Actualizat noiembrie 25th, 2024 8:24 AM
nov. 16, 2022 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 860 vizualizari
Primăria municipiului Oradea a dat startul unui nou proiect care are ca scop amenajarea și întreținerea într-un mod deosebit a anumitor zone verzi din oraș.
Încă de la începutul acestui an s-a lucrat la alegerea amplasamentelor, iar ulterior, proiectarea viitoarelor oaze autosustenabile, alegerea speciilor și a mixurilor de plante, precum și schemele de plantare propuse pentru fiecare locație în parte, au fost realizate de firma Cadro Landscape Studio, sub coordonarea peisagistei Diana Codrean.
Proiectul începe cu scuarul de pe bulevardul Dimitrie Cantemir, în proximitatea intersecției cu strada Sextil Pușcariu, acesta fiind ales ca locație de debut, în primul rând pentru că în zonă se mai desfășoară lucrările aferente proiectului de finanțare „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir”.
Amenajarea propriu-zisă a acestui amplasament este realizată și va fi finalizată zilele acestea de firma Kaluna, sub directa supervizare a proiectantului, iar pe cei aproape 320 mp vor fi plantate peste 2.300 de plante (perene floricole, graminee, arbuști) și sute de bulbi de primăvară.
În general, aceste tipuri de amenajări necesită lucrări de mentenanță în primii doi ani de la instalare, până când plantele se stabilizează și formează un masiv vegetal. După această perioadă, lucrările de mentenanță sunt infime, „în medie de 5 minute/mp/an”, după cum specifică peisagista Diana Codrean.
Preocupările municipalității orădene pentru adoptarea unor soluții sustenabile în spațiul public urban sunt din ce în ce mai active, iar această nouă abordare pentru amenajarea spațiilor verzi din oraș se încadrează perfect în interesele autorității locale.
Alegerea unui mix de plante perene prezintă numeroase avantaje, printre care:
– aceste tipuri de amenajări au o durată de viață lungă;
– după primii doi ani de la instalare necesită lucrări de mentenanță reduse;
– amenajările de acest tip îmbunătățesc structura solului datorită sistemului radicular care se întrepătrunde și astfel contribuie la aerarea solului, factor ce ajută plantele să își ia oxigenul și apa necesară din sol;
– necesită fertilizare redusă, datorită faptului că plantele perene au un sistem radicular mai profund, accesând substanțele și elementele minerale disponibile în stratul mai adânc al solului;
– necesită cantități reduse de apă;
– prin alegerea corectă a mixurilor de plante perene se poate obține un decor pe toată durata anului și nu doar în anumite luni din an.
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 25, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 23, 2024 0