Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
iul. 17, 2011 Andrei Şandor Actualitate 1 1554 vizualizari
Motiv de supărare pe locuitorii comunei Biharia, dar și pe conducerea Companiei de Apă Oradea (CAO), care a tolerat o situație cel puțin supărătoare. Localitatea vecină a acumulat datorii extrem de mari la plata serviciilor furnizare de CAO. Practic, debitele celor din Biharia sunt atât de mari (n.b.: mult peste 200.000 lei, potrivit informațiilor noastre), încât fosta Apaterm a decis să închidă robinetul de apă rece către această comună. Potrivit unei informări transmise presei locale, în data de 21 iulie CAO va sista furnizarea apei potabile către toată comuna. Conform prevederilor legale, operatorul regional „are dreptul de a sista furnizarea apei potabile pentru neplata în termen a facturilor lunare de apă”, lucru care în Oradea se aplică zilnic pentru sume derizorii în comparație cu restanțele adunate de Biharia. Sfidător este că Primăria Biharia a solicitat în ianuarie 2011 ca facturile de apă să fie emise către primărie, pentru întreaga cantitate de apă pompată în reţeaua localităţii, dar, cu toate acestea, facturile au rămas neplătite. Conducerea Companiei de Apă Oradea transmite că „a dat dovadă de toată înţelegerea pentru situaţia consumatorilor din localitatea Biharia, dar în pofida numeroaselor somaţii transmise către autoritatea publică locală, facturile lunare emise către Primăria Comunei Biharia nu au fost achitate de la data preluării serviciului (luna octombrie 2010) şi până în prezent”.
Orădeni = fraieri?
Nu știm dacă e o scăpare a reprezentanților furnizorului, dar în comunicatul care anunță tăierea de la apa rece a Bihariei a fost adăugat un aliniat care îi face pe clienții orădeni ai CAO: „În acelaşi timp, locuitorii comunei trebuie să înţeleagă că toate costurile legate de furnizarea apei şi de întreţinerea reţelei de apă au fost suportate până în prezent din încasările facturilor emise către consumatorii din Oradea”. Aspect care este cel puțin discutabil, dacă nu unul de desconsiderare supremă la adresa cetățenilor orădeni care sunt amenințați frecvent cu sistarea furnizării serviciilor chiar pentru datorii de 15 sau 20 lei.
Biharia ca Sânmartinul
Biharia nu este singura comună aflată pe raza CAO cu care aceasta a avut probleme în ultimii ani. Scandaluri legate de pierderi imense și datorii pe măsură, neachitate în timp util, au fost și în comuna Sânmartin. Acesteia i-a fost oprit în mai multe rânduri accesul la apa rece, fiind afectate și hotelurile din Băile Felix (mai ales în perioada 2007 – 2008). Soluția pe care Consiliul Local Sânmartin a găsit-o a fost scoaterea la licitație a unui ștrand din Băile 1 Mai pentru a acoperi datoriile către Compania de Apă Oradea.
Ce va fi cu Aparegio?
Ceea ce se întâmplă cu relația dintre CAO și Biharia vine să facă și mai dificilă implementarea proiectului Aparegio, în cadrul căruia și comuna vecină ar urma să beneficieze de o investiție de peste 5 milioane euro. După cum se știe, conducerea Bihariei și-a manifestat intenția de a se retrage din amplul proiect de infrastructură de apă / canal, dar încă nu a dat un verdict final și irevocabil, deși în curând urmează deja licitațiile pentru pachetele de lucrări din cadrul proiectului finanțat (și) cu bani europeni.
oct. 24, 2024 0
aug. 27, 2024 0
aug. 27, 2024 0
aug. 01, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
Si nu numai, platim si apa ce risipesc in scoli! Toate vara stropesc iarba, mai umpla bidoanele la unele locatari, din ce seara stropesc gradinile in cartier.