Actualizat ianuarie 11th, 2025 2:15 PM
ian. 11, 2025 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 59 vizualizari
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, care se sărbătorește în fiecare an pe 15 ianuarie, în județul Bihor vor fi organizate mai multe evenimente dedicate atât elevilor, cât și adulților, în școli, la casele de cultură din Beiuș, Ștei și Tinca, la statuia poetului Mihai Eminescu din Oradea și la Teatrul Regina Maria din Oradea. Intrarea va fi gratuită la toate evenimentele.
Programul evenimentelor a fost prezentat astăzi, 10 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă de Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Victoria Balint, managerul Teatrului Regina Maria din Oradea, Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat din Oradea, Eugen Țugulea – actor și Miron Beteg, redactor la Revista „Familia”.
,,Județul Bihor sărbătorește Ziua Culturii Naționale prin evenimente cultural-artistice care vor avea loc în zilele de 14, 15 și 16 ianuarie în Oradea și în mai multe părți ale județului nostru. Cultura și arta ne ajută să ne formăm și să ne consolidăm identitatea, să trăim mai frumos, hrănindu-ne partea bună din noi”, a declarat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Cel mai important eveniment va fi concertul aniversar dedicat actorului Eugen Țugulea.
Domnul Țugulea, ajuns la venerabila vârstă de 93 de ani, a dedicat culturii șapte decenii din viața sa. Acesta a urcat pe scena Teatrului din Oradea, ca actor, în 1955 și vreme de 45 de ani a slujit publicul bihorean. A fost și director al Teatrului din Oradea, vreme de 14 ani, din 1960 până în 1968 și apoi din 1971 până în 1977. A ieșit la pensie în anul 2000, însă de atunci și până în prezent și-a continuat activitatea organizând recitaluri de poezie, iar în 2016 a fost laureat al Galei Uniter pentru o viață dedicată teatrului și poeziei.
Pe 15 ianuarie, Eugen Țugulea va susține un recital Mihai Eminescu, pe scena Teatrului Regina Maria, de la ora 19:00, alături de Corul Filarmonicii din Oradea, intitulat ,,Sara pe deal. Regândind Luceafărul”. Intrarea va fi gratuită, dar este necesară rezervarea locului la casa de bilete a Teatrului.
Acest spectacol face parte și din proiectul anual al Consiliului Județean Bihor, prin care comunitatea bihoreană celebrează personalități sau instituții care au adus cinste, de-a lungul timpului, județului Bihor. În 2023 a fost celebrată doamna Florica Bradu, iar anul trecut, Ansamblul ,,Nuntașii Bihorului”.
Colaborare între instituțiile de cultură
În Oradea, dar și în Marghita, Beiuș, Ștei și Tinca vor mai fi organizate spectacole, vernisaje și întâlniri organizate de actorii de la Teatrul Regina Maria din Oradea, Muzeul Țării Crișurilor, scriitori contemporari – Adina Popescu, Alex Moldovan și Mircea Pricăjan – prin colaborarea dintre Revista de cultură „Familia”, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea și Teatrul Regina Maria.
„Este pentru prima oară când, de Ziua Culturii Naționale, Teatrul colaborează cu toate instituțiile de cultură din oraș. Programul se adresează diverselor categorii de public ale teatrului, începând de la cei mici, pentru care am pregătit un spectacol pentru copii la Centrul Cultural din Tinca, «Apolodor, pinguinul călător», urmat de un program dedicat elevilor. La două licee din Oradea, actorul Șerban Borda va susține un recital de poezie și proză. Ne adresăm publicului din Ștei și din Beiuș, unde actorul Sebastian Lupu va susține un spectacol-recital «Mihai Eminescu – Nemărginirea Cuvintelor». În data de 16 ianuarie, la Casa Darvas- La Roche va fi un spectacol de poezie – «Nina Cassian 100. Memoria ca zestre» ”, a declarat Victoria Balint, managerul Teatrului Regina Maria din Oradea.
Vorbind despre evenimentul dedicat domnului Eugen Țugulea, managerul Filarmonicii de Stat din Oradea, Carmen Rus, a declarat: „În seara de 15, pe scenă vor fi 20 de membri ai Corului Filarmonicii de stat Oradea. Ei au fost coordonați de colega noastră, Bejan Olga. Vom încerca să ne ridicăm la nivelul așteptărilor domnului Țugulea și să încercăm să potențăm momentele de interiorizare a poeziei eminesciene prin interpretarea câtorva lucrări corale pe versuri de Mihai Eminescu.”
Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai, Revista de Cultură ,,Familia” și Inspectoratul Școlar Județean organizează întâlniri între elevi și autori contemporani, precum Adina Popescu, Alex Moldovan și Mircea Pricăjan. Aceste întâlniri vor avea loc atât în Oradea, la Teatrul Regina Maria (cu 350 de tineri de la mai multe școli din Oradea) și la Colegiul Național Octavian Goga din Marghita, unde vor participa 200 de elevi.
