Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iun. 01, 2011 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 3678 vizualizari
Decizia Parlamentului de a modifica legea și de a stabili ca primarii să fie aleși într-un singur tur de scrutin agită spiritele și pe plan orădean. Președintele PNL Oradea, Ilie Bolojan (primar în funcție), a descris miercuri (1 iunie – cu un an înainte de alegerile locale) gestul demnitarilor ca fiind rezultatul unui calcul politic al PDL și al UDMR. Liberalul își lasă eventuala candidatură din 2012 la latitudinea rezultatului sondajului de opinie care va fi efectuat în această vară în cadrul USL Bihor. De asemenea, edilul-șef actual al Oradiei nu respinge cu subiect și predicat posibilitatea ca un candidat UDMR (cel mai probabil Biro Rozalia – foto) să câștige fotoliul de primar al municipiului.
Calcule politice pe termen scurt
În opinia lui Bolojan, interesul democrat-liberalilor este de a câștiga cât mai multe primării, dar nu neapărat cu gândul la comunitățile locale, ci mai degrabă la alegerile parlamentare. Potrivit edilului-șef al Oradiei, PDL are nevoie de cât mai mulți primari pentru a face o figură bună la scrutinul general din toamna anului următor. Referitor la UDMR (partener local de guvernare al PNL), Ilie Bolojan spune că Uniunea are parte de „votanți compacți” și că, cu scoruri de până la 35%, „e mai ușor să câștige primăriile dintr-un tur de scrutin”. Fără îndoială, primarul liberal spune că noul sistem de vot va avantaja edilii aflați în funcție și că va favoriza, din următorul ciclu electoral, coalițiile:
„Foarte mulți se vor gândi dacă merită să intre o aventură cu 3 – 4% din voturi, știind că din start ești perdant”. Bolojan se referă la faptul că nu va mai exista posibilitatea de a negocia voturile pentru turul II. Cu toate părțile pozitive (pentru PDL și UDMR), primarul actual al Municipiului Oradea a atras atenția și asupra faptului că sistemul aprobat de Camera Deputaților ar putea să se întoarcă împotriva celor care l-au moșit. Liberalul spune că se poate estima o creștere a prezenței la urne deoarece „electoratul va ști că o singură dată va putea să își exercite dreptul de a vota”.
USL să facă sondaje pe bune
Pentru a se pregăti cum trebuie pentru scrutinul local din 2012, Ilie Bolojan consideră că Uniunea Social Liberală va trebui „să facă sondaje de opinie corecte, să-și selecteze cei mai bine plasați candidați la funcțiile de primar și să susțină în cât mai multe localități – poate chiar peste tot – candidați unici”. Șeful PNL Oradea crede, de asemenea, că electoratului trebuie să i se explice care sunt riscurile acestui sistem de vot într-un sigur tur. După cum reiese din statisticile alegerilor locale din 1990 și până în 2008, „acolo unde s-a ajuns în turul II, de foarte multe ori s-a schimbat câștigătorul”, amintește Bolojan. Acesta mai spune că la următoarele alegeri locale vor avea de câștigat partidele care au un electorat disciplinat, cei care își vor putea mobiliza votanții la urne. „În acest sistem, dacă sunt, ipotetic, 5 sau 6 candidați dintre care 3 sau 4 au pondere relativ egală, la o prezență de 50 – 60%, cu 20 – 25% din voturi poți să câștigi primăria”, explică liderul organizației municipale a PNL.
Regres în democrația românească
În opinia lui Ilie Bolojan, ceea ce au adoptat deputații este un regres din punct de vedere democratic, alegerea într-un singur tur al primarului scăzând legitimitatea acestuia. Adică o situație contrară celei care există din 2008 la alegerea președintelui consiliului județean. Acolo, de la negocierile de culise între partidele care au reușit să acceadă în forul de conducere a județului, s-a mers pe alegerea uninominală de către cetățeni a președintelui. Deci pe o mult mai mare și mai reală legitimitate. În această ordine de idei, pur ipotetic, primarul Bolojan propune ca și președintele României să fie ales într-un singur tur de scrutin, respectiv ca și parlamentarii să fie supuși aceluiași tratament.
Candidează sau nu?
Cu toate că Bolojan a câștigat din primul tur alegerile locale din 2008, acesta nu pare foarte sigur că va putea reedita performanța și în 2012. Miercuri, primarul a declarat că intrarea lui în cursa electorală din anul următor depinde în mpd clar de rezultatul sondajului USL. „Dacă cota unui primar este scăzută, el nu mai are pentru ce candida! Înseamnă că nu a arătat nimic în timpul mandatului”, spune Ilie Bolojan, subliniind că la fel trebuie să se întâmple și în cazul lui.
Câștigă Biro Primăria Oradea?
Solicitat să estimeze ce șanse are viceprimarul actual, Biro Rozalia (UDMR), să câștige în primul tur lupta pentru funcția de primar al Municipiului Oradea, Ilie Bolojan a fost destul de rezervat. Primarul în exercițiu a declarat pentru bihorstiri.ro că „este dreptul fiecărui partid să candideze și să țintească câștigarea primăriei într-o localitate, inclusiv în Oradea. Va fi o competiție între candidații desemnați de către fiecare partid politic”.
Do you remember?
Reamintim cititorilor noștri că Biro Rozalia a fost foarte aproape de statutul de primar, în urmă cu 4 ani. Ce-i drept, era vorba despre un simplu interimat, după ce Petru Filip (PD) a demisionat pentru a-și putea vedea de mandatul de europarlamentar. În decembrie 2007, după trei ședințe extraordinare ale Consiliului Local Oradea, în cele din urmă Mihai Groza a fost desemnat să aibă și atribuții de primar. Pedelistul a beneficiat atunci de o trădare în rândul consilierilor social-democrați, cu toate că înțelegerile din culise au fost pentru ca grupul PSD să o susțină pe Biro Rozalia.
iun. 03, 2013 1
iun. 01, 2012 0
mai 31, 2012 1
mai 18, 2012 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0