Actualizat noiembrie 25th, 2024 10:28 PM
oct. 31, 2022 Adrian Popa Actualitate 0 999 vizualizari
Sâmbătă și duminică, 29-30 octombrie, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” au desfășurat 48 de misiuni de gestionare a situațiilor de urgență produse în județ, din care 39 de intervenții ale echipajului de terapie intensivă mobilă și ale echipajelor de pompieri paramedici din cadrul SMURD Bihor, pentru acordarea asistenței medicale de urgență și a primului ajutor calificat și nouă operațiuni de stingere a incendiilor, asistență persoane, salvări de animale și de asigurare a normelor de apărare împotriva incendiilor.
Dintre misiunile relevante gestionate de pompierii bihoreni în weekend, amintim:
Salvare cal, în Aștileu
În dimineața zilei de duminică, 30 octombrie, pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor au fost solicitați, prin Sistemul Unic 112, să intervină în Aștileu, pentru salvarea unui cal, care alunecase în canalul de fugă din localitate.
Pentru gestionarea evenimentului au fost mobilizați operativ, pompierii militari din cadrul Stației Aleșd, care, sosiți la fața locului, au constatat că animalul (care se afla în apă de circa un metru adâncime, în albia canalului artificial ale cărui maluri erau înalte și abrupte în locul respectiv) era tras de curenții puternici în aval, unde nivelul apei era mai ridicat, fiind în pericol de a se îneca.
Utilizând cordițele și alte accesorii din dotare, salvatorii au asigurat calul, l-au adus, cu ajutorul unui căpăstru improvizat, circa 20 de metri în amonte, unde malul permitea extragerea în siguranță a animalului epuizat, după care, l-au evacuat din albie, predându-l teafăr proprietarului sosit între timp, la fața locului.
Stingere incendiu în Ucuriș
În aceeași zi, în jurul orei 12.35, echipajele Gărzii de Pompieri Tinca au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case situate în satul Ucuriș, comuna Olcea.
Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul cu operativitate, reușind să împiedice extinderea flăcărilor la întregul acoperiș și la încăperi, salvând astfel bunuri de o valoare considerabilă.
În urma evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un coș de fum amplasat necorespunzător sau neprotejat termic față de materialele combustibile, au ars circa cinci metri pătrați acoperiș.
În scopul prevenirii unor astfel de situații, pompierii militari bihoreni vă reamintesc că la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului.
De asemenea, nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile din structura acoperişului sau planşeului, iar în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile.
Totodată, coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic de persoane specializate şi autorizate.
Nu uitați! Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
nov. 14, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 08, 2024 0
oct. 28, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0