Actualizat noiembrie 22nd, 2024 3:12 PM
ian. 13, 2012 Andrei Şandor Actualitate 1 1556 vizualizari
„Nimeni nu are nimic în mod particular cu Electrocentrale Oradea SA”, spune președintele ANRSC, Mircea Matei, fost președinte al PDL Oradea. Declarația a fost făcută vineri, 13 ianuarie, la Hotel Continental, acolo unde fostul consilier local de lungă durată a dezvăluit o serie de aspecte interesante din corespondența pe care producătorul și furnizorul de energie termică a purtat-o în ultima perioadă cu Autoritatea Națională care avizează tarifele cerute din teritoriu. Potrivit lui Matei, în mai puțin de o lună de zile, CET Oradea a fost ținta a două controale ANRSC. Prima, consumată la sfârșitul lunii decembrie (link), s-a lăsat, printre altele, cu o solicitare din partea echipei de control privind retragerea licenței de funcționare și cu un avertisment scris. „Am mers pe varianta avertismentului pentru că nu am dorit ca acest subiect să fie politizat”, spune președintele ANRSC. Având în vedere că au existat informații conform cărora, în ciuda verificărilor din decembrie, CET a mai întrerupt furnizarea serviciilor, în 4 ianuarie, aceeași echipă de control a descins din nou la Oradea. Reclamația a constat în faptul că punctele termice 512, 513 și 514 (cele din Ioșia, care funcționează pe bază de energie geotermală) au întrerupt din nou furnizarea serviciilor către cetățeni, ba timp de 24 de ore, ba 44 de ore. De data asta, angajații ANRSC au propus suspendarea licenței Electrocentrale Oradea SA, iar ca măsură imediată s-a dispus respectarea contractului cadru dintre societate și clienți, act întocmit conform unui Ordin din 2008 al președintelui ANRSC.
Gigacalorie de 280 lei?
Culmea lipsei de reacție a CET, spune Mircea Matei, a fost că, deși nu au făcut mai nimic pentru remedierea situației constatate la cele două descinderi, cei de la societatea de termoficare au înaintat către ANRSC o (nouă) solicitare de majorare de tarife. În două versiuni: pe fax și pe mail, respectiv prin Poștă. Partea cea mai frumoasă este că sumele și procentele trimise nu sunt identice, deși ele se referă la același subiect. În mod oficial, Electrocentrale Oradea a cerut ANRSC să avizeze creșteri substanțiale ale tarifelor de transport și de distribuție. Concret: +16,78% pe transport, respectiv +9,97% pe distribuție. Conform calculelor lui Matei, asta ar însemna un preț total (cu TVA) de 280,38 lei G/cal.
Fundamentare ciudată
Se pare, însă, că ANRSC nu mai semnează ca primarii, ci ia la puricat documentația primită. Părin urmare, forul de la București a descoperit o serie de justificări financiare – care ar sta la baza solicitării de majorare a tarifelor – cel puțin discutabile. Spre exemplu, pentru explicarea noilor sume pe transport, CET Oradea invocă o serie de creșteri ale unor cheltuieli precum cele materiale (+26%), cele cu redevențe/chirii (+54,72%), cu diverse colaborări (+88,9%) sau la capitolul reparațiilor executate de terți (+155,8%). Toate aceste creșteri ar urma să fie reflectate în tarif și ar urma să fie plătite de toți clienții Electrocentrale Oradea. Nici cheltuielile cu distribuția nu sunt foarte clare pentru cei de la ANRSC. Mircea Matei spune că CET a trimis date conținând pierderi în plus de 16,78%, cheltuieli cu curentul electric de +19%, cu apa potabilă (+50,64%), cu amortizarea diverselor active (+451,18%), cu redevențe/chirii (+6,18%) sau cu reparațiile cu terții (+10%). Aceste reparații bat la ochi, consideră președintele ANRSC, care observă că, practic, CET nu mai face reparații în regie proprie, ci subcontractează aceste lucrări. Mai exact, în caz de avarie, intervenția propriu zisă este efectuată de o firmă anume, sub supravegherea celor de la Electrocentrale Oradea SA. Toate acestea în condițiile care printre cheltuielile trimise spre avizare figurează și 163.400 lei pentru închiriere de mașini / utilaje. „Ce mașini utilaje închiriază CET atâta timp cât nu mai face reparații?”, se întreabă șeful ANRSC. Un alt aspect considerat intereant este că Electrocentrale plătește aproximativ 200 milioane lei/lună în chip de chirie pentru terenuri private peste care trec conducte și/sau puncte termice aflate în proprietatea unor privați. În opinia lui Mircea Matei, ar fi poate mai în beneficiul tuturor ca Municipalitatea să cumpere aceste PT-uri pentru ca să nu se mai plătească chirie pentru ele.
