Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
nov. 11, 2011 Florin Coman Actualitate 0 1651 vizualizari
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență – col. Marcel Lucaciu, generalul-locotenent Marcel Opriș – șeful STS și comandorul Romeo Lupu de la Inspectoratul General de Aviație au fost prezenţi astăzi în Băile Felix.
Cei mai importanţi reprezentanţi ai instituţiilor care gestionează situaţiile de urgenţă din România au discutat despre experienţa României în sistemul de urgenţă integrat. Pe rând, fiecare oficialitate a prezentat atât activitatea instituţiei de care se ocupă cât şi soluţiile la care s-au gândit pentru a îmbunătăţi colaborarea dintre cele mai importante departamente care au grijă de viaţa românilor.
“România este în funtea Europei la capitolul telecomunicaţii. Suntem printre puţinele ţări care avem aceeaşi platformă pentru telecomuncaţii şi pentru poliţie şi pentru jandarmerie, pompieri şi medicina de urgenţă”, a subliniat Raed Arafat.
Printre proiectele de care am avea nevoie pentru o mai bună coordonare şi pentru a interveni mai eficient în situaţiile urgente, oficialii au subliniat necesitatea de a avea piste pentru elicoptere, sau sistem de emergency call în maşinile salavatorilor
“Avem două proiecte pe care vrem să le implementăm în anii următori. Unul dintre ele este emergency call în maşini, sistem care ar permite scuratea timpului de intervenţie. Cel de al doilea presupune includerea oamenilor cu dizabilităţi în programul 112”, a declarat Marcel Opriş.
Pentru a eficientiza însă intervenţiile cu elicopterul, este nevoie de sprijin legislativ. “Indiferent dacă vorbim de incendii, inundaţii sau urgenţe medicale, de multe ori intervenţiile cu elicopterul sunt îngreunate de lipsa pistelor de aterizare. Am avut o intervenţie în Deltă, spre exemplul, când tot ce vedeam în faţa erau întinderi acoperite de zăpadă. Nu ştiai dacă aterizezi pe pământ sau aterizezi pe apa acoperită de o pojghiţă de gheaţă care se poate rupe sub greutatea elicopterului”, a subliniat şi comandorul Romeo Lupu. “Probleme sunt şi la intervenţiile pe timp de noapte, pentru că nu există platforme iluminate şi nu-ţi dai seama pe ce fel de teren aterizezi”, a mai punctat comandorul.
La finalul discuţiilor, s-a făcut şi prezentarea elicopterului Smurd, care aparţine de staţia Târgul Mureş.”Elicopterul a deservit judeţul nostru când a fost necesar transportul pacienţilor de la un spital la altul. De luna viitoare un nou elicopter va deservi Bihorul, de această dată fiind vorba de intervenţii în caz de accidente”, a explicat Hadrian Borcea, şeful Unităţii de Primire Urgenţe al Spitalului Judeţean Bihor. Mai multe detalii despre noul elicopter, puteţi afla accesând acest link.
nov. 19, 2024 0
oct. 14, 2024 0
oct. 08, 2024 0
iul. 29, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0