Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iul. 14, 2022 Adrian Popa Actualitate, Frontpage 0 1100 vizualizari
Turiștii au fost sfătuiți despre cum să aibă un concediu în siguranță, iar tinerii au putut experimenta, prin intermediul ochelarilor speciali, efectele consumului de alcool sau droguri.
Miercuri, 13 iulie, polițiștii de prevenire bihoreni, alături de polițiștii de proximitate din Băile Felix, împreună cu reprezentanți ai Centrului Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor și de jandarmi bihoreni au acționat preventive pe raza stațiunii bihorene Băile Felix.
Acțiunile polițiștilor de prevenire bihoreni au loc în cadrul campaniei naționale „Dincolo de aparențe”, de prevenire a traficului și consumului de substanțe interzise, dar și pentru prevenirea victimizării turiștilor prin diverse infracțiuni, în sezonul estival.
În cadrul întâlnirilor desfăşurate cu turiștii din stațiunea bihoreană Băile Felix, poliţiştii bihoreni au transmis recomandări şi au distribuit materiale preventive cu privire la măsurile preventive ce trebuie adoptate pentru a preveni furturile din locuinţe, din genţi şi din buzunare, alte furturi specifice sezonului estival, precum cele din ştanduri, furturile de biciclete, furturile din spațiile de cazare şi a infracţiunilor de tâlhărie (anexăm foto).
De asemenea, polițiștii de prevenire bihoreni le-au prezentat turiștilor pericolele pe care le prezintă lumea virtuală și expunerea informațiilor private pe rețelele sociale, medii din care infractorii pot afla informații valoroase cu privire la bunurile deținute, prezența la domiciliu și alte date și fotografii care, odată publicate online, pot fi utilizate de infractori.
– „M-am simțit amețit, dezechilibrat, mi-a fost afectată vederea. N-aș urca niciodată, la volan, băut sau sub influența drogurilor!” – impresia unui tânăr care a participat la experimentul polițiștilor bihoreni.
De asemenea, polițiștii bihoreni și reprezentanții în teritoriu ai A.N.A. au interacționat cu adolescenții și tinerii și i-au informat cu privire la evenimentele negative în care ar putea fi implicați ca urmare a consumului de droguri.
Polițiștii le-au explicat acestora că drogurile reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru tineri, întrucât creează dependenţă, iar această dependență provoacă consumul de droguri compulsiv, cu consecinţe dăunătoare pentru cel dependent şi pentru cei din jur.
Tinerii au primit informații utile despre efectele negative pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite fapte ilegale.
De asemenea, turiștii au avut ocazia să ia parte la un experiment care presupunea parcurgerea unui traseu cu obstacole, purtând ochelari speciali, ce distorsionează realitatea și simulează efectele psihomotorii ale consumului de alcool sau droguri.
Experimentul a avut menirea de a-i conștientiza pe participanți cu privire la modul în care consumul de substanțe interzise le afectează echilibrul, viteza de reacție, capacitatea de coordonare a mișcărilor, felul în care se orientează în spațiu sau modul în care apreciază distanța sau viteza.
„Experiența trăită m-a făcut să înțeleg mai bine ce înseamnă efectul consumului de alcool sau droguri”, „E prima dată când am experimentat acești ochelari, am văzut totul distorsionat”, „M-am simțit amețit, dezechilibrat, mi-a fost afectată vederea. N-aș urca niciodată, la volan, băut sau sub influența drogurilor!”, „E o altă perspectivă, mă face să înțeleg concret ce se întâmplă cu simțurile noastre în astfel de cazuri” au fost câteva din impresiile exprimate de tinerii care au participat la experimentul realizat de polițiști.
Scopul acestor acțiuni, care vor continua pe toată perioada sezonului estival, este acela de a îndruma populaţia, în special tinerii, să își petreacă timpul liber într-un mod sănătos, ca alternativă la consumul de alcool sau droguri, dar și să prevină victimizarea prin diverse infracțiuni, specifice acestui sezon.
*
Pentru a preveni furturile „specifice” sezonului estival, poliţiștii de prevenire bihoreni vă recomandă:
PROTEJAŢI-VĂ BUNURILE PERSONALE ATUNCI CÂND VĂ RECREAŢI!
În sezonului estival, activităţile specifice de relaxare, ieşirile la iarbă verde, vizitele la piscine şi ştranduri, pescuit, etc. – sunt la ordinea zilei. Poliţia vă recomandă să acordaţi o atenţie sporită lucrurilor personale pentru a nu fi prejudiciaţi!
Poliţiştii de prevenire bihoreni vă recomandă:
– Păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care v-aţi lăsat obiectele personale!
– Încercaţi să lăsaţi întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv!
– Nu vă lăsaţi obiectele de valoare – bijuterii, portmonee, telefoane mobile – la vedere pe plajă!
