Actualizat noiembrie 23rd, 2024 1:47 PM
iun. 28, 2022 Adrian Popa Actualitate, Frontpage 0 1043 vizualizari
La aproape o lună de la începerea recensământului în teren, în municipiul Oradea au fost recenzate un număr de 126.900 persoane, ceea ce reprezintă 67,4% din populația rezidentă țintă estimată la 1 decembrie 2021.
Reședința obișnuită – locul în care o persoană își petrece în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare
Pentru că s-a constatat în teren că unele persoane s-au recenzat în alte localități din județ, unde merg la țară la sfârșit de săptămână, deși ele locuiesc în Oradea, lucrează în Oradea, au copii la școală în Oradea, reamintim că reședința obișnuită înseamnă locul în care o persoană își petrece în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare în scopul recreerii.
Prin urmare, reședința obișnuită nu este în mod obligatoriu cea trecută pe cartea de identitate, ci cea în care se locuiește în mod normal.
Oamenii trebuie să știe că datele se colectează de la toate persoanele, indiferent de cetățenie, care la momentul de referință al recensământului aveau reședința obișnuită în România.
Fondurile bugetare se distribuite localităţilor în funcție de mărimea și numărul locuitorilor
Efectele unui recensământ de succes se vor vedea în viitorul pe care îl va avea orașul nostru, iar rezultatele acestuia vor avea implicații majore pentru noi și generațiile următoare.
Întotdeauna fondurile bugetare au fost distribuite orașelor în funcție de mărimea lor și de numărul locuitorilor săi. În funcție de aceste fonduri, o administrație poate elabora proiecte relevante pentru comunitatea pe care o deservește.
Dacă recensământul nu ar avea loc, decidentul național și local și-ar baza politicile publice pe date neactualizate. Acest lucru ar însemna ca fondurile bugetare să nu fie direcționate acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. În plus, nu am avea o imagine clară asupra accesului populației la servicii precum sănătate, educație, protecție socială și altele, și nici asupra condițiilor de locuit sau a mărimii și caracteristicilor fondului locativ, aflat în continuă schimbare.
Majoritatea politicilor publice beneficiază de pe urma rezultatelor recensământului. Acestea pot fi, de exemplu: politicile sociale (educația, sănătatea populației, îmbunătățirea condițiilor de locuit, creșterea gradului de ocupare și reducere a șomajului și, implicit, a sărăciei), politicile familiale, politicile privind migrația, politicile de dezvoltare a mediului rural, politicile economice (fondul de locuințe, accesul la rețeaua de apă, la energie electrică, îmbunătățirea rețelelor de transport intra- și inter-urban) ori politicile privind sprijinul statului pentru minoritățile etnice și cultele religioase.
Au mai rămas 20 de zile pentru recenzare – persoanele care refuză riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 lei
Recenzarea prin interviu față în față va continua până în data de 17 iulie 2022 și este obligatorie. Persoanele care refuză recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei, iar pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 și 5.000 lei.
Doar în ultima săptămână, Poliția Locală a aplicat 15 sancțiuni contravenționale.
Rugăm pe această cale populația să sprijine efortul recenzorilor de a colecta datele pentru recensământul populației și locuințelor, pentru a obține informații de calitate necesare politicilor publice naționale și locale, în domeniul economic și social.
Pentru informații detaliate privind desfășurarea RPL2021, vă rugăm să consultați: www.recensamantromania.ro .
sept. 16, 2024 0
sept. 16, 2024 0
aug. 15, 2024 0
iun. 20, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0