Actualizat noiembrie 22nd, 2024 3:12 PM
ian. 12, 2012 Florin Coman Actualitate 0 2935 vizualizari
Peştera Farcu din zona Roşia, Bihor, va fi începând cu luna mai cea de a doua peşteră din judeţ amenajată pentru vizitare, după peştera Urşilor, şi la un standard mult mai ridicat, după cum promit ecologiştii.
Puţin cunoscută şi mediatizată din pricina vulnerabilităţii sale, peştera Farcu a fost descoprită accidental în anul 1987. “Ortacii care lucrau în mina de bauxită au descoperit peştera. Cel care a descoperit galeria a rămas uimit de frumuseţea cristalelor şi a zidit locul. Din păcate însă, la 50 de metri distanţă, o nouă galerie din mină a nimerit în peşteră”, povesteşte speologul Viorel Lascu. Aşa cum era previzibil minerii au remarcat cristalele deosebite formate în peşteră şi au început să le fure pentru comercializare. “Noroc că pe vremea aceea nu existau scări mai înalte de şase metri, astfel formaţiunile aflate la înălţime au fost salvate”, mai spune Lascu.
Cristalele din peşteră, aşa cum explică Lascu sunt unicat prin forma lor. Ele s-au creat într-o peşteră care nu avea contact cu suprafaţa, astfel de condiţii fiind greu de repetat.
Cristalele crec ca nişte fulgere, pe orizontală şi au forme rare care se aseamănă cu aripile de fluturi (foto).
Pentru a promova turismul şi pentru a salva ce a mai rămas din peşteră în acelaşi timp Centrul pentru Dezvoltarea Durabilă a Ariilor Protejate, alături de primăria Roşia, au dezvoltat un proiect prin care se amenajează peştera Farcu.
Aşa cum explică managerul de proiect Andrei Acs, proiectul are o valoare de 270.000 de lei şi prima etapă ar trebui să fie gata în mai. “Vrem să inventăm metode prin care să schimbăm percepţia publicului asupra speoturismului”, explică Acs. Managerul spune că se fostele cariere miniere, care acum lasă un aspect dezolant în peisaj, vor fi umplute cu sol şi se va introduce vegetaţie pentru a le umple.
Proiectul mai vizează amenajarea unor galerii din mină şi unei porţiuni din peşteră pentru speoturism.
“Aceste amenajări au un rol educativ şi apoi au un rol în suportul economic al comunităţii”, a subliniat Lascu.
Turiştii vor putea să-şi parcheze maşina la cinci metri distanţă de peşteră şi să intre iniţial în mină, pe jos. Galeriile miniere vor fi amenajate şi vor fi străbătute de turişti cu un trenuleţ electric. De acolo turiştii vor avea acces la 87 de metri amenajaţi pentru vizitare din cei 251 de metri câţi are peştera. La ieşire, turiştii vor ajunge în galeria minieră şi de acolo, printr-un suitor, cu liftul vor urca la suprafaţă pe o dolină de unde se vede peisajul Roşiei.
Ecologiştii îşi doresc însă ca şi restul peşterii să fie curăţat, protejat şi utilizat în scopuri de cercetare ştiinţifică. Pentru ca întreaga peşteră să fie curăţată de noroaie şi semnăturile localnicilor şi potejată corespunzător este nevoie de fonduri de până la 800.000 de euro, pe care ecologiştii speră să le adune pe parcurs.
Pentru ca turismul în zonă să fie bine promovat, la Roşia se amenajează şi un centru turistic de unde vizitatorii vor fi ghidaţi. Toate aceste lucruri au fost posibile şi prin sprijinul primăriei, care este prinre puţinele din judeţ interesate să promoveze turismul.
Astfel, primăria a oferit 20.000 de euro pentru amenajări şi se implică fizic, prin angajaţii săi atât în centrul de turism cât şi în amenajări. “Treizeci de mii de turişti trec anual prin Roşia şi sper ca după aceste investiţii numărul să se dubleze”, a spus primarul Florin Bonca. El a mai subliniat că primăria şi-a oferit sprijinul pentru că astfel de investiţii aduc de fapt pe termen lung bani la bugetul local.
mai 15, 2024 0
ian. 17, 2017 0
sept. 29, 2016 0
sept. 23, 2016 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0