Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mai 23, 2023 Adrian Popa Actualitate 0 1189 vizualizari
Marți, 23 mai, în cea de-a doua zi a evenimentului național „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, polițiștii de prevenire bihoreni au desfășurat activităţi preventive în vederea creşterii gradului de siguranţă în mediul on-line.
Astfel, în intervalul orar 10.00 – 11.00, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din municipiul Oradea, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat o serie de activități informativ – preventive, privind siguranţa pe Internet a copiilor și tinerilor, sub genericul „Siguranță în mediul on-line”.
În cadrul întâlnirii cu polițiștii, adolescenții au fost informați despre riscurile pe care le prezintă lumea virtuală pentru copii și tineri, precum hărţuirea sau ameninţarea, furtul de date personale, expunerea la materiale ilegale sau cu conţinut „dăunător”, pornografie sau ademenire a minorilor către diverse comportamente riscante, dar și despre drepturile de autor, traficul de persoane, cu accent pe regulie de autoprotecție în mediul virtual.
Copiii au fost informați despre modalitățile de comitere a hărţuirii, cunoscută drept cyberbullying, atunci când are loc pe Internet, despre cum acționează agresorii on-line, despre ademenirea online, prin apropierea de victimă, prin atenţie sporită, bunătate, schimburi de muzică, cunoaşterea hobby-urilor copilului, empatizarea cu eventuale probleme ale acestuia și despre faptul că unii agresori întreprind demersuri de a se întâlni cu copii racolaţi în acest mod. În acest context, polițiștii de prevenire bihoreni le-au transmis copiilor prezenți numeroase recomandări preventive, despre cum să se protejeze pentru a nu cădea victimă infractorilor din mediul on-line.
De asemenea, în intervalul orar 11.30 – 13.00, polițiștii Compartimentului de Analiză și prevenire a Criminalității și poliţiştii Biroului de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea au fost prezenți în campusul Universității Oradea, unde, sub genericul „Siguranță, la un click distanță!”.
Polițiștii bihoreni au interacționat cu studenții pe tema siguranței acestora atunci când fac cumpărături online, despre cum să-și securizeze cardurile bancare, parolele pentru conturile on-line, dar și despre diferite tipuri de fraude online, cărora le pot cădea victime.
Astfel, studenții au fost sfătuiți să acorde o atenție sporită link-urilor pe care le accesează, să evite să acceseze email-uri, SMS-uri, sau pagini web care promit câștiguri mari în schimbul unui click, pentru a nu cădea victime înșelăciunilor comise on-line.
De asemenea, în cadrul întâlnirii cu studenții, polițiștii i-au sfătuit să își instaleze un antivirus și să îl păstreze actualizat, să folosească parole puternice, cum să se ferească de linkurile cu scripturi malițioase, să nu folosească aplicații care ridică suspiciuni sau care provin de pe site-uri care nu prezintă încredere, să încerce să folosească pentru navigare doar dispozitivele personale, să își facă cumpărăturile online doar de pe site-uri sigure și să fie atenți la prieteniile pe care le leagă on-line.
Totodată, în intervalul orar 13.30 – 15.00, polițiștii bihoreni vor desfășura o acțiune stradală, pe platoul din fața Centrului Comercial Crișul, dar și în zona pietonală de pe strada Republicii din Oradea, eveniment în cadrul căruia vor interacționa cu cei prezenți, pe tema siguranței în mediul online.
Reamintim că, în perioada 22 – 26 mai a.c., la nivel naţional se desfăşoară „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, eveniment prin care se urmăreşte sensibilizarea cetățenilor cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, a unei conduite antivictimale şi antiinfracţionale.
În perioada menţionată, prin colaborarea dintre poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea, polițiștii rutieri și de ordine publică și polițiști din cadrul Serviciului Județean al Poliție Transporturi Bihor, la nivelul întregului judeţ sunt desfăşurate activităţi structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică, selectată în baza priorităților Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității.
Activitățile desfășurate de polițiștii bihoreni în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității sunt organizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Şincai” Oradea, Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor, Fundația Lampas și Orășelul Copiilor din municipiul Oradea.
CALENDARUL ACTIVITĂȚILOR
MIERCURI – 24 MAI:
Activități preventive dedicate prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului –
În intervalul orar 10.00 – 11.00, sub genericul „Un om prevenit, un om salvat!”, în stația C.F.R. Oradea, polițiștii de prevenire bihoreni vor desfășura o activitate pentru prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, respectiv pentru prevenirea furturilor din bagaje, genți, pentru prevenirea tâlhăriilor și a înșelăciunilor, în colaborare cu polițiștii Serviciului Poliției Transporturi Feroviare Bihor și polițiști din cadrul I.T.P.F. Oradea.
Tot, miercuri, 24 mai, în intervalul orar 11.30 – 12.30, sub sloganul „Sigur Acasă – Fii informat!”, polițiștii de prevenire bihoreni vor derula activități preventive în zona Pieței Rogerius și în proximitatea stațiilor mijloacelor de transport în comun din municipiul Oradea, în scopul creșterii gradului de informare a cetățenilor cu privire la principalele moduri de operare și modalități eficiente de prevenire a furturilor din locuințe.
