Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
dec. 29, 2011 Andrei Şandor Actualitate 5 1742 vizualizari
Timp de două zile (28/29 decembrie), o echipă de control trimisă la Oradea de președintele ANRSC, Mircea Matei, a efectuat o amplă acţiune de verificare a modului în care S.C. Electrocentrale S.A. Oradea înțelege să gestioneze situația tensionată din cartierul Ioșia. Bihorstiri.ro a intrat în posesia draftului conținând concluziile trase și măsurile propuse a fi luate împotriva firmei de pe Șoseaua Borșului. Aparent, CET-ul este în culpă quasi totală față de oamenii care nu vor să se supună și să parafeze noile contracte în urma preluării punctelor termice geotermale de către Electrocentrale Oradea. Și pentru că a încălcat principiul continuității serviciilor publice (mai ales în plin sezon rece), ANRSC va cere nici mai mult, nici mai puțin decât retragerea licenței pe baza căreia operează CET. De asemenea, oamenii de la ANRSC nu privesc cu ochi buni nici încercările societății de termoficare de a convinge asociațiile să semneze contracte retroactive.
Situația găsită în teren
Iată câteva constatări evidențiate în Raportul pe care echipa de control îl va înainta conducerii ANRSC: CET Oradea nu deţine o procedură proprie pentru stabilirea şi facturarea consumurilor de energie termică pentru încălzire şi apă caldă de consum către utilizatori, contravenind astfel unui Ordin din 2007 al Președintelui ANRSC. De asemenea, între operator si asociaţiile de proprietari racordate la punctele termice 512, 513 și 514 (cele la care a fost sistată furnizarea apei calde menajere) la data controlului nu erau încheiate contracte de furnizare. În schimb, contractele de furnizare pe durată nederminată încheiate de fostul operator (Trangex) au fost reziliate în baza prevederilor HCL nr. 620/29.09.2011 şi a notificărilor, începând cu data de 30 noiembrie. Echipa de control a ANRSC, în prezența directorului de termoficare Daniel Țigan, a avut ocazia să asiste la discuţiile dintre reprezentantul Asociaţiei de Proprietari Meşteşugarului 208 şi conducerea SC Electrocentrale SA, referitoare la încheierea contractului de furnizare. Se pare că cei de la CET insistă ca documentele să aibă drept dată de începere ziua de 1 decembrie.
Represaliile CET în cifre
Conform datelor care au ajuns la bihorstiri.ro, în perioada 1 – 29 decembrie, apartamentele aparținând asociațiilor de proprietari racordate la cele trei puncte termice Transgex au fost văduvite la greu de apa caldă. Astfel, la PT 512 acest serviciu nu a fost disponibil timp de peste 70 de ore, motivul sistării fiind nesemnarea contractelor de furnizare a energiei termice. În aceeași perioadă și din aceleași pricini, cei aparținând de PT 513 nu au avut apă caldă timp de aproape 3 ore. Ceilalți oropsiți, de la PT 514, au trebuit să se descurce fără apă caldă furnizată de Electrocentrale timp de aproape o zi. Oamenii de la ANRSC au constatat și că furnizarea energiei termice pentru apă caldă şi încălzire era oprită la Asociaţia de Proprietari Meşteşugarilor 208. Mai exact, oamenii care locuiesc în blocurile care compun respectiva asociație nu au nici încălzire începând de azi (29 decembrie), ora 12.
Încălcări peste încălcări
Pe scurt, principala concluzie a verificărilor de la Oradea este că întreruperea furnizării energiei termice (apă caldă și încălzire) este abuzivă „întrucât au existat încheiate contracte de furnizare pe durată nederminată cu fostul furnizor şi prin urmare utilizatorii au fost de acord cu furnizarea continuă a serviciului, fapt ce contravine unei serii de dispoziţii legale în vigoare”. Controlul ANRSC mai relevă faptul că Electrocentrale Oradea nu a respectat mai multe condiţii asociate licenţei. cea referitoare la respectarea legislaţiei şi reglementărilor, cea privind prestarea serviciului în condiţii de legalitate deplină, cea privind asigurarea continuităţii serviciului și pe cea referitoare la aprobarea procedurii proprii de stabilire şi facturare. CET Oradea a încălcat (și) prevederile reglementărilor tehnice/ comerciale, inclusiv a reglementărilor-cadru ale serviciilor de utilităţi publice stabilite de autorităţile de reglementare competente, precum şi condiţiile asociate licenţei.
CET să rămână fără licență!
Având în vederea toate cele constatate, echipa de control trimisă în teritoriu va propune retragerea licenţei aferente Electrocentrale Oradea SA, potrivit prevederilor HG 745/2007 (pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea licenţelor în domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice), respectiv Ordinului preşedintelui ANRSC nr. 91/2007.
Reamintim că CET și-a continuat acțiunea de intimidare a asociațiilor de proprietari răzvrătite. După cum v-am informat în cursul zilei de ieri, angajații furnizorului de încălzire centrală și apă caldă au transmis că vor sista și livrarea încălzirii către cei care refuză în continuare să semneze noile contracte de furnizare.
iul. 16, 2020 0
aug. 29, 2017 0
mai 30, 2017 0
mai 20, 2017 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0