„Dacă reușim prin aceste două întâlniri să îi facem pe copii, măcar o parte dintre ei, să se simtă parte a culturii naționale, să simtă că spațiul culturii îi cuprinde și pe ei și că nu e doar un soi de mistificare hipnotică cultura în absența lor, în absența dialogului cu ei, în absența apropierii de ei, dacă reușim acest lucru, să-i facem pe tinerii cititori de astăzi, cititorii maturi de mâine, spectatorii maturi de mâine, să priceapă că sunt parte a ceea ce numim noi cultura națională românească, ziua de 15 ianuarie 2025, zic eu, va ieși din convențional și își va atinge cu adevărata menire”, a declarat Miron Beteg, redactor la Revista ,,Familia”.
Aceste evenimente se realizează în cadrul unui parteneriat între Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Teatrul Regina Maria, Filarmonica de Stat din Oradea, Revista de cultură „Familia”, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor, Visit Oradea, Universitatea Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Garnizoana Oradea, Muzeul Țării Crișurilor, Primăria Tinca, Primăria Beiuș, Primăria Ștei și Primăria Marghita.
Evenimente dedicate
Zilei Culturii Naționale – 15 ianuarie 2025 în Bihor
Marți, 14 ianuarie 2025
Marghita
Colegiul Național „Octavian Goga”, ora 14:00. Întâlnire-dialog cu elevii, susținută de autorii Adina Popescu, Alex Moldovan și Mircea Pricăjan, cu lecturi oferite de actori ai Teatrului Regina Maria din Oradea.
Miercuri, 15 ianuarie 2025
Oradea
Liceul de Arte, ora 9:00: „Cultura, Hrană pentru suflet” – un spectacol susținut de Șerban Borda despre cultura și rolul ei astăzi, presărat cu opinii ale unor intelectuali ca Andrei Pleșu sau Cezar Ivănescu și poezii ale poeților Ana Blandiana, Ion Pribeagu, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Horațiu Mălăele, Ioan Es.Pop, Nicolae Dabija, George Topârceanu, Lucian Vasilescu sau I.L.Caragiale în postura de poet;
Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” – ora 9:00 – Lansarea Revistei „Ritmuri incandescente”, urmată de spectacolul „Poetul etern – Moment artistic inspirat de lirica eminesciană„ inspirat din opera lui Mihai Eminescu”;
Statuia Poetului Național Mihai Eminescu, ora 10:00 – organizatori Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor, Primăria Oradea, Consiliul Județean, Universitatea Oradea, Inspectoratul Județean Școlar Județean Bihor, Garnizoana Oradea, Muzeul Țării Crișurilor
Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, ora 11:00: „Cultura, Hrană pentru suflet” un spectacol susținut de Șerban Borda despre cultura și rolul ei astăzi presărat cu opinii ale unor intelectuali ca Andrei Pleșu sau Cezar Ivănescu și poezii ale poeților Ana Blandiana, Ion Pribeagu, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Horațiu Mălăele, Ioan Es.Pop, Nicolae Dabija, George Topârceanu, Lucian Vasilescu sau I.L.Caragiale în postura de poet;
Teatrul Regina Maria, ora 11:00: Întâlnire-dialog cu elevii de la mai multe școli orădene, susținută de autorii Adina Popescu, Alex Moldovan și Mircea Pricăjan, cu lecturi oferite de actori ai Teatrului Regina Maria din Oradea.
Muzeul Țării Crișurilor, ora 14:00 – Vernisaj – Expoziție de artă decorativă – (expoziția va fi deschisă până în 10 februarie).
Sala Mare a Teatrului Regina Maria, ora 19:00 – Spectacol dedicate lui Eugen Țugulea – Recital Eminescu susținut de artist
Tinca
Centrul Cultural Tinca, ora 11:00. Piesă de teatru – „Apolodor, Pinguinul Călător” de Gellu Naum, un spectacol de Ion Mâinea, sub coordonarea artistică a lui Sebastian Lupu.
Ștei
Casa de cultură „Miron Pompiliu”, ora 13:00. „Recital Mihai Eminescu: Nemărginirea Cuvintelor” recital de poezie susținut de actorul Sebastian Lupu;
Beiuș
Casa de cultură „Ioan Ciordaș”, ora 18:00. Recital Mihai Eminescu: Nemărginirea Cuvintelor – recital de poezie susținut de actorul Sebastian Lupu;
Joi, 16 ianuarie 2025
Oradea
Casa Darvas-La-Roche, ora 19:00 – „Nina Cassian 100. Memoria ca zestre” – recital de poezie dedicat uneia dintre cele mai remarcabile figuri feminine din literatura contemporană: Nina Cassian. Recitatul face parte din seria de evenimente dedicate poeziei „TRM poezie” și va fi susținut de actorii Ioana Dragoș Gajdó, Anda Tămășanu, Lucia Rogoz, Anca Sigmirean, Ciprian Ciuciu și Cosmin Petruț.
nov. 12, 2024 0
oct. 21, 2024 0
iun. 18, 2024 0
iun. 06, 2024 0
ian. 11, 2025 0
ian. 11, 2025 0
ian. 11, 2025 0
ian. 10, 2025 0