Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
iul. 28, 2022 Adrian Popa Actualitate 0 1038 vizualizari
În această perioadă, zilnic, la nivelul județului Bihor, se produc incendii de vegetație generate, în mare parte, de focul deschis în spații deschise, dar și de acțiunile de ardere a vegetației uscate, evenimente care pun în pericol gospodării, păduri și livezi.
În cursul zilei de miercuri, 27 iulie, pe teritoriul județului Bihor s-au produs 6 incendii de vegetație uscată care s-au manifestat la terenuri și pășuni comunale pe o suprafață totală de peste 120 de hectare, afectând și 2 lanuri de porumb și pomi fructiferi.
Cele mai mari suprafețe afectate de incendii au fost în localitățile Pietroasa, pe valea Aleului, cu 90 hectare, Burzuc (comuna Sârbi), 20 hectare și Brădet (comuna Buntești), 5 hectare.
În cazul incendiului din localitatea Burzuc, au intervenit pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Sălard și Detașamentului de Pompieri Marghita. Aceștia au localizat și lichidat focul, reușit să împiedice propagarea flăcărilor la o pădure aflată la 500 metri de focar. Au ars aproximativ 20 hectare mărăciniș, pomi fructiferi și viță de vie.
La Brădet, incendiul a izbucnit pe un teren viran situat în apropierea bisericii ortodoxe din localitate, existând riscul propagării focului la aceasta. Echipajele Secției de Pompieri Beiuș și Stației de Pompieri Ștei, au intervenit cu operativitate, localizând și lichidând incendiul în aproximativ 2 ore. Au ars 5 hectare vegetație uscată, 100 baloți fân, un gard de lemn și au fost afectate 2 lanuri de porumb și pomi fructiferi.
Incendiul din zona Pietroasa, Valea Aleului
În zona Văii Aleului s-a intervenit pentru a treia oară în ultimele 3 zile, de data aceasta, incendiul manifestându-se înspre localitatea Gurani (comuna Pietroasa). Au intervenit 28 de pompieri militari, ajutați de câțiva cetățeni și 2 rangeri ai Parcului Natural Apuseni. Suprafața totală afectată în cele trei zile, este de 200 hectare.
Primul apel care anunța incendiul de pe Valea Aleului, s-a înregistrat luni, 25 iulie, la ora 14.09. Pompierii au intervenit pentru localizarea și stingerea acestuia până în noaptea de 25 spre 26 iulie la ora 00.45. Au ars 40 hectare.
A doua intervenție a avut loc în 26 iulie, când, în jurul orei 09:45, un apel prin Sistemul Unic 112 în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor, anunța un nou incendiu în zonă. De această dată, intervenția a durat aproximativ 13 ore. Au ars 70 hectare.
În 27 iulie, ora 22.30, după o intervenție de aproximativ 12 ore, incendiul a fost lichidat.
Reamintim cetățenilor că este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt.
Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităţilor, în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se va face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi.
Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.
Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii este o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.
nov. 14, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 08, 2024 0
oct. 28, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0