu că acest lucru este posibil pentru că nu am avut niciun indicator sub minim la ultima evaluare, dar ARACIS nu putea să ne treacă direct de la „încredere limitată” la „încredere ridicată”, spune rectorul. El a subliniat că este importantă clasificarea pentru că finanțarea univeristăților se va schimba radical și se va acorda pe grupe de studii, iar unui dintre criteriile de gradație vor fi gradul de încredere. În plus, din pricina acestui calificativ, UO fost penalizată cu 30% la domeniile de studii, majoritatea fiind trecute în grupa C, în condițiile în care doar la cele din grupa A și B se pot organiza masterate.
Fără mită electorală
Antal a mai promis salarii diferențiale profesorilor care au contribuit la prestigiul școlii dar și pentru redactorii șefi ISI sau pentru cei care conduc doctorate. “Nu am numit acești profesori încă pentru că nu vreau să fiu acuzat de mită electorală”, a spus acesta.
În ce privește exclusiv FMF, rectorul a subliniat că s-a ajuns de la un deficit de 5 miliarde pe lună, cât era în 2005, la doar 1,3 miliarde de lei pe lună. “Îmi pare rău pentru profesorii care au plecat. Am ajuns de la 500 de cadre didactice la 350. Mi-aș dori să pot promite că nu mai pleacă nimeni, dar nu depinde de mine. Circulă zvonuri neadevărate că vor pleca încă 150 de profesori. Eu vreau să subliniez că restructurarea se face în funcție de planul de învățământ, iar crtieriile, care sunt sensibile, sunt stabilite de o comisie”, a mai spus rectorul menționând că se va asigura transparența.
“Un sfert din timpul meu, în primii doi ani de mandat, l-am oferit FMF. Poate nu știți că Ifrim (n.b.: controversatul fost decan Mircea Ifrim) l-a pus pe Nicolaescu (n.b.: ministrul liberal al Sănătății în Guvernul Tăriceanu) să semneze desființarea facultății. Îi sunt recunoscător și acum lui Adomniței (n.b.: Cristian Adomniței, fost ministru al Educației în Guvernul Tăriceanu) care a avut un rol esențial în păstarea instituției”, a spus joi Antal. De la rezolvarea unor diplome acordate ilegal, care au atras o faimă proasă facultății până la rezolvarea treburilor de secretariat, Antal le-a adus aminte alegătorilor că a luptat pentru ei și a făcut lobby să le salveze locurile de muncă și studenții.
Mai mulți studenți
După mai bine de două ore de discurs, profesorii au apucat să pună, pe fugă, câteva întrebări. Astfel, Nicolae Mermeze a ridicat problema echipei pe care și-o va alege Antal în condițiile în care contracandidatul său a promis doi prorectori de la Medicină. Antal a refuzat să facă public ce oameni va alege, pe motiv că nu s-a decis încă. Alte probleme ridicate de profesorii mediciniști au fost cifra de școlarizare și fondurile pentru proiecte de cercetare. Rectorul în funcție a promis că va face lobby ca și până acum pentru suplimentarea numărului de locuri. “Dar lobby trebuie să faceți chiar dumneavoastră când vine comisia. Să demonstrați că, deși aveți 20 de locuri, aveți spații și dotări pentru 40 de studenți”, a subliniat acesta. Problema fondurilor este însă mai grea, mai ales că, așa cum spune rectorul, în ultimul timp UO nu și-a mai primit rambursul de bani promis. “Înainte fondurile se rambursau după o lună. Acum se dau peste un an. UO a împrumutat cu bani proiectele și acum avem deficit. Avem de recuperat 110 miliarde de lei”, a mai spus rectorul.
La finalul discuțiilor, Cornel Antal a primit aplauze din partea celor prezenți, poate și pentru că, spre deosebire de șeful de sindicat cu care concurează pentru fotoliul de rector, în campania electorală internă el nu a apelat la proceduri limitrofe atacului la persoană și la alte acțiuni considerate de unii electori de la mai multe facultăți „lipsite de fair play” și de „demnitate”.
Alegerea rectorului Universității din Oradea va avea loc miercuri, 8 februarie, în sala de jocuri sportive a instituției.
nov. 12, 2024 0
oct. 21, 2024 0
oct. 09, 2024 0
oct. 01, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0