– Nu uitaţi că există indivizi care speculează orice neatenţie din partea dumneavoastră!
– Cu un plus de vigilenţă însă, vă puteţi bucura de o vacanţă minunată, feriţi de evenimente nu tocmai plăcute!
ÎN STAŢIUNE:
– Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Nu expuneţi sumele de bani pe care le deţineţi!
– Manifestaţi grijă faţă de bunurile dumneavoastră! Este indicat să aveţi în portmoneu doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente.
– Păstraţi portmoneul / geanta în faţa dumneavoastră, aproape de corp, cu deschiderea către interior!
– Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru.
– Nu lăsaţi nesupravegheate pe plajă lucruri de valoare (telefoane, aparate/camere de fotografiat/filmat etc.). Câteva momente de neatenţie sunt de ajuns pentru ca infractorii să le sustragă.
– Lăsaţi-vă lucrurile de valoare, banii, documentele, în seiful hotelului! Luaţi la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăţilor curente!
– Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsaţi geamurile deschise! Este calea cea mai uşor accesibilă hoţilor!
– Închideţi uşile de la balcon/terasă (acestea pot fi uşor escaladate)!
În cazul în care aţi fost victima unei infracţiuni de furt din locuinţă/cameră de hotel, încercaţi pe cât posibil să nu pătrundeţi în locul faptei, întrucât riscaţi să distrugeţi probe care pot duce la identificarea autorilor.
Totodată, pentru siguranţa copiilor în sezonul estival, perioadă în care aceştia sunt, de multe ori, lăsaţi acasă fără supravegherea unui adult, poliţiştii de prevenire bihoreni recomandă părinţilor să reamintească copiilor principalele reguli de atoprotecţie pe care trebuie să le cunoască, pentru a preveni orice evenimente neplăcute.
RECOMANDĂRI PREVENTIVE ADRESATE PĂRINŢILOR:
Asiguraţi-vă că ştiu să îşi spună numele complet, adresa şi numărul de telefon, în cazul în care se rătăcesc, pentru a putea să solicite ajutor;
Învăţaţi copilul să ţină mereu uşa casei închisă, să nu deschidă necunoscuţilor, să nu vorbească cu persoanele necunoscute care sună la uşă în timp ce ei sunt singuri acasă. În aceste cazuri este bine să rugaţi o cunoştinţă să treacă să verifice din când în când copilul.
Stabiliţi cu copii să anunţe dacă întârzie acasă şi să nu se îndepărteze de casă, învăţaţi-i ca, atunci când sunt singuri, să nu se aproprie de lacuri, râuri, canale, piscine, să nu se joace sau să se plimbe departe de casă;
Atunci când sunteţi în vacanţă cu copilul nu-l lăsaţi să se joace nesupravegheat, mai ales în locurile aglomerate, învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă.
Nu-l trimiteţi singur după cumpărături, mai ales în locuri pe care nu le cunoaşte, asiguraţi-vă că ştie adresa sau numele hotelului în care staţi, învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce de unul singur să-şi găsească părinţii. Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, o vânzătoare sau un adult. Asiguraţi-vă că spune întotdeauna „NU” persoanelor care, sub diferite pretexte, i-ar cere să-l însoţească.
Ascultaţi ceea ce vă spun copiii, comunicaţi cât mai mult cu ei. Copiii sunt cei care vă vor spune dacă totul este în regulă sau nu. Învăţaţi copiii să recunoască situaţiile periculoase sau deranjante şi repetaţi cu ei modalităţile de ieşire din astfel de cazuri. Trebuie să ştie că pot spune dacă ceva sau cineva le provoacă teamă, durere, jenă sau frică!
RECOMANDĂRI PREVENTIVE:
Traficul de droguri și deținerea în vederea consumului propriu reprezintă infracțiuni cel mai frecvent întâlnite cu privire la substanțele interzise.
Traficul de droguri este infracțiune și este sancționat conform prevederilor Legii nr. 143 din 26 iulie 2000, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc sau de mare risc reprezintă modalitățile infracțiunii de trafic de droguri.
Deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă iar deținerea de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unui local, a unei locuințe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.
Îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Este doar un mit că deținerea unei cantități foarte mici nu atrage sancțiuni penale.
Drogurile sunt împărțite în două mari categorii și pedepsele variază în funcție de categoria vizată:
– droguri de risc (ex: canabis, ketamină);
– droguri de mare risc (ex: cocaină, ecstasy etc.)
Ce trebuie să știi:
Drogurile nu-ți rezolvă problemele.
Drogurile îți afectează capacitatea de concentrare și sănătatea pe termen lung.
Nu combina drogurile cu alcoolul sau alte substanțe. Hidratează-te!
Înainte de a încerca, informează-te!
Nu intra in panică daca ai consumat sau cineva drag ție a consumat! Cere ajutor!
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0