Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
iun. 24, 2022 Adrian Popa Actualitate, Administrație, Frontpage 0 635 vizualizari
Astăzi, 24 iunie, la sediul Consiliului Județean Bihor, s-a semnat contractul pentru finanțarea din fonduri europene a lucrărilor de extindere a rețelelor de gaz în comunele Nojorid, Oșorhei și Paleu, din zona metropolitană a Municipiului Oradea.
La semnarea contractului de finanțare aferent proiectului „Introducere rețele inteligente de gaze naturale în Zona Metropolitană Oradea – Etapa I” au participat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, Letiția Moțoc, director al asociației Zona Metropolitană Oradea, Cristian Tripa, viceprimarul comunei Nojorid, Ioan Gligor, primarul comunei Oșorhei și Somogyi Ludovic, primarul comunei Paleu.
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a precizat: „Județul Bihor poate fi oricând subiectul unei lucrări academice pe tema impactului pe care fondurile europene îl pot aduce pentru transformarea unei societăți. Este un studiu de caz despre cum accesul la rețelele de infrastructură, mă refer aici la drumuri, apă și canalizare, gaz și electricitate, reprezintă o bază solidă spre îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Echipa de aici arată că o bună coordonare la nivelul primăriilor, pentru accesarea banilor europeni, reprezintă esența unei transformări unitare la nivelul întregii comunități. Am remarcat proiecte importante care sunt acum pe masa CJ Bihor, precum terminalul cargo din Oradea, parcul industrial Beiuș, extinderea rețelelor de gaz în 19 localități sau drumul ce va lega Oradea de autostrada Transilvania. Toate acestea vor ajunge să facă din județul Bihor un punct strategic european. Perspectivele sunt cu atât mai promițătoare cu cât văd planuri mari și pentru ciclul de finanțare 2021-2027, prin care România dispune de o alocare totală de 31,3 miliarde de euro”.
Lungimea totală a rețelelor de gaz în cele trei comune va fi de 135,4 kilometri (comuna Nojorid: 31,2 km, comuna Oșorhei: 54,1 km, Comuna Paleu: 50,1 km). Valoarea proiectului se ridică la peste 78 de milioane de lei, echivalentul a 16 milioane de euro.
Odată cu realizarea acestui proiect în comunele Nojorid, Oșorhei și Paleu, și obținerea finanțării de către Primăria Sânmartin prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, întreaga zonă metropolitană a Municipiului Oradea va fi racordată la rețeaua de gaze naturale.
„Calitatea vieții într-o comunitate este dată și de accesul la rețelele de infrastructură: drumuri, apă și canalizare, gaz, electricitate, telefonie. De aceea, atragerea de investiții pentru dezvoltarea acestor rețele este o prioritate pentru județul Bihor. Consiliul Județean Bihor a susținut pregătirea unor proiecte în vederea extinderii acestor rețele. La finalul implementării proiectelor, după ce şi preţurile la gaz se vor stabiliza, mii de locuințe din județul nostru vor avea acces la această infrastructură. Rețelele de gaz vor permite și dezvoltarea de noi afaceri și locuri de muncă în aceste zone. Mulțumesc domnului ministru Marcel Boloș, primarilor și echipelor de proiectanți și consultanți pentru eforturile depuse în vederea asigurării finanțării acestor proiecte”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Contractul pentru finanțarea cu fonduri europene a proiectelor de extindere a rețelelor de gaze în comunele din sudul județului Bihor, respectiv Rieni, Buntești, Pietroasa, Drăgăneşti şi Lazuri de Beiuș, a fost semnat săptămâna trecută. Valoarea contractului este de peste 77 milioane lei.
Finanțarea europeană va fi asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 8: „Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale”.
În total, 19 primării* din județul Bihor vor începe în următoarea perioadă lucrări la extinderea rețelelor de gaze naturale, finanțate din fonduri europene guvernamentale, din bugetele locale și din fonduri private asigurate de firmele concesionare.
* Fonduri europene: Nojorid, Oșorhei, Paleu, Rieni, Buntești, Pietroasa, Drăgăneşti şi Lazuri de Beiuș;
Fonduri guvernamentale: Sânmartin, Aleșd, Aștileu, Țețchea, Tileagd, Ciumeghiu și Cociuba Mare;
Fonduri private: Ștei și Lunca (lucrări începute), Sânnicolau Român și Cefa.
nov. 16, 2024 0
nov. 15, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 01, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0