Actualizat noiembrie 23rd, 2024 1:47 PM
mart. 21, 2024 Adrian Popa Actualitate 0 927 vizualizari
Astăzi, de Ziua Internațională a Pădurilor, marcată la nivel mondial, în fiecare an, începând din 2012, în data de 21 martie, pompierii militari bihoreni au plantat sute de copaci, contribuind cu entuziasm, la menținerea, protejarea și dezvoltarea acestor resurse vitale pentru comunitate și pentru omenire, în ansamblul ei.
Joi, 21 martie, peste 20 de pompieri militari din cadrul Detașamentului Marghita au răspuns invitației lansate de Liceul Tehnologic „Horea” Marghita, alăturându-se voluntar, acțiunii de plantare a celei de-a cincea “Păduri Erasmus”, într-o zonă defrișată din mijlocul Pădurii Trei Copaci de pe raza municipiului Marghita.
Astfel, salvatorii aflați în tura liberă, au plantat circa 700 de puieți de stejar, gorun și frasin, alegând să protejeze și în acest mod, mediul înconjurător și implicit, viitorul copiilor noștri.
La acțiunea de împădurire desfășurată azi, de către elevi, reprezentanții Direcției Silvice Bihor, pompierii Detașamentului Marghita și alți voluntari, au fost sădiți în total circa 3500 de arbori, pe o suprafață de aproximativ un hectar.
De asemenea, sâmbătă, 23 martie a.c., zeci de pompieri militari bihoreni vor fi prezenți în satul Felcheriu, comuna Oșorhei, unde vor participa, la fel ca în anii precedenți, la acțiunea “O Pădure de la Zero” care face parte din inițiativa națională de împădurire Plantăm Speranță și din proiectul #unOMunPOMoȚARĂ…#oLUME!, demers care vizează plantarea a aproximativ 30.000 de puieți, pe o suprafață de 6+ hectare.
În contextul actual, al schimbărilor dramatice de climă (furtuni, inundații, secetă etc.), sub influența factorilor de impact antropic (incendii, exploatări masive), fondul forestier înregistrează o scădere îngrijorătoare, generând efecte negative asupra ecosistemului, cu reflectare și în domeniul situațiilor de urgență.
Un rol deosebit de important în preîntâmpinarea incendiilor de pădure si implicit, în protejarea naturii, îl are populația.
Pentru formarea unui comportament adecvat al cetățenilor atunci când se găsesc în natură, la iarbă verde, picnic, plimbare prin pădure, reamintim câteva dintre măsurile de apărare împotriva incendiilor la fondul forestier:
Nu faceţi foc decât în locurile permise şi amenajate în acest sens, curăţând terenul din jur de orice se poate aprinde;
Nu aprindeţi focul pe timp de vânt;
Nu aprindeţi focul la o distanţă mai mică de 100 metri de liziera pădurii;
Prepararea hranei se face numai în locurile de popas amenajate având la îndemână mijloace pentru stingerea focului;
Nu fumaţi lângă păduri sau în alte locuri cu pericol de incendiu;
Nu aruncaţi la întâmplare ţigara nestinsă;
Nu lăsaţi copiii să se joace cu focul, înlăturând cu desăvârşire accesul acestora la chibrituri, brichete, lumânări sau alte asemenea surse de foc şi supraveghindu-i în permanenţă;
Menţineţi curăţenia la locul unde preparaţi hrana: aruncaţi în locuri special amenajate hârtiile, resturile de mâncare ori sticlele. Ele pot contribui la propagarea incendiilor;
Nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, în interiorul pădurii;
Stingeţi cu apă sau pământ cărbunii încinşi sau jarul înainte de a părăsi spaţiul de agrement;
Dacă întâlniţi focuri lăsate de alţii, stingeţi-le;
Anunţaţi imediat orice incendiu pe care îl observaţi la 112.
Stimați cetățeni, prevenind incendiile de pădure și implicându-vă activ în acțiunile de împădurire, protejați viața, mediul și bunurile oamenilor!
nov. 07, 2024 0
oct. 31, 2024 0
oct. 31, 2024 0
oct. 14, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0