Actualizat mai 21st, 2025 6:09 PM
mai 21, 2025 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 524 vizualizari
Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează evenimentul de lansare a cărții „Imaginar sacru, arhetipuri devoționale și simboluri creștine, semnificații apotropaice și terapeutice în lucrări din Colecția de pictură universală a Muzeului Țării Crișurilor Oradea–Complex Muzeal (sfârșit de secol XIV–secolul al XVIII-lea)”, autoare Agata Chifor (Adel), apărută la Editura Primus, Oradea, 2025.
Relevantă pentru domeniul artă și iconografie creștină, cercetarea abordează stiluri reprezentative pentru arta europeană, afirmate între sfârșitul secolului al XIV-lea și secolul al XVIII-lea, prin intermediul unor lucrări realizate în stil bizantin, gotic, renascentist și baroc, din Colecția de pictură universală a Muzeului Țării Crișurilor Oradea–Complex Muzeal.
Autoarea interpretează operele de artă, atât din punct de vedere tematic, iconografic, stilistic și estetic, relevând modalitățile de redare a formei, structurii compoziționale, volumului, anatomiei, perspectivei, sugestia sfințeniei și a luminii divine în diferite stiluri artistice, analogiile iconografice cu reprezentări similare din arta creștină europeană, cât și prin raportarea la universul de idei și civilizația epocii, evidențiind coordonate și tradiții religioase de ordin liturgic și devoțional, idealuri umane și sociale, mentalități, structuri ecleziastice și laice, elemente de vestimentație, modă și viață cotidiană, care se reflectă în operele de artă creștină din diverse țări europene.
Autoarea evidențiază încadrarea stilistică a lucrărilor, viziunea epocii în legătură cu dimensiunea simbolică a persoanelor sacre și profane, a culorilor, veșmintelor, atributelor, accesoriilor, a peisajului și luminii, modalitatea în care opera de artă atestă tradiția liturgică, cultul persoanelor sfinte și al îngerilor, Sfintele Taine / Sacramente ale Bisericii, îmbinarea dimensiunii protectoare cu cea terapeutică în reprezentarea persoanelor sfinte.
Cartea evidențiază importanța redescoperirii dimensiunii formative a artei creștine, care poate contribui, atât la dezvoltarea simțului estetic, cât și la înțelegerea sistemului de valori caracteristic religiei și spiritualității creștine, a modalității specifice în care oamenii din diferite țări ale Europei au conștientizat dimensiunea supranaturală a existenței, integrând-o în viața cotidiană.
Lansarea va avea loc marți, 27 mai 2025, ora 12:00, în Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A).
Evenimentul va fi moderat de către Prof. Univ. Dr. Gabriel Moisa, Manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.
Cartea va fi prezentată de Dr. Agata Chifor (Adel), istoric și critic de artă, Muzeograf I.A., Secția Artă.
mai 21, 2025 0
mai 21, 2025 0
mai 21, 2025 0
mai 21, 2025 0
mai 21, 2025 0
mai 21, 2025 0
mai 21, 2025 0
mai 21, 2025 0