Actualizat noiembrie 25th, 2024 5:30 PM
dec. 15, 2011 Andrei Şandor Actualitate 2 1828 vizualizari
Scandalul prețului multiplu al gigacaloriei, practicat de Electrocentrale Oradea și denunțat inclusiv de președintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), a ajuns la București. Managerul, directorul de termoficare și directorul economic de la CET (Dragoș Gligor – foto stânga, Daniel Țigan – foto dreapta și Marcela Rus) au fost chemați să dea explicații în fața lui Mircea Matei, șeful ANRSC. Convocarea a fost pentru data de 14 decembrie, însă lucrurile nu s-au desfășurat așa cum se credea. Pe de o parte, delegația orădeană a fost formată doar din directorul economic Rus (și din doi angajați), iar pe de altă parte nu au fost prezentate actele pe care ANRSC le-a cerut.
Potrivit datelor furnizate joi (15 de decembrie) de Biroul de Presă al Autorirății Naționale, orădenii nu au avut la ei „schemele tehnologice din care să reiasă toți consumatorii de energie termică racordați la gardul centralei și toate punctele termice alimentate din rețeaua de transport”. Conform actului remis mass-media orădene, lipsa acestor documente „poate reprezenta o încălcare a condițiilor asociate licenței”. Cu toate că șefii mari ai CET Oradea nu au mers la București, ANRSC a discutat cu trimișii societății și a identitficat o listă de probleme (așa cum, parțial, Mircea Matei a prezentat deja situația în data de 2 decembrie – link). Printre bubele evidențiate se numără: existența a două prețuri de facturare pentru populație și pentru agenții economici racordați la rețeaua centralizată, aplicarea eronată a unei cote de dezvoltare / modernizare / retehnologizare de 2%, dar și existența unui preț diferit pentru energia termică facturată populației conform politicii tarifare stabilită în cadrul contractului de finanțare încheiat cu Ministerul Mediului și Pădurilor și aprobată de Consiliul Local (CL). ANRSC propune Electrocentrale Oradea să intre în legalitate prin luarea următoarelor măsuri: să solicite un tarif nou de distribuție a energiei termice, să ceară CL aprobarea unui preț unic de facturare către populație a gigacaloriei, să ceară aleșilor locali reducerea prețului de facturare către acei agenți economici care sunt racordați direct la rețeaua de transport (acestora urmând să li se factureze strict activitățile prestate), precum și să solicite legislativului municipal aprobarea unui preț unic pentru energia termică facturată agenților economici alimentați din rețeaua de distribuție. În opinia conducerii ANRSC, luarea acestor măsuri va face nu numai ca situația să revină în cadrul legal, dar și ca prețu gigacaloriei orădene să scadă.
nov. 09, 2024 0
aug. 18, 2023 0
iul. 27, 2023 0
apr. 24, 2023 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
Ce salarii aveti domnilor? Cita pensie am eu in 2 ani dupa o viata lucrata? Plecati din Oradea toti , ca ne-am saturat cu hotia voastra!Nu ati mostenit CET-ul de la parintii vostrii.
Nici noi nu vrem sa va vedem!!!Sintem satui de hotia voastra!!!Plecati totii!