Actualizat ianuarie 2nd, 2025 8:42 PM
oct. 18, 2024 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 232 vizualizari
În cadrul Muzeului Orașului Oradea din Cetatea Oradea s-a deschis joi, 17 Octombrie 2024 o expoziție captivantă de artă naivă, care va rămâne deschisă publicului până la finalul lunii Decembrie. Expoziția reunește 104 lucrări semnate de 25 de artiști din întreaga țară, oferind vizitatorilor o incursiune autentică în lumea expresivă și nealterată a artei naive.
Festivalul Național de Artă Naivă, ajuns la a XI-a ediție, a atras o serie de personalități importante din lumea artistică și culturală, printre care președintele Asociației Artiștilor Naivi din România, orădeanul Mircea Stroe, directorul Muzeului Orașului Oradea, Ionuț Ciorba, curatorul Augustin Țărău și criticul de artă Ramona Novicov, alături de mai mulți artiști expozanți.
Lucrările expuse sunt o reflecție a vieții rurale și a tradițiilor românești, surprinzând cu o sinceritate aparte esența satului și a comunităților de altădată. Fiecare creație explorează teme precum muncile câmpului, sărbătorile religioase și laice, obiceiurile de zi cu zi, ciclurile vieții sau motive teologice, toate redate printr-o paletă de culori vii și compoziții simple, dar pline de expresivitate. În lucrările expuse se simt influențe variate, de la realism și impresionism la suprarealism și postmodernism, integrate însă în mod ingenuu, păstrând caracterul copilăresc și autentic al artei naive.
Curatorul Augustin Țărău a vorbit despre esența artistului naiv, subliniind faptul că lipsa unei educații plastice formale nu afectează autenticitatea creațiilor acestora. Deși mulți dintre artiști au studiat tehnici artistice, aceștia păstrează un stil personal care surprinde simplitatea și sinceritatea copilăriei.
Criticul de artă Ramona Novicov a evidențiat atracția deosebită pe care o exercită acest tip de artă, menționând că, într-o lume marcată de complexitate și angoasă, arta naivă oferă un refugiu într-o „lume a copilăriei”, unde predomină sinceritatea și bucuria pură.
La rândul său, Mircea Stroe a subliniat dificultățile întâmpinate în organizarea evenimentului din acest an, dar și bucuria de a vedea această tradiție continuând. „Este tot mai greu să organizăm astfel de evenimente, dar Oradea are nevoie de ele. Arta naivă aduce un suflu proaspăt și autentic în peisajul cultural al orașului nostru.”
Expoziția este organizată de Asociația Artiștilor NAM din România, în parteneriat cu Primăria Oradea, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Centrul de Cultură al Județului Bihor și Visit Oradea, împreună cu alți parteneri culturali locali, fiind o oportunitate deosebită și pentru elevi să descopere această formă de artă în cadrul programului „Școala Altfel”.
În cadrul evenimentului, au fost acordate și premii speciale, Marele Premiu revenind artistului Sorin Rămneanțu, iar alți artiști remarcabili, precum Maricela Istrate și Ioan Măric, au fost de asemenea recunoscuți pentru contribuțiile lor remarcabile la această expoziție deosebită.
Expoziția este o invitație deschisă la redescoperirea unei forme de artă nealterate de convenții, o adevărată fereastră spre o lume a inocenței și a bucuriei artistice.
ian. 02, 2025 0
dec. 27, 2024 0
dec. 26, 2024 0
dec. 24, 2024 0
ian. 02, 2025 0
ian. 02, 2025 0
dec. 30, 2024 0
dec. 29, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!