Actualizat ianuarie 25th, 2025 5:46 PM
ian. 24, 2025 Adrian Popa Actualitate 0 412 vizualizari
Președintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a efectuat joi, 22 ianuarie, o vizită de lucru în Defileul Crișului Repede, pentru a evalua progresul proiectelor destinate turismului durabil și protecției mediului. La întâlnirile de la campingurile din Vadu Crișului, Șuncuiuș și Bratca au participat reprezentanții firmei constructoare, firmei de proiectare, dirigintele de șantier și un reprezentant al serviciului de proiecte cu finanțare nerambursabilă din cadrul Consiliului Județean Bihor. De asemenea, a fost prezent și István Pintér, directorul Salvamont Salvaspeo Bihor. La întâlnirea de la Vadu Crișului a participat și primarul comunei, Dorel Cosma.
„Aceste proiecte au rolul de a proteja natura prin amenajarea la marginea ariilor protejate a acestor zone de campare, astfel încât iubitorii de natură să aibă condiții civilizate. Turismul este una dintre componentele cele mai importante care va duce la dezvoltarea județului nostru. Le mulțumesc primarilor pentru sprijinul acordat în realizarea acestor proiecte”, a declarat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor.
La fața locului au fost identificate mici neconformități care urmează să fie aduse la forma agreată, astfel încât, în perioada următoare, după rezolvarea acestora, să înceapă procesul de recepție. Stadiul lucrărilor a ajuns la 95%.
În Bratca au fost amplasate șase foișoare deschise din lemn și o clădire cu terasă acoperită, dușuri și grupuri sanitare. În Șuncuiuș au fost amplasate patru foișoare și o construcție cu grupuri sanitare, dușuri, sală de conferințe și spații administrative. În plus, aici a mai fost realizată o construcție cu birouri și punct de informare. De asemenea, în această clădire va funcționa și o bază a Salvamont Bihor, cu locuri de cazare pentru angajați. În comuna Vadu Crișului au fost finalizate două construcții din lemn cu spațiile menționate anterior și au fost montate opt foișoare.
Tot în cadrul aceluiași proiect se amenajează un camping modern și în comuna Dobrești, lângă lacul Vida. Și aici lucrările sunt avansate.
La fiecare dintre cele 4 locații au fost realizate parcări din pietriș, astfel încât iubitorii de natură să aibă unde să-și lase mașinile, în afara zonelor de campare. În plus, în cadrul proiectului au fost amenajate alei pietonale din materiale naturale din zonă (pietriș) și iluminat inteligent. Toate cele 4 campinguri sunt supravegheate video.
Lucrările sunt efectuate de compania Silvania, iar valoarea totală a contractului se ridică la 8.527.242,65 lei, inclusiv TVA. Banii sunt alocați din fonduri europene.
Investițiile fac parte din proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului”, realizat în cadrul unui parteneriat dintre Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – ca lider de proiect, Consiliul Județean Bihor și primăriile Bratca, Dobrești, Șuncuiuș și Vadu Crișului.
Obiectivul proiectului este încurajarea vizitării siturilor Natura 2000 într-un mod organizat și civilizat, cu un impact cât mai redus asupra naturii.
Aceste investiții vor contribui la conservarea biodiversității și la crearea unor spații pentru educație ecologică pentru comunitate și vizitatori.
Proiectul general mai prevede amenajarea a cinci peșteri (2 peșteri pentru accesul publicului – Vadu Crișului și Unguru Mare și 3 peșteri pentru speoturism – Vântului, Osoi și Igrița). În cazul acestora, firma care a câștigat licitația realizează în prezent proiectarea. Lucrările ar urma să înceapă în primăvară.
În plus, tot în cadrul proiectului general se va decolmata Lacul Vida din comuna Dobrești. Licitația pentru acesta este în curs.
ian. 21, 2025 0
ian. 09, 2025 0
dec. 23, 2024 0
dec. 19, 2024 0
ian. 25, 2025 0
ian. 24, 2025 0
ian. 24, 2025 0
ian. 24, 2025 0