Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
apr. 12, 2024 Adrian Popa Actualitate 0 956 vizualizari
I.Situația generală privind controalele efectuate în luna martie 2024
În luna martie 2024 la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor au fost controlate un număr de 237 unităţi; s-au aplicat un număr de 356 sancţiuni contravenţionale, din care 57 amenzi în cuantum de 424.300 lei şi 299 avertismente.
Din totalul de 356 sancţiuni aplicate de I.T.M. BIHOR în martie 2024:
-32% (114) au fost sancţiuni în domeniul sănătate şi securitate în muncă;
-68% (242) au fost sancţiuni în domeniul relaţiilor de muncă.
1. In domeniul sănătate şi securitate în muncă, în martie 2024 numărul unităţilor controlate în este 81, pentru abaterile de la normele de securitate şi sănătate în muncă s-au dispus de măsuri de remediere şi au fost aplicate 114 sancţiuni contravenţionale, din care 104 sunt avertismente și 10 amenzi în valoare total de 46.500 lei.
2. În domeniul relaţiilor de muncă, în martie 2024 au fost cuprinse în activitatea de îndrumare şi control un număr de 156 unităţi din domeniul public, mixt şi privat. Au fost constatate încălcări ale reglementărilor legale în vigoare în domeniul legislaţiei muncii, Codului Muncii, H.G.161/2006, etc.
Pentru abaterile de la reglementările legale în vigoare s-au dispus diferite măsuri de remediere şi au fost aplicate un număr de 242 sancţiuni contravenţionale, dintre care 195
avertismente (81% din totalul sancţiunilor în domeniul r.m.) şi 47(19% totalul sancţiunilor în domeniul r.m.) amenzi în valoare totală de 377.800 lei.
În domeniul relațiilor de muncă, în martie 2024, din totalul de 242 sancţiuni:
228(94% din total sancțiuni) sunt sancţiuni pentru neconformităţi altele decât munca nedeclarată, din care: 36 amenzi în cuantum total de 113.800 lei și 192 avertismente.
14 (6% din total sancțiuni) sunt sancţiuni pentru neconformităţi pentru munca nedeclarată și subdeclarată, din care: 11 amenzi în cuantum total de 264.000 lei și 3 avertismente.
Pentru munca nedeclarată s-au aplicat 8 amenzi în valoare totală de 240.000 lei și 3 avertismente. Au fost depistate 11 societăţi comerciale care practicau muncă nedeclarată, fiind identificate 22 persoane prestând activitate nedeclarată. Dintre acestea:-22 persoane din cadrul a 11 unități nu aveau încheiat contract individual de muncă.
Pentru munca subdeclarată (acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidenţiat în statele de plată a salariului şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale,) s-au aplicat 3 amenzi în valoare totală 24.000 lei. Au fost depistate 3 societăţi comerciale care practicau muncă subdeclarată, fiind identificate 4 persoane prestând activitate subdeclarată.
Pentru deficienţele constatate, pe lângă sancţiunile contravenţionale aplicate menţionate mai sus, au fost dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate.
Exemple de domenii de activitate în care s-a depistat muncă nedeclarată/subdeclarată: transporturi, comerț, ingrijire animale, producție energie electrică.
II.Campanii desfășurate
În luna martie 2024 s-au desfășurat următoarele campanii de control:
II.1.Campania națională pentru verificarea modului in care sunt respectate prevederile legale privind cerintele minime de securitate și sănătate în muncă și a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care desfășoară activitate in domeniul „Demontarea (dezamblarea) mașinilor și echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor” – CAEN 3831, desfășurată în perioada 05.03.-09.03.2024.
In domeniul relațiilor de muncă în cadrul acestei campanii au fost controlate 8 unități. Au fost aplicate 5 sancțiuni din care 2 amenzi in valoare totală de 21.500 lei și 3 avertismente.
Pentru munca nedeclarată s-a aplicat 1 amendă în valoare totală de 20.000, fiind identificat o persoană care desfășura activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă.
