Actualizat aprilie 21st, 2025 8:56 PM
apr. 21, 2025 Adrian Popa Actualitate, Administrație, Frontpage 0 87 vizualizari
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Luni, 21 aprilie 2025, Municipiul Oradea a celebrat 106 ani de la eliberarea orașului și instaurarea administrației românești, într-un moment de profundă încărcătură istorică și simbolică. La fel ca în 1919, această zi s-a suprapus cu sărbătoarea Învierii Domnului – o coincidență care a accentuat dimensiunea de renaștere și speranță a evenimentelor comemorate.
Ceremoniile oficiale au debutat cu slujba religioasă de Te Deum la Biserica cu Lună, urmată de o procesiune pe jos până la statuia generalului Traian Moșoiu – loc emblematic pentru istoria orașului. Aici, după intonarea Imnului Național și prezentarea onorului militar, au fost rostite discursuri care au reafirmat valorile ce au stat la baza Marii Uniri și a reintegrării Oradiei în granițele României moderne.
Primarul Florin Birta: „Prezența președintelui Ilie Bolojan e o punte vie între trecut și prezent”
În discursul său, primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a subliniat nu doar semnificația istorică a zilei de 20 aprilie 1919, ci și continuitatea valorilor de atunci în actuala construcție a orașului. „Intrarea trupelor române în Oradea, în frunte cu generalul Traian Moșoiu, a însemnat mai mult decât un act militar. A fost o revenire la firescul lucrurilor, un gest care a redat comunității noastre încrederea într-un viitor comun, într-o țară unită, stabilă și demnă”, a declarat acesta.
Primarul a evidențiat în mod special prezența în Oradea a președintelui interimar al României, domnul Ilie Bolojan, amintind orădenilor că „pentru noi, cei care îl cunoaștem bine, prezența sa aici știm că are o semnificație aparte. E o punte vie între trecut și prezent, între liderii care au venit odinioară în orașul nostru pentru a-i reda speranța și cei care astăzi au datoria de a o păstra”.
Florin Birta a vorbit și despre responsabilitatea generației actuale de a duce mai departe moștenirea celor care au luptat pentru România Mare, îndemnându-i pe orădeni să contribuie cu demnitate și muncă la dezvoltarea orașului. În încheiere, edilul a adus mulțumiri tuturor celor prezenți, delegațiilor oficiale și în mod special militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, care au oferit un moment ceremonial de mare ținută.
Ilie Bolojan: „Oradea e un exemplu de comunitate care contribuie activ la progresul României”
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a transmis un mesaj de recunoștință față de întreaga comunitate orădeană și a subliniat că România este o sumă de comunități care contribuie în egală măsură la dezvoltarea întregii țări: „Țara nu se schimbă doar din București, ci din miile de sate și orașe ale acestei țări. Dacă Oradea și județul Bihor au progresat în acești ani, este pentru că oameni extraordinari – din sectorul public și cel privat – și-au făcut datoria.”
În alocuțiunea sa, Ilie Bolojan a evocat și momentul simbolic al intrării Armatei Române în Oradea în 1919, descriind venirea trupelor conduse de generalul Moșoiu ca pe o „înviere a neamului românesc”, într-un context european dominat de instabilitate. Acesta a adus un omagiu liderilor de atunci – regele Ferdinand, regina Maria, Iuliu Maniu, Ionel Brătianu – dar și simbolurilor locale ale unității naționale, reprezentate de episcopii Roman Ciorogariu și Radu Demetriu, ale căror statui veghează astăzi Piața Unirii.
„Sunt aici nu doar din respect pentru Oradea și Bihor, ci și pentru a le mulțumi tuturor celor care, prin munca lor, construiesc zi de zi această țară. Nicio realizare nu este individuală, ci rezultatul colaborării și al efortului comun”, a concluzionat președintele interimar.
Istoricul Gabriel Moisa: „20 aprilie 1919 – un moment astral în istoria României”
În intervenția sa, istoricul Gabriel Moisa a reamintit contextul complicat în care a avut loc eliberarea orașului, evidențiind că Armata Română a fost întâmpinată cu brațele deschise de o comunitate aflată între două lumi: una bolșevizantă, instabilă, și alta democratică, așezată. „A fost o alegere între haos și normalitate, iar Oradea a ales firescul, stabilitatea, valorile europene.”
Moisa a evocat și rolul jucat de elitele epocii – Aurel Lazăr, Coriolan Pop, dar și primarul de atunci, Rimler Károly, personalitate vizionară care a promovat ideea unei comunități unite, bazate pe cooperare și respect reciproc.
Defilări militare și momente artistice dedicate istoriei
Ceremoniile s-au încheiat în Piața Unirii, la statuia Regelui Ferdinand I, unde orădenii au asistat la un impresionant moment artistic oferit de Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” din București: exerciții Drill Team și un recital susținut de Muzica Militară a brigăzii.
Primăria Oradea transmite mulțumiri tuturor instituțiilor implicate, oficialităților, invitaților și cetățenilor care au luat parte la comemorarea acestei zile fundamentale pentru istoria orașului. Sărbătorirea a 106 ani de la instaurarea administrației românești în Oradea înseamnă înainte de toate o reafirmare a direcției în care orașul merge: spre unitate, dezvoltare și demnitate.
feb. 07, 2025 0
nov. 07, 2024 0
oct. 11, 2024 0
sept. 05, 2024 0
apr. 21, 2025 0
apr. 21, 2025 0
apr. 19, 2025 0
apr. 18, 2025 0