De asemenea, miercuri, 24 mai, în intervalul orar 15.30 – 17.30, în incinta Lotus Center Oradea, polițiștii de prevenire, alături de polițiștii de proximitate orădeni vor interacționa cu cetățenii, pe tema prevenirii furturilor din locuință.
Polițiștii bihoreni vor prezenta cele mai uzuale moduri de operare ale infractorilor, precum declinarea de calități oficiale, înșelăciunile prin invocarea unor pretexte pentru a pătrunde în locuință, precum vânzarea de produse, diverse reparații etc..
În cadrul acțiunii, polițiștii de prevenire bihoreni vor pune la dispoziția publicului ochelari VR, prin intermediul cărora cetățenii vor putea înțelege impactul furturilor din locuință asupra păgubiților, care sunt uneori evenimente dramatice, ce depășesc ca importanță valoarea în sine a furtului.
De asemenea, în aceeași locație, polițiștii de prevenire bihoreni, alături de reprezentanții Asociației Române pentru Tehnică de Securitate vor realiza o miniexpoziție cu cele mai uzuale sisteme de securitate folosite pentru protecția locuinței și vor purta discuții cu cetățenii cu privire la cele mai frecvente moduri de operare utilizate de hoți, precum și despre principalele măsuri de siguranță pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale.
=*
RECOMANDĂRI PRIVIND UTILIZAREA INTERNETULUI
ÎN SIGURANȚĂ:
RECOMANDĂRI PENTRU PĂRINŢI:
– Supravegheaţi activitatea copilului dumneavoastră pe Internet.
– Folosiţi Internetul împreună cu copiii, căutaţi cu ei informaţii care să-i intereseze.
– Aşezaţi computerul conectat la Internet într-o zonă deschisă, de unde puteţi uşor supraveghea copilul, de preferat în camera de zi.
– Folosiţi anumite mecanisme de control parental şi instalaţi instrumente de filtrare a Internetului, ca măsuri suplimentare de supraveghere.
– Arătaţi copilului cum să folosească setările de siguranţă.
– Învaţaţi copiii să nu dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet.
– Explicaţi-le copiiilor că nu este bine să stabilească, fără acceptul dumneavoastră, întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe Internet. Discutaţi despre riscurile la care se pot expune.
– Încurajaţi-vă copii să vă spună dacă cineva din mediul on-line îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă.
– Încurajaţi-vă copilul să aibă o atitudine responsabilă, cuviincioasă inclusiv pe Internet, să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii.
– În cazul în care sesizaţi schimbări negative în comportamentul copiilor, discutaţi cu aceştia şi încercaţi să aflaţi cauzele care au generat aceste modificări. Discutaţi cu cadrele didactice şi apelaţi la specialişti care vă pot oferi sprijin în gestionarea situaţiei.
– Pentru faptele abuzive din on-line, răspunderea e în off-line, adică în mediul real.
– Internetul poate crea dependență. Nu lăsați copiii să petreacă ore în șir în fața ecranului, stabiliți de comun acord un program de utilizare a calculatorului și oferiți-le alternative de petrecere a timpului liber.
RECOMANDĂRI PENTRU COPII:
– Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta.
– Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor; dacă le comunici această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise.
– Dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunţă-ţi părinţii anterior; oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe Internet şi astfel poţi deveni victima traficului de persoane şi a altor întâmplări tragice.
– Evită să postezi pe Internet sau să transmiți prin mesaje fotografii care te surprind în ipostaze indecente; acestea sunt personale şi nu trebuie să ajungă la cunoştinţa oricui navighează pe Internet; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a vă face rău, ţie sau celor apropiaţi;
– Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat.
– Nu da curs îndemnurilor, sarcinilor și provocărilor pe care le primești în cadrul unor jocuri online, care fac referire la viața reală și te îndeamnă să săvârșești fapte ce îți pot pune viața în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur.
– Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă. Nu ezita să anunți un adult în care ai încredere dacă ești victima unei agresiuni sub orice formă pe Internet și vei fi protejat.
*
RECOMANDĂRI PENTRU CUMPĂRĂTURI ON-LINE, ÎN SIGURANȚĂ:
– Atunci când navigaţi pe internet, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS – pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.
– Nu faceţi niciodată click pe un link/o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificaţi adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legătură cu acea companie.
– Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail.
– Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale.
– Când cumpărați bunuri de la persoane fizice, cereți documentele de provenienţă ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanţie emis de producător.
– Nu plătiţi în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute. Folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiţi pentru marfă după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat.
– În cazul în care efectuaţi totuşi plata online pentru diferite produse, fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card).
– Este mai sigur să folosiţi un card de debit dedicat special tranzacţiilor on-line, pe care să îl încărcaţi strict cu suma necesară achiziţiei.
– Foarte important este să cunoaşteţi situaţia financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacţie, cât şi după. Este posibil ca, uneori, să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factura, fără a va da seama de acest lucru.
– Tipăriţi sau salvaţi comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu.
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0