Pentru nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă și pentru nerespectarea altor prevederi legale s-au aplicat 3 sancțiuni din care 1 amendă in valoare totală de 1.500 lei și 2 avertismente.
S-au dispus 6 de măsuri de remediere a deficiențelor constatate.
Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă sunt:
–primirea la muncă a unei persoane fără incheierea unui contract individual de muncă;
– nerespectarea prevederilor art.16 alin.4 din Legea nr. 53/2003 republicată privind obligația de a ține la locul de muncă copia contractelor individuale de muncă;
– nerespectarea obligației de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de incepere și sfârșit a programului de lucru.
In domeniul securitate sănătate în muncă în cadrul acestei campanii au fost controlate 9 unităţi. A fost aplicată 1 amendă în valoare totală de 3.500 lei și 17 avertismente.
S-au dispus 18 măsuri de remediere a deficiențelor constatate.
Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul securitate sănătate în muncă sunt:
– nu s-a făcut dovada asigurării protecției suplimentare pentru prevenirea electrocutării prin atingere indirectă;
-nu s-au luat măsuri ca la canalul de revizie să fie prevăzute podețe mobile de trecere;
– semnalizare de securitate deficitară;
-materiale și piese depozitate pe căile de acces;
-nu s-au identificat factorii de risc biologic din mediul de muncă, iar pe cale de consecință nu s-au stabilit măsurile care trebuie luate, pentru asigurarea sănătății și securității lucrătorilor, în cazul expunerii acestora la agenți chimici;
-nu s-a prezentat dovada respectării măsurilor tehnice prevăzute de legislația specifică pentru prevenirea pericolului de electrocutare prin atingere indirectă;
– lipsa instrucțiuni privind folosirea surselor de foc deschis și fumatul la locurile de muncă;
-societatea nu s-a asigurat că sunt îndeplinite condițiile minime obligatorii, referitoare la punerea în funcțiune și autorizarea echipamentelor de ridicat pe care le deține.
II.2. Campania națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă precum și prevederile legale privind cerintele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activitatea în centre comerciale (supermarket, hipermarket) în domeniul “Comerț cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor” – CAEN 47, desfășurată în perioada 11.03.-15.03.2024.
In domeniul relațiilor de muncă în cadrul acestei campanii au fost controlate 25 unități. Au fost aplicate 35 sancțiuni din care 6 amenzi în valoare totală de 27.300 lei și 29 avertismente.
Pentru munca subdeclarată (acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidenţiat în statele de plată a salariului şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale) s-au aplicat 3 amenzi în valoare totală de 24.000 lei.
Pentru nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă și pentru nerespectarea altor prevederi legale s-au aplicat 14 sancțiuni din care 2 amenzi in valoare totală de 3.000 lei și 12 avertismente.
S-au dispus 28 de măsuri de remediere a deficiențelor constatate.
Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă sunt:
-acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidențiat în statele de plată a salariului;
– nerespectarea prevederilor art.16 alin.4 din Legea nr. 53/2003 rep privind obligația de a ține la locul de muncă copia contractelor individuale de muncă;
– nerespectarea obligației de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și sfârșit a programului de lucru;
–nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară;
-necalculare și neachitare cu sporul cuvenit a orelor prestate în zilele de sărbătoare legală.
In domeniul securitate sănătate în muncă în cadrul acestei campanii au fost controlate 19 angajatori. Au fost sanctionați 16 angajatori fiind aplicate 25 avertismente.
S-au dispus 25 măsuri de remediere a deficiențelor constatate.
Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul securitate sănătate în muncă sunt:
– nu se dace dovada asigurării protecției suplimentare pentru prevenirea electrocutării prin atingere indirectă;
-necompletare in mod corespunzător a fișelor de instructaj securitate sănătate în muncă;
-nepurtare echipament individual de protecție adecvat;
-lipsă dovada asigurării echipament individual de protecție;
-scadența depășită examen medical periodic pentru salariați;
– lipsa semnalizare de securitate sănătate în muncă;
-necomunicare listă substanțe chimice către inspectoratul teritorial de muncă.
