Actualizat aprilie 12th, 2025 4:48 PM
apr. 08, 2025 Adrian Popa Actualitate 0 580 vizualizari
Luni a avut loc Conferința de deschidere a Proiectului de importanță strategică TERES – Răspuns rapid și eficient în situații de urgență în zona transfrontalieră (Timely and efficient response in case of emergency situations in cross border area), cod ROHU00623, finanțat în cadrul Programului Interreg VI-A România-Ungaria, proiect în care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență deține calitatea de Partener Lider.
Evenimentul a avut loc în localitatea Băile Felix și a fost găzduit de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, în calitate de partener al proiectului.
La activitate au participat domnul Gabriel Traian GHILEA, subsecretar de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, domnul colonel Alin Maghiar, șeful Direcției Proiecte cu Finanțare Externă din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, reprezentanți ai Autorității de Management (Direcția Generală Cooperare Teritorială Europeană din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației), ai Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea, ai autorităților și instituțiilor publice județene și locale, precum și mass-media.
În cadrul evenimentului au fost prezentate detalii referitoare la obiectivele, activitățile, bugetul alocat, etapele implementării, precum și rezultatele așteptate.
Valoarea totală a proiectului este de 10.903.255,52 euro din care 7.210.668,50 euro finanțare asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Interreg VI-A România-Ungaria, iar 3.692. 587,02 euro reprezintă contribuție publică națională.
Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, de la 23.12.2024 până la data de 22.12.2027.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea siguranței și protecției populației din zona eligibilă prin consolidarea adaptării la schimbările climatice și a prevenirii riscurilor de dezastre, prin înființarea de centre transfrontaliere de intervenție în caz de dezastre, dezvoltarea de facilități moderne de antrenament, consolidarea capacității instituționale și a capabilităților pentru intervenții comune ale instituțiilor responsabile de gestionarea situațiilor de urgență.
Obiectivul specific al proiectului vizează consolidarea intervenției transfrontaliere în situații de urgență și a interoperabilității între România și Ungaria prin antrenamente comune, dezvoltarea infrastructurii și a unui cadru operațional comun pentru dezastrele naturale și cele legate de schimbări climatice, îmbunătățind astfel gradul de pregătire și eficiența operațională în zona transfrontalieră a programului.
Rezultatele sunt următoarele:
Construirea Centrului de pregătire specializat pentru pregătirea personalului în județul Bihor;
Mansardarea și modernizarea sediului Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare în vederea realizării unei celule de gestionare a situațiilor de urgență;
Construirea unui Centru de antrenament pentru intervenția la inundații și a unui Centru de antrenament pentru intervenția la furtuni în județul Szabolcs-Szatmár-Bereg;
Elaborarea unui plan comun și a curriculei de antrenament;
Desfășurarea de antrenamente în comun;
Achiziționarea de vehicule și echipamente de intervenție de către Direcția județeană de gestionare a dezastrelor Szabolcs-Szatmár-Bereg;
Achiziționarea de autospeciale pentru intervenție de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență;
Acest proiect este implementat la nivelul celor patru parteneri, respectiv Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România, care are și calitatea de Partener Lider, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare și Direcția Județeană de Gestionare a Dezastrelor Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria.
„Împreună am reușit să punem bazele unui proiect ambițios și să dezvoltăm un parteneriat de durată, cu reale beneficii.
Putem afirma cu încredere că acest proiect, ce va fi implementat pe parcursul următorilor trei ani, reprezintă continuarea unei cooperări solide dintre autoritățile din România și Ungaria, ce își propune consolidarea capacităților de răspuns și prevenirea riscurilor de dezastre.
Doresc să adresez mulțumiri tuturor celor implicați în acest proiect, respectiv partenerilor din Ungaria, ISU Bihor, ISU Satu Mare, precum și colegilor din IGSU, care prin efortul continuu și susținut, au făcut posibilă accesarea acestor fonduri, în ciuda provocărilor întâmpinate.
