Muzica este o simțire universală care sensibilizează ascultătorii de toate vârstele, indiferent de mediile din care provin, de preocupările lor sau de gândirea lor. Ea poate să aducă la unison bătăile inimilor dintr-o sală de spectacol sau din întreaga lume. Omul este atât de sensibil la magia pe care o oferă muzica, deoarece el o poate auzi chiar din primele zile ale vieții sale: Copilul aude muzică înainte să meargă sau să vorbească, înainte să deseneze sau să scrie. De aceea, un public format din copii este cel puțin la fel de important și de critic, precum un public format din ascultători avizați. Cu atât mai mult, ziua de 1 iunie le aparține lor, celor mai sinceri și mai dulci ascultători: Copiii!
Filarmonica de Stat Oradea invită deopotrivă copiii, cât și părinții sau bunicii, la concertul care nu putea fi intitulat altfel decât „Ziua Copilului”! De la sine înțeles, evenimentul va avea loc joi, 1 iunie, la sala de concerte „Enescu – Bartók”. Datorită faptului că muzica este atât de îndrăgită de copii, concertul va fi unul dublu, atât de la ora 17, cât și de la 18.30. Programul este gândit pe baza desenelor animate și a filmelor pentru copii, câteva dintre titlurile regăsite în concertul Filarmonicii fiind: „Cars”, „Shreck”, „Pirates of the Caribbean” sau „The Flinstones”. Membrii Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea se vor bucura să încânte copiii cu magia muzicii, chiar de ziua lor. Alături de ei, dirijorul Lorenzo Moroni și solista Timea Nagy vor face parte din povestea concertului de 1 iunie!
Nu se poate trece cu vederea faptul că micii sărbătoriți vor face parte din povestea concertului! Unul dintre cele mai apreciate momente ale concertului de 1 iunie din anul precedent, a fost acela al înmânării unor diplome, pentru copiii care au venit costumați. Fiind un moment-cheie al evenimentului, acesta se va desfășura în același mod și anul acesta. Prin urmare, copiii sunt invitați să se costumeze în personajele desenelor animate sau în orice altceva își doresc și le face plăcere! Ei vor fi răsplătiți cu diplome, ca niște adevărați artiști!
Soldățeii de plumb (adesea denumiți și „soldățeii de lemn”) vor intra mărșăluind în scenă, odată cu deschiderea „cutiei cu jucării” a Filarmonicii. Cântecul care însoțește personajele a fost scris sub formă de marș în anul 1897, de către compozitorul german Leon Jessel. Mai întâi a fost compus ca piesă de pian, iar în 1905, Jessel a orchestrat-o. De atunci, a devenit o piesă foarte cunoscută în rândul fanfarelor sau a micilor orchestre, care o interpretează cu diferite ocazii. În anul 1922 a apărut o variantă cu versuri în limba engleză, aparținând lui Ballard MacDonald.
„Incredibilii” este un film Disney-Pixar din anul 2004. Regizorul Brad Bird l-a ales mai întâi pe John Barry pentru a compune coloana sonoră, dar în cele din urmă a recurs la creativitatea lui Michael Giacchino. Compozitorul american și-a făcut astfel debutul în ceea ce privește colaborarea cu Disney-Pixar. Dorința primordială a regizorului a fost aceea de a atașa filmului o coloană sonoră specifică anilor 1960. Tema centrală a filmului este „viitorul văzut din anii 1960” și din acest motiv, muzica a fost înregistrată pe benzi de magnetofon. Un motiv în plus invocat de către inginerul de sunet, Dan Wallin, a fost acela că instrumentele de alamă care se află în prim-plan, se aud mai bine pe benzi de magnetofon.
A venit și rândul mașinuțelor să intre în scenă! „Cars” este filmul Disney-Pixar, lansat în anul 2006. Coloana sonoră este compusă din 20 de piese, care variază între stilurile pop, blues, country și rock. Dintre acestea, 9 piese sunt melodii are unor artiști cunoscuți contemporani, iar celelalte 11 sunt partituri orchestrale, compuse de către Randy Newman. Ulterior, acestea au fost aranjate de către John Moss.