Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, împreună cu Universitatea din Oradea – Facultatea de Istorie , Relații Internaționale și Științe Politice, Școala Doctorală de Istorie, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu-Dragomir” și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, lansarea cărții Biserica Ortodoxă și clerul militar din Monarhia Habsburgică între Pacea de la Carloviț și Primul Război Mondial (1699-1914), apărută la Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2022 și avându-l ca autor pe dr. Mircea-Gheorghe Abrudan. Evenimentul va avea loc marți, 27 iunie, de la ora 11.00, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” (str. Aurel Lazăr nr.13).
Lucrarea Biserica Ortodoxă și clerul militar din Monarhia Habsburgică între Pacea de la Carloviț și Primul Război Mondial (1699-1914) a istoricului și cercetătorului Mircea-Gheorghe Abrudan de la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, ne aduce în față o temă interesantă, atât din punct de vedere al istoriei ecleziastice, cât și al celei laice. Autorul abordează o temă puțin tratată de către istoriografia românească, aceea a asistenței religioase și a rolului jucat de clerul militar. Cartea ne prezintă, în prima parte, o radiografie a evoluției Bisericii Ortodoxe din Imperiul Austriac și Austro-Ungar, trecând mai apoi, organic, la cercetarea clerului militar din fostele sale provincii, aducând o substanțială contribuție prin documentele de arhivă folosite, din țară și străinătate, cât și prin bogata bibliografie consultată.
Din perspectiva istoriografiei recente, autorul propune cititorilor o istorie a două realități învestite de tradiția istoriografică cu valențe exclusiv conservatoare, statul și biserica, abordate dintr-o perspectivă cu totul nouă, aceea de vectori ai responsabilității sociale și progresului comunităților pe care le-au guvernat politic și spiritual.
Cartea va fi prezentată de prof.univ.dr. Sorin Șipoș, Director, Școala Doctorală de Istorie a Universității din Oradea, și de dr. Petru Ardelean, muzeograf, Muzeul Țării Crișurilor.
Moderator va fi prof.univ.dr. Gabriel Moisa, Manager, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.