Actualizat noiembrie 24th, 2024 10:41 PM
ian. 27, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 1 1486 vizualizari
Descrisă drept „catastrofală”, modalitatea prin care Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) alocă banii pentru unitățile spitalicești dă în continuare bătăi de cap managerului Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp (foto). Acesta a anunțat azi că, pentru 2012, unitatea pe care o conduce ar avea nevoie de 83 milioane lei pentru funcționare (inclusiv salariile angajaților). În schimb, conform contractului cu CAS, se pare că Spitalul Județean nu va primi mai mult de 70,67 milioane lei în anul curent. Pentru restul de 12.324.620 lei, conducerea Spitalului Județean va trebui să se descurce.
Sute de cazuri nedecontate
Pe lângă banii pe care nu-i va primi de la CAS, unitatea mai are de stins și un deficit de aproximativ 33 miliarde lei, boală pentru care dr. Carp pare să aibă leac: eficientizarea activității. La situația atât de dificilă a spitalului (n.b.: despre care, până acum, nu prea au fost oferite informații oficiale, majoritatea datelor transmise presei nearătând stadiul real al lucrurilor) contribuie din plin și faptul că aceeași Casă de Asigurări decontează mai puține cazuri decât cele rezolvate. Așa s-a întâmplat și în 2011 când, potrivit fostului viceprimar al Oradiei, CAS nu a recunoscut un număr total de 700 de cazuri, dar care au fost tratate în mod real în cadrul Spitalului Județean. „E prostia celor care lucrează cu cifre”, spune managerul celui mai mare spital din Bihor, reclamând că principalul finanțator nu face diferența între un spital de urgențe (cum este Județeanul, care tratează pacienți din tot județul și chiar de prin alte județe) și celelalte spitale. Datoriile spitalului sunt estimate la aproximativ 3,3 milioane lei, dar directorul se arată optimist și spune că va reuși să scape de ele într-un an de zile.
Au cerut aiurea 2 milioane euro
Dar Spitalul Județean a și făcut o prostie în 2011: s-a fâstâcit și nu a utilizat 2 milioane euro primiți de la Ministerul Sănătății (MS), banii fiind returnați la sfârșit de an, fosta conducere dând practic cu piciorul într-o sumă de bani cu care s-ar putea să nu se mai întâlnească în curând. „Sunt ocazii care ți se arată o dată într-o viață, iar dacă nu le fructifici trebuie să găsești o altă modalitate de finanțare”, a declarat vineri managerul. Iar banii ar fi putut fi folosiți, conform dr. Gheorghe Carp, pentru realizarea imobilului prin care se va putea rezolva eficientizarea activității spitalului. Concret, pentru a scăpa de cheltuieli lunare de aproape 2 miliarde lei vechi (Staționar II, Policlinică și partea administrativă), se vrea construirea unei anexe la Staționarul I (pe str. Gheorghe Doja), lângă sediul Unității de Primire a Urgențelor. Noua clădire va găzdui tot ceea ce se află acum la așa numitul spital vechi. Culmea este că fosta conducere este cea care a cerut și primit banii de la MS, deși se știa că lucrările pe care intenționa să le facă nu puteau demara până când Secția de Urologie nu se mută la Spitalul Municipal. OK-ul pentru bani a venit încă din luna martie, dar nu s-a făcut nimic cu ei nici în lunile următoare. Dacă investiția descrisă de Carp era făcută încă din 2011, „…în acest an n-am mai fi avut niciun fel de problemă pentru că finanțarea era asigurată”.
De unde bani?
Pentru că este nevoie de o rezolvare a problemelor financiare pe termen lung, managerul Gheorghe Carp spune că a cerut CAS o altă abordare pentru anumite cazuri tratate la Spitalul Județean. „Am insistat ca acele cazuri provenite din accidente de circulație sau tot felul de vătămări corporale care, conform legii, nu sunt decontate de CAS să fie incluse în categoria celor 700 de cazuri nerecunoscute, în așa fe încât Spitalul Județean să poată încasa contravaloarea asistenței medicale acordate celor răniți în accidente de circulație, vătămări corporale diverse, bătăi și automutilări etc.”, relatează Carp specificând că acest lucru ar putea aduce între 4 și 8 miliarde lei (vechi) pe an pentru bugetul instituției sanitare. Dar asta nu e tot. Directorul actual a mai depistat o potențială sursă de venit: cazurile transferate de la alte spitale într-un interval de timp de maximum 48 de ore să fie decontate în totalitate către Spitalul Județean, sumele fiind tăiate de la unitățile expeditoare. Explicații: se întâmplă foarte des ca spitalele din teritoriu să interneze pacienți pe care nu-i pot trata, iar după 2 – 3 ore îi trimit pe aceștia la Spitalul Clinic Județean, dar încasează toți banii aferenți cazului (1.444 lei/pacient), în timp ce spitalul care a tratat în mod real cazul se alege cu jumătate din suma menționată. Potrivit dr. Gheorghe Carp, începând cu anul 2012, în urma deciziei CAS, „toate cazurile transferate din alte spitale vor fi evaluate trimestrial, iar dacă se constată că au fost tratate în Spitalul Clinic Județean, banii vor fi luați de la spitalele din teritoriu și trecuți în contul Spitalului Județean”. Directorul mai afirmă că a primit asigurări și de la Consiliul Județean Bihor cu privire la un sprijin financiar, recunoscându-se astfel importanța spitalului la nivelul întregului județ.
iul. 08, 2024 0
dec. 11, 2023 0
iun. 10, 2023 0
apr. 27, 2023 0
nov. 24, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
cum este cu taierea a 200 de lei celor din cadrul UPU?nu a ajuns cei 25%