Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
aug. 02, 2024 Adrian Popa Actualitate, Învăţământ 0 753 vizualizari
Elevii care iau parte la cursurile școlii de vară Polis – a Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării – au avut, joi, 1 august 2024, parte de o experiență pe cât de inedită, pe atât de interesantă.
Cei peste 30 de elevi care, timp de două săptămâni, descoperă cum e să fii student la Universitatea din Oradea, s-au întâlnit cu conf. univ. dr. ing. Adrian Timar, de la Departamentul de Inginerie Alimentară al Facultății de Protecția Mediului. În cadrul unui atelier, organizat sub auspiciile EU GREEN, universitarul orădean le-a vorbit elevilor despre risipa alimentară, costurile acesteia și felul în care poate fi limitat acest fenomen. Conf. univ. dr. ing. Adrian Timar le-a spus celor prezenți în sala de conferințe a Bibliotecii universității că „educația trebuie să stea la baza unui consum alimentar: sănătos, sustenabil și echitabil”.
Universitarul le-a atras atenția tinerilor că, mai ales țările dezvoltate, „aruncă aiurea o bună parte din alimente, cele mai mari pierderi fiind în zona de consum”. Conf. univ. dr. ing. Adrian Timar i-a sfătuit pe participanții la școala de vară Polis să își dezvolte și să își îmbunătățească abilitățile de gătit, astfel încât să poată da noi întrebuințări alimentelor deja preparate. „Fiți creativi, folosiți resturile de mâncare pentru a economisi alimente și bani”. Alte idei, lansate în dialogul dintre conferențiar și participanți, ar fi să pregătim cantități mici de alimente, atât cât consumăm, și să nu ignorăm produsele „urâte”. „După combustibili, noi cheltuim cel mai mult pentru hrană și, totuși, aruncăm 32 la sută din aceasta. Este vorba de 62.500 de vagoane cu hrană aruncată, în fiecare an”, a subliniat conf. univ. dr. ing. Adrian Timar. „Reducerea cantității de alimente risipite nu are numai beneficii financiare, ci aduce și beneficii de mediu”, a mai arătat universitarul orădean.
Participanții, elevi și profesori, și-au împărtășit din experiențele personale legate de consumul casnic și au lansat noi idei cu privire la modalitățile în care pot reduce, la ei acasă, risipa alimentară.
nov. 18, 2024 0
nov. 07, 2024 0
oct. 31, 2024 0
oct. 30, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0