Actualizat noiembrie 24th, 2024 10:54 PM
aug. 26, 2011 Andrei Şandor Actualitate 0 1646 vizualizari
Aparent, ieșirea medicilor Amorin Popa și Mircea Popescu, care au fost trimiși în fața presei pentru a arăta transparență în materie de studii clinice (dar care au ocolit elegant să vorbească despre bani), nu a făcut doar să reapară în presă (chiar și în cea națională) situația testelor „ilegale” desfășurate de ginecologul Doru Crăiuț (foto).
Spre surprinderea generală, legat de cazul controversat, Agenția Națională a Medicamentului (ANM) a dat publicității un comunicat prin care vine în ajutorul reputatului medic orădean acuzat că și-a transformat pacientele în cobai fără acceptul lor. Conform celor menționate de Agenție, citată de mai multe publicații, studiul clinic (solicitat de firmele Icon și Ono Pharmaceutical) a fost terminat în anul 2010, s-a bucurat de toate avizele necesare și s-a desfășurat în mai multe centre universitare din România, dar și din alte țări. „…și-a dat acordul şi Comisia Naţională de Etică”, spun cei de la ANM, acest for fiind invocat și el de către acuzatorii dr. Crăiuț. „Noi nu am cerut acordul pacienţilor, ci doar modelul de tipizat în baza căruia este realizat acest pas. În plus, studiul internaţional privind eficacitatea ulipristal (substanţa activă) s-a desfăşurat simultan cu România, în Ungaria şi Cehia. În România el s-a desfăşurat în acelaşi timp în şase centre din Bucureşti, Oradea şi Târgu Mureş”, se arată în informarea Agenției. În mod evident, asta nu înseamnă automat că pacienții nu ar fi trebuit să își dea acordul.
Povestea scandalului
Scandalul legat de presupusele experimente ilegale desfășurate de Doru Crăiuț a izbucnit în luna martie, ca reacție la o conferință de presă pe care medicul orădean a susținut-o la sediul PSD Bihor (partid al cărui membru este) și în care el acuza conducerea Spitalului de Obstetrică și Ginecologie de management prost. Tot atunci, Crăiuț a declarat că, atât directorul Gavrilă Grebenișan, cât și primarul Ilie Bolojan pot fi considerați vinovați moral de decesul unui bebeluș, evenimentul tragic fiind considerat o consecință a modului defectuos în care era administrat spitalul. A urmat după câteva zile contraatacul managerului Grebenișan prin intermediul directorului medical Petru Chitulea și a șefei financiar-contabile. Cei doi au prezentat cu lux de amănunte activitățile „dubioase” ale lui Doru Crăiuț în materie de studii clinice, acuzându-l că le-a făcut fără ca spitalul să aibă vreun beneficiu de pe urma acestora (fără contract valabil). Apoi, în aceeași conferință de presă, conducerea Maternității l-a „desconspirat” pe ginecolog arătând presei că acesta ar fi făcut de ani de zile intervenții minim invazive fără a avea competență în chirurgia laparoscopică. Ulterior, într-un interviu acordat bihorstiri.ro, directorul fostului Spital de Obstetrică și Ginecologie a declarat că, mai devreme sai mai târziu, ar fi ieșit în mass-media cu problemele laparoscopice ale lui Crăiuț chiar dacă acesta nu ar fi provocat un asemenea atac cu acuzele lui (link). Universitatea din Oradea a încercat să vină în sprijinul lui Crăiuț prezentând actele doveditoare ale multiplelor stagii de practică laparoscopică pe care ginecologul incriminat le-a urmat de-a lungul timpului în mai multe țări occidentale. Respectivele training-uri au început încă din prima jumătate a anilor ’90, pe când laparoscopia era o rara avis în România. Decanul Facultății de Medicină și Farmacie, dr. Gheorghe Bumbu, a recunoscut atunci că Doru Crăiuț se face vinovat, dar numai de neglijență, pentru că nu s-a ocupat de validarea competențelor dobândite așa cum prevede un Ordin de ministru al Sănătății dat acum câțiva ani. Însă, Bumbu a precizat că pacientele operate de Crăiuț cu laparoscopul nu au fost niciodată în pericol. Ca paranteză, merită menționat că din acel moment, după ce decanul a anunțat că vor urma verificări privind competențele laparoscopice ale tuturor doctorilor orădeni despre care se știa că operează astfel de ani de zile, zeci de medici orădeni s-au abonat la drumul de Cluj-Napoca pentru a-și rezolva această problemă administrativă.
Rămâne de văzut dacă ancheta Colegiului Medicilor, care lucrează și el la cazul studiilor clinice „dubioase” derulate de dr. Doru Crăiuț, va da un verdict favorbil celui arătat cu degetul. De asemenea, se poate remarca faptul că medicul orădean preferă să se facă nevăzut, deși are deja de partea lui (și) Agenția Națională a Medicamentului. Un alt aspect inexplicabil este tăcerea în această chestiune a PSD Bihor, de la tribuna căruia a pornit întreaga poveste în urmă cu câteva luni. Desigur, este vorba despre o tăcere oficială, căci, pe la colțuri, mai-marii social-democrați (și nu doar ei!) au condamnat de la bun început denigrarea lui Doru Crăiuț.
oct. 13, 2024 0
iun. 06, 2024 0
iun. 05, 2024 0
mai 26, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0