Agentul termic de Penitenciar
Una dintre cele mai suculente cireșe de pe tortul ciudățeniilor legate de tarifele solicitate de Electrocentrale Oradea pare să fie cel legat de Penitenciar. Societatea de termoficare a inclus în tabelul justificativ, nici mai mult, nici mai puțin decât 104.359 lei pentru plata serviciilor de curățenie efectuate de deținuți (la care se adaugă transportul și paza acestora). Asta în condițiile în care există firma RER Ecologic Service și în care Primăria are un protocol încheiat cu Penitenciarul din Oradea pentru astfel de lucrări. Întrebarea logică ar fi: pentru ce are nevoie Electrocentrale de o asemenea sumă, fiind vorba tot despre o regie aflată în subordinea Consiliului Local? Mircea Matei atrage atenția conducerii CET că ANRSC nu va lua în considerare decât acele date/sume care au legătură directă cu producerea și distribuția agentului termic. În opinia președintelui ANRSC, „se încearcă majorarea prețului real al gigacaloriei tocmai pentru a nu micșora prețul de facturare către populație”.
CET scos din joc timp de 2 ani
Referitor la sancțiunile propuse de echipa de control care a fost deja la Oradea (și care urmează să mai revină), cea mai dureroasă pentru CET ar fi retragerea licenței. Aceasta ar însemnă că firma nu va avea drept de operare și că, timp de 2 ani, nu va avea voie să participe la nicio licitație care are ca obiect gestionarea unui sistem de distribuție a agentului termic. Adică, în caz că se va ajunge la o asemenea situație, administrația locală orădeană va trebui să caute alt operator, rețeaua rămânând aceeași.
Dle Ghilea, faceți ceva!
Una peste alta, democrat-liberalul Matei constată că orădenii nu prea au mare lucru de reproșat Electrocentrale Oradea. „Nici mass-media, nici populația nu fac presiune asupra CET, deși ar avea de ce!”, consideră șeful ANRSC, reamintind că instituția pe care o conduce nu are calitate procesuală, deci nu poate iniția un proces împotriva societății de termoficare de la Oradea. În schimb, Mircea Matei reamintește că ANRSC îi va ajuta pe cei care se decid să conteste în instanță abuzurile evidente ale CET. „Societatea civilă din 2008, care protesta vehement împotriva tăierii unor pomi, a fost anihilată. Poate i se dă din tubul de oxigen al Primăriei”, constată fostul consilier local PDL, referindu-se la acțiunile de protest din preajma fostelor alegeri locale. Însă, Matei nu-l cruță nici pe prefectul Gavrilă Ghilea, reprezentant al Guvernului în Bihor: „Nici cei plătiți să conteste astfel de nereguli nu fac nimic!”. Principala neregulă la care președintele ANRSC s-a referit vineri la Oradea este practicarea tarifului dublu. Potrivit informațiilor ajunse la urechile lui Mircea Matei, facturile pe decembrie, emise deja de Electrocentrale, ar fi ilegale. Dar nimeni nu le-a contestat (încă) în Justiție. „Nu vreau să las lucrurile așa. E singurul caz din România în care nu se iau măsuri de corectare în urma verificărilor ANRSC. Mă deranjează acest lucru”, a precizat șeful ANRSC.
iul. 16, 2020 0
aug. 29, 2017 0
mai 30, 2017 0
mai 20, 2017 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0