Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iul. 28, 2022 Adrian Popa Actualitate, Frontpage 0 1348 vizualizari
Siguranța semenilor reprezintă o preocupare primordială și constantă a pompierilor militari, atât pe timpul misiunilor, cât și în timpul liber, fapt demonstrat, încă o dată, marți, 26 iulie, de cei 7 subofițeri operativi din cadrul Stației de Pompieri Ștei: plutonier major Sabău Adrian, plutonier major Bite Florin, plutonier major Neag Cristian, plutonier major Mateiu Nicolae, plutonier major Inasel Alin, plutonier major Oancea Andrei și plutonier Tuduce Andrei.
În după-amiaza zilei de marți, 26 iulie, plutonier major adjutant Neag Cristian, aflat în timpul liber, a aflat de producerea unui incendiu la o casă din apropierea domiciliului acestuia. Fără să stea pe gânduri, și-a anunțat colegii și a pornit spre locul incendiului. Alături de acesta, s-au mobilizat încă 6 pompieri aflați în timpul liber. Cu curaj și profesionalism, ei au reușit să limiteze extinderea incendiului și să transmită eficient și corect datele reale din teren echipajelor care se îndreptau spre locul evenimentului.
La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, trei autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autospecială de primă intervenție și comandă.
Din clădirea incendiată, pompierii au scos de urgență o butelie, evitând astfel riscul producerii unei explozii. Intervenția pompierilor militari a fost rapidă, astfel că, din fericire, nu s-au înregistrat victime, însă pagubele materiale sunt importante. Au fost afectate bucătăria – de unde a izbucnit incendiul – și 2 camere.
Echipajele de intervenție au reușit evitarea propagării focului la casa din vecinătate și au salvat economiile financiare ale proprietarilor, după ce aceștia le-au comunicat pompierilor unde se află localizate în casă.
Cercetările efectuate au indicat faptul că, cel mai probabil, incendiul a fost provocat de flacăra provenită de la aragazul lăsat în funcțiune, nesupravegheat.
Măsuri de prevenire a incendiilor în bucătărie
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” reaminteşte bihorenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, cu persoane rănite.
Astfel, nu lăsați mâncarea pe foc nesupravegheată: luați-o de pe aparatul de gătit (aragaz, sobă, plită electrică etc.) dacă trebuie neapărat să părăsiți bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întârzieri neașteptate. După ce ați terminat de gătit, opriți din funcționare aragazul ori plita sau, după caz, asigurați-vă că focul din sobă nu poate scăpa de sub control.
De asemenea, este important să curățați și îndepărtați depunerile de grăsime și resturile de mâncare de pe aragaz deoarece acestea pot lua foc rapid, iar atunci când gătiți, evitați să purtați haine sintetice largi, deoarece se pot aprinde ușor.
De asemenea, în bucătării este interzis: să păstrați lichide combustibile (cu excepția uleiului de gătit) sau ușor inflamabile, să păstrați alte butelii cu gaze lichefiate în afara celei care alimentează aragazul (aparatul de gătit), să utilizați la aparatele electrice de gătit cordoane de alimentare cu izolația străpunsă, improvizate sau cu ștecăre defecte, să lăsați aparatele de gătit în funcțiune nesupravegheate, să depozitați lângă sobă lemne sau alte materiale combustibile, să lăsați cârpe, prosoape sau haine în apropierea aparatelor de gătit sau să folosiți apă pentru stingerea focului izbucnit la aparatele electrice deoarece există riscul să vă electrocutați. Dacă nu dispuneți de un stingător cu pulbere atunci, după deconectarea aparatului de la rețeaua de alimentare cu energie electrică, utilizați un prosop ud sau o haină pentru înăbușirea flăcării .
Dacă se aprinde uleiul din tigaie, nu turnați apă peste acesta, ci stingeți flăcările acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului. Dacă nu reușiți să stingeți incendiul, iar acesta se extinde, evacuați persoanele din casă, alertați vecinii și apelați urgent serviciul 112.
nov. 14, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 07, 2024 0
oct. 31, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0