Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
iun. 27, 2024 Adrian Popa Actualitate 0 314 vizualizari
La data de 27 iunie, în urma administrării probatoriului, polițiștii Serviciului Rutier Bihor au dispus reținerea, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor față de un bărbat de 37 de ani, din municipiul Oradea, județul Bihor, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de furt în scop de folosință, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană aflată sub influența alcoolului și vătămare corporală din culpă.
La data de 26 iunie, în jurul orei 23.55, bărbatul, în timp ce conducea un autoturism pe strada Traian Lalescu din municipiul Oradea, în condiții ce urmează a fi stabilite din cercetări, nu ar fi păstrat o distanță suficientă și ar fi acroșat, din spate, un autoturism, condus, în fața sa, de un bărbat de 32 de ani, din municipiul Cluj – Napoca, județul Cluj.
În urma accidentului rutier, o femeie din județul Cluj, pasageră în cel de-al doilea autoturism, a suferit leziuni, pentru îngrijirea cărora a fost transportată la spital.
Din investigațiile efectuate de polițiști, a rezultat că, bărbatul de 37 de ani ar fi sustras autoturismul respectiv, pentru a-l conduce pe drumurile publice, de la o spălătorie auto unde era angajat.
Totodată, s-a constatat că acesta nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
De asemenea, în urma testării sale cu aparatul etilotest, s-a constatat că bărbatul de 37 de ani prezenta o concentrație aloolică de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acestuia i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Polițiștii Serviciului Rutier Bihor continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt în scop de folosință, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană aflată sub influența alcoolului și vătămare corporală din culpă, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
*
A T E N Ț I E !
Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!
Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.
Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.
Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.
Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!
ÎN ATENȚIA CONDUCĂTORILOR AUTO:
Închisoare cu executare pentru cei care sunt implicați în accidente rutiere mortale, în timp ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.
La data de 13 iulie 2023, a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.
Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
– nu deținea permis de conducere;
– deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
– a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
– a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substantelor psihoactive.
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 15, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0