Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
iul. 27, 2011 Andrei Şandor Actualitate 0 2315 vizualizari
Arhiva digitală comună a Euroregiunii Bihor/Hajdu-Bihar poate fi accesată. Conține zeci de mii de documente din secolele 16 – 20, iar site-ul care le găzduiește poate fi accesat și prin portalul Primăriei Oradea. Miercuri, 27 iulie, viceprimarul Biro Rozalia și reprezentanții Consiliului Județean Hajdu-Bihar (liderul de proiect) au prezentat la Oradea rezultatele implementării proiectului transfrontalier în valoare de aproape 400.000 euro, încheiat în 31 mai 2011. Finanțarea a presupus achiziționarea aparaturii necesare digitalizării documentelor vechi din ambele județe care formează euroregiunea. Acest atelier special a costat 41.442 euro și a fost deja utilizat pentru a arhiva în format electronic o parte a documentelor existente. După cum a explicat viceprimarul Biro, până acum au fost digitalizate 65 de copii ale registrelor (procese verbale) ale Consiliului Orășenesc aferente așa numitului Oraș Nou. Conform împărțirii vechi a Oradiei, au existat 4 zone distincte: Olosig, Velența, Subcetate și Orașul Nou. S-a început cu actele din această din urmă zonă deoarece Orașul Nou a fost cea mai importantă parte a actualului municipiu. Aceleași proceduri de digitalizare au fost realizate și pe partea maghiară, ceea ce înseamnă că cei care doresc să cerceteze perioada secolelor 16 – 20 în materie de Bihor și Hajdu-Bihar au acum o bază de date destul de importantă. Iar munca nu se oprește aici. În următorii 5 ani (conform prevederilor din proiect), mai urmează digitalizarea unui număr de aproximativ 62.000 de pagini. Site-ul special creat pentru această arhivă electronică este găzduită de pagina web a Arhivelor din Hajdu-Bihar, dar se poate ajunge acolo și prin intermediul portalului Primăriei Oradea, urmărind acest link.
Sprijin pentru istorici și pentru curioși
Printre documentele care pot fi accesate (n.b.: căutarea se poate efectua după nume, după localitate, după an etc.) se numără matricole parohiale, diverse diplome, hărți manuscrise, ordonanțe de reguament din fostul Comitat Bihor, precum și documente hidrografice (un fel de cadastru al apelor). Potrivit specialiștilor care s-au ocupat de arhivare, în ceea ce privește cele aproximativ 300 de diplome / documente speciale introduse deja în baza de date, este vorba despre acte extrem de valoroase, rare și fragile. Astfel se justifică și mai mult investiția în aparatura specială cu ajutorul căreia aceste acte au putut fi scanate fără a li se pune în pericol integritatea. Deoarece cercetarea lor amănunțită ar duce la distrugere, s-a considerat că este mai bine ca ele să fie scanate în format mare, după care documentele au fost returnate Arhivelor Naționale. Pe ambele părți ale frontierei. De menționat că aparatura achiziționată prin proiectul transfrontalier servește și la descifrarea și digitalizarea microfilmelor și a hârtiilor vechi (inclusiv pergament). În acest sens, jurnaliștilor le-a fost prezentată și o hartă de pe vremea regelui Matei Corvin, conservată și acum disponibilă în format electronic.
Ar vrea mai mult
La prezentarea de miercuri de la Oradea au luat parte și reprezentanții părții maghiare: managerul de proiect Csordas Eniko și Gyorgy Zoltan – secretar al Consiliului Județean Hajdu-Bihar. Acesta a precizat că asemenea proiecte prin care se poate menține legătura cu zonele transfrontaliere cu trecut comun este prioritară pentru Ungaria. Totodată, Gyorgy spune că nu este exclus ca cele două județe să mai colaboreze pentru accesarea unui nou proiect prin care digitalizarea de documente să meargă mai departe de secolul al XVI-lea. „Patrimoniul digital transfrontalier și prezentarea istoriei comune” este un proiect finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, a avut un buget total de 379.675 euro, iar contribuția proprie a Municipiului Oradea a fost de 1.534,93 euro.
[nggallery id=340]
apr. 27, 2012 0
apr. 25, 2012 0
feb. 02, 2012 0
nov. 04, 2011 1
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0