II.3. Campania națională pentru verificarea modului in care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerintele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activitate in domeniile „Fabricarea altor produse din materiale nemetalice” – CAEN 23 și „Comerț cu ridicata
al materialului lemnos și a materialelor de construcție și echipamentelor sanitare” – CAEN 4673, desfășurată in perioada 18.03.-22.03.2024.
In domeniul relațiilor de muncă în cadrul acestei campanii au fost controlate 7 unități. Au fost aplicate 9 sancțiuni din care 3 amenzi in valoare totală de 44.500 lei și 6 avertismente.
Pentru munca nedeclarată s-a aplicat 1 amendă în valoare totală de 40.000, fiind identificat o persoană care desfășura activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă.
Pentru nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă și pentru nerespectarea altor prevederi legale s-au aplicat 3 sancțiuni din care 1 amendă in valoare totală de 1.500 lei și 2 avertismente.
S-au dispus 12 de măsuri de remediere a deficiențelor constatate.
Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă sunt:
–primirea la muncă a unei persoane fără incheierea unui contract individual de muncă;
– nerespectarea obligației de a tine la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și sfârșit a programului de lucru;
-transmiterea cu întârziere în Revisal a elementelor contractului individual de muncă pentru care se face dovada executării;
-transmitere de date eronate în Revisal;
-transmiterea cu întârziere în Revisal a elementelor privind încetarea contractului individual de muncă;
-nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal .
In domeniul securitate sănătate în muncă în cadrul acestei campanii au fost controlate 10 unităţi. Au fost aplicate 3 amenzi in valoare totală de 11.500 lei și 22 avertismente.
S-au dispus 25 măsuri de remediere a deficiențelor constatate.
Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul securitate sănătate în muncă sunt:
– nu s-a făcut dovada asigurării protecției suplimentare la instalația electrică din unitate;
-nepunerea la dispoziție a buletinelor de deteminări noxe profesionale ( pulberi, nivel zgomot);
-nerealizare control medical pentru toți lucrătorii;
-lipsa dovada acordare echipament individual de protecție;
-lipsa verificare tehnică periodică motostivuitor.
II.4. Campania națională pentru verificarea modului in care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, de către angajatorii care desfășoară activitate în domeniile „Invățământ preșcolar” – CAEN 8510 și „Activități de ingrijire zilnică pentru copii” – CAEN 8891, desfășurată în perioada 25.03.-29.03.2024.
Desfășurată doar în domeniul relațiilor de muncă, în cadrul acestei campanii au fost controlate 12 unități. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă și pentru nerespectarea altor prevederi legale s-au aplicat 8 avertismente. S-au dispus 3 de măsuri de remediere a deficiențelor constatate.
Cele mai frecvente deficiențe constatate sunt:
-nerespectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 –Codul Muncii, privind obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și sfârșit a programului de lucru;
-transmitere de date eronate în Revisal;
-transmiterea cu întârziere în Revisal a elementelor contractului individual de muncă pentru care se face dovada executării;
Nr. 9541/CCRP/11.04.2024
-transmiterea cu întârziere în Revisal a elementelor privind încetarea contractului individual de muncă;
-transmiterea cu întârziere în Revisal a elementelor privind suspendarea contractului individual de muncă pentru concediu pentru creșterea copilului .
III. Evidenţa contractelor individuale de muncă şi salariaţilor conform prevederilor H.G.905/2017
La data de 31.03.2024 numărul angajatorilor activi în judeţul Bihor este de 26.191 cu un număr de 167.429 salariaţi activi. Numărul contractelor individuale de muncă active la data de 31.03.2024 în judeţul Bihor este 193.994.
nov. 11, 2024 0
nov. 04, 2024 0
oct. 13, 2024 0
oct. 07, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0