Păstrez convingerea fermă că, prin colaborarea noastră și efortul comun, vom reuși să atingem, împreună, cu succes obiectivele acestui proiect, cu scopul de a construi un viitor mai sigur și mai rezilient pentru comunitățile noastre!” a transmis, în deschiderea acestui eveniment”, a transmis, în deschiderea acestui eveniment, șeful Direcției Proiecte cu Finanțare Externă din cadrul IGSU, colonelul Alin Maghiar.
Tot în cadrul evenimentului, reprezentantul partenerului din Ungaria, domnul locotenent – colonel Tibor BANCI, a afirmat următoarele:
”Proiectele finanțate din fonduri ale Uniunii Europene ne oferă oportunități extraordinare pentru a ne îmbunătăți capacitățile de intervenție în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor. Protecția civilă maghiară a participat deja la numeroase proiecte Interreg care au contribuit semnificativ la dezvoltarea și ridicarea la un nivel superior a activității noastre.
Tot ceea ce vom realiza împreună în cadrul acestui program este de mare valoare și cred sincer că în timpul lucrului comun se vor forma legături strânse între colegii noștri. După finalizarea proiectelor, clădirile și echipamentele ne vor sprijini activitatea, zi de zi, în ambele țări, dar va lăsa cu adevărat o amprentă profundă vor fi relațiile umane care se vor forma în lunile următoare.”
Totodată, prefectul județului Bihor, Marcel Daniel Dragoș, a evidențiat faptul că:
„Suntem onorați să avem alături de noi autorități, experți și coordonatori din domeniul situațiilor de urgență și doresc să felicit pe această cale Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor pentru reușita de a fi parteneri principali în acest proiect și pentru preocuparea continuă spre perfecționare.
Asistăm în ultimii ani la apariția unor provocări noi cauzate de schimbările climatice, astfel că dezvoltarea unui cadru operațional comun de răspuns și îmbunătățirea infrastructurii devin necesare pentru prevenirea eficientă a riscurilor. Totodată, consolidarea intervenției în caz de dezastre naturale în zona de graniță dintre România și Ungaria va consolida, în același timp, și relația de colaborare dintre cele două țări, având ca rezultat direct creșterea siguranței și protecției populației din zona transfrontalieră.”
De asemenea, Gabriel Traian GHILEA, subsecretar de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a subliniat câteva aspecte relevante:
”Acest proiect, finanțat prin Programul Interreg VI-A România-Ungaria, este un exemplu clar al modului în care putem transforma provocările comune în soluții comune. TERES aduce împreună instituții responsabile din România și Ungaria pentru a consolida reziliența zonei de frontieră în fața riscurilor climatice și a dezastrelor naturale.
Într-un context în care schimbările climatice generează tot mai des situații de urgență – fie că vorbim de inundații, incendii de pădure sau cutremure – acest proiect vine cu o abordare completă. Este un proiect care investește nu doar în infrastructură și echipamente moderne, ci și în oameni și în încrederea dintre instituții. Aceasta este baza pe care se clădește o reacție rapidă și coordonată la crize.
Vreau să felicit toți partenerii – în special Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și instituțiile partenere din România și Ungaria – pentru implicare și viziune. MDLPA va rămâne un partener activ în susținerea proiectului și în asigurarea unei implementări eficiente.”
Rezultatele proiectelor anterioare derulate de IGSU au fost un succes în pregătirea pompierilor români și a celor din partea țărilor partenere în domeniul situațiilor de urgență, sens în care au fost continuate acțiunile care să susțină performanța misiunilor din zona transfrontalieră. Astfel, am continuat să găsim modalități de finanțare care să permită implementarea de noi proiecte destinate pregătirii, la cele mai înalte standarde, a salvatorilor de vieți.
Le mulțumim tuturor celor prezenți la acest eveniment, care au făcut posibilă demararea proiectului „TERES” și vă asigurăm de deplina implicare și devotamentul în acțiunile și misiunile noastre viitoare, orientate către salvarea de vieți și protejarea bunurilor comunităților.
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 10, 2025 0
apr. 09, 2025 0
apr. 12, 2025 0
apr. 12, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0