Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
oct. 01, 2024 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 971 vizualizari
Peste 50 de lungmetraje și scurtmetraje – filme artistice, documentare și de animație, un cine-concert, o selecție a celor mai bune producții maghiare recente și filme-cult, dar și un documentar în limba română regizat de un clujean îi așteaptă pe cinefili în acest an, între 2 și 6 octombrie, la Filmtettfeszt – Zilele Filmului Maghiar 2024. Festivalul va avea loc în 17 localități din Transilvania, intrarea este gratuită, iar filmele beneficiază de subtitrare în limba română sau engleză.
Producțiile din cadrul Filmtettfeszt vor putea fi vizionate la Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Brașov, Arad, Timișoara, Satu Mare, Baia Mare, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Gherla, Săvădisla, Covasna, Joseni, Vlăhița, Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc.
Deschiderea oficială a Filmtettfeszt va avea loc miercuri, 2 octombrie, de la ora 20, la cinematograful clujean Victoria. Festivitatea va fi urmată de proiecția Piața Moscova (Moszkva tér), un film devenit cult în cele peste două decenii de la premieră.
Pelicula a fost turnată în anul 2000 și a avut premiera un an mai târziu, iar procesul de restaurare a filmului s-a încheiat în 2017. Scenariul comediei a fost scris de Török Ferenc, care este şi regizorul filmului. Acțiunea se desfăşoară în primăvara lui 1989, când un adolescent se pregăteşte pentru Bac, dar şi pentru ziua sa de naştere. Se va întâlni cu prietenii în Piața Moscova ca apoi să treacă din chef în chef, evenimentele politice decisive ale perioadei trecând lângă ei aproape neobservate.
Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul filmului, Török Ferenc.
La Filmtettfeszt vor rula 11 lungmetraje de ficțiune, iar trei dintre ele sunt proiectate în premieră în România: 2 ianuarie (aflat în competiție la Festivalul de Film de la Veneția), Punctul negru (câștigător a trei premii la Festivalul de Film de la Locarno), Diseară vom ucide (o comedie savuroasă cu actori maghiari legendari).
În cadrul festivalului vor fi proiectate 7 documentare, între care Pelikan Blue (un deliciu din punct de vedere a genului: film documentar de animație, cu mult umor și fapte reale povestite în cadrul unor interviuri), Kix (multipremiat și emoționant, unul din favoritele juriului și cinefililor de la TIFF 2024) și Pelicule de familie, regizat de clujeanul Dan Curean – primul film documentar din istoria Filmtettfeszt în care se vorbește numai românește: niște filmări găsite într-o mansardă veche, a căror digitalizare dezvăluie scene de familie casnice, de zi cu zi, excursii, sărbători. Cei care apar în filmări vor fi căutați, iar rezultatul va duce la noi povești și drame de familie.
Un alt punct important din programul festivalului este Filmgalopp, competiția documentarelor maghiare din Transilvania. Anul acesta sunt în concurs 12 creații, care vor fi proiectate în două calupuri la cinematografe, dar vor putea fi vizionate și online timp de câteva zile – votul publicului va avea loc online.
În acest an, festivalul va include și un calup de proiecții format din filmele unor regizori maghiari născuți în Transilvania, dar fac parte dintr-o altă generație decât tinerii care participă la Filmgalopp (drept urmare nu mai pot concura, conform regulamentului).
Între evenimentele speciale ale festivalului se numără și un cine-concert: proiecția filmului Pasăre captivă (1929) de la cinematograful clujean Arta va fi acompaniată de muzică live de Hodován Milán (clape, efecte electronice), Oláh Patrik (vioară) și Friderikusz Péter (violoncel).
În Pasăre captivă, Anna ajunge la închisoare din cauza iubitului ei care a convins-o să fure. Cu toate acestea, ea vrea să-l revadă, așa că o convinge pe doctorița binevoitoare a închisorii să facă schimb de loc cu ea în celulă pentru o singură noapte. Dar bărbatul pe care Anna îl adoră, chelnerul-șef al unui hotel, un personaj cinic și afemeiat, și-a uitat de mult fosta iubită. Planul lui este să jefuiască seiful hotelului cu ajutorul unei cliente, o frumoasă dansatoare, și apoi să fugă. Însă Anna preia controlul situației…
Un alt eveniment special al Filmtettfeszt este proiecția Simon magicianul, un film ce împlinește 25 de ani. Regizoarea peliculei, Enyedi Ildikó, cineastă de renume internațional, cu premii la Festivalurile de Film de la Cannes și Berlin, va fi prezentă la proiecția din Cluj și va răspunde întrebărilor publicului.
Premiul Mânzul Șarg, acordat anual în cadrul Zilelor Filmului Maghiar, va fi primit în acest an de Damokos Csaba, designer/scenograf din Sfântu Gheorghe, care a lucrat și la filme în limba română (Despre oameni și melci al lui Tudor Giurgiu, Inve$titorii al lui Iura Luncașu). De altfel, în cadrul festivalului va fi proiectat Valan – Valea îngerilor, un film care îl are ca scenograf pe Damokos Csaba.
Informații detaliate despre programul pe orașe al Zilelor Filmului Maghiar și despre filmele și evenimentele speciale din cadrul festivalului găsiți la adresa www.ro.filmtettfeszt.ro.
Festivalul este organizat de asociația clujeană Filmtett, alături de co-organizatori locali, și se află la ediția 24.
iun. 25, 2024 0
mai 29, 2024 0
mai 20, 2024 0
mai 15, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0