Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 08, 2022 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 1581 vizualizari
Femeia, eterna poveste este titlul pe care îl poartă concertul pregătit de Filarmonica de Stat Oradea cu prilejul sărbătorii internaționale ce are loc în data de 8 martie. În această zi specială, sunt invitate atât doamnele, cât și domnii, la ora 19.00 la Sala Enescu-Bartok, pentru a celebra povestea sublimă și gingașă, femeia. Programul cuprinde pe de-o parte piese interpretate de orchestra de coarde și pe de alta lucrări ale ansamblului de suflători, condus de Lorenzo Moroni.
Povestea începe cu celebra piesă a cântăreței Edith Piaf La vie en rose. Cântecul francez și-a câștigat popularitatea la jumătatea secolului XX și este chiar și astăzi un cântec cunoscut oricărui visător și a oricărui îndrăgostit. De la parfumul francez se trece ușor către meleagurile fierbinți ale Americii de Sud, cu Besame Mucho. Piesa mexicană îndeamnă spre săruturi nesfârșite, chiar dacă acestea pot simboliza adesea un păcat. Următoarea lucrare se îndepărtează de cuvinte și lasă muzica să exprime toate sentimentele profunde: Căruța poștei de Grigoraș Dinicu este una dintre cele mai cunoscute piese ale sale, interpretată la vioară, considerat un instrument ce inspiră dragostea și căldura. Revenind în America Latină, piesa Oblivion a compozitorului argentinian Astor Piazzolla reprezintă unul dintre cele mai populare tango-uri ale sale și este prezentă în filmul italian Henry IV. Două chitări este un cântec popular rusesc, compus de către Ivan Vasiliev, pe versurile unui poem dedicat țiganilor. Aici se descrie viața lor fără girji, temperamentul și mai ales, muzicalitatea lor. În continuare, piesa Memory este compusă de Andrew Lloyd Webber și face parte din musicalul Cats. Piesa melancolică evocă amintirea trecutului strălucitor și reprezintă punctul culminant al musicalului. Por una cabeza este un tango compus în anul 1935 de către Carlos Gardel. Piesa a fost folosită în mai multe producții de film din anii 90’. Piesa What a wonderful world, compusă de George David Weiss a devenit cunoscută prin interpretarea lui Louis Armstrong. Versurile piesei relateză frumusețea vieții și momentele de bucurie din viața de zi cu zi. Ritmurile energice și esența romantică a tango-ului revin odată cu piesa Libertango de Astor Piazzolla. Titlul ce se compune din cuvintele Tango și liber simbolizează trecerea compozitorului de la tango-ul clasic la stilul tango nuevo. Momentul oferit de Orchestra de coarde se închide cu bine-cunoscutul Vals nr. 2 de Dmitri Șostakovici. Acesta reprezintă fragmentul al 7-lea din Suita pentru orchestră variată a compozitorului rus, formată din mai multe lucrări ale acestuia.
În partea a doua a concertului, Ansamblul de suflători va interpreta pentru început, fragmente din musicalul My Fair Lady. Compozitorul Frederick Loewe s-a inspirat din piesa Pygmalion pentru a contura muzical, poveștile de dragoste contrastante. În Compusă special pentru filmul Vrăjitorul din Oz din anul 1939, balada Over the Rainbow de Harol Arlen ilustrează povestea unei tinere fete care își dorește să se îndepărteze de meleagurile uscate și aride ale Kansas-ului. În timpuri mult mai apropiate de prezent se situează piesa Skyfall a cântăreței Adele. Aceasta a fost compusă pentru filmul cu același nume, dar s-a remarcat și ca piesă independentă, fiind foarte apreciată pentru versurile acesteia și pentru interpretarările memorabile ale cântăreței. O piesă cu emoții profunde și cunoscută de către generații de ascultători, piesa My heart will go on este tema principală a filmului Titanic. Melodia a fost compusă de către James Horner și a devenit ulterior piesa de referință a cântăreței Celine Dion. Tot din sfera cinematografică face parte și piesa Shallow. Aceasta face parte din filmul A Star is Born și este interpretată de Lady Gaga. Din același an, 2018, datează și următorul fragment muzical, Aretha Franklin, the Queen of Soul. Aranjamentul muzical conceput de Paul Murtha aduce aminte de cântăreața Aretha Franklin, decedată în anul menționat anterior, aducând în prim-plan trei dintre cântecele acesteia. Plasând în lumină femeia, piesa Girl on fire a fost înregistrată în anul 2012 de către cântăreața americană Alicia Keys. Aceasta a fost inspirată de proaspătul rol de mamă și soție pe care îl dobândise recent, atunci când a lansat melodia. La jumătatea secolului XX, piesa Sway a fost compusă de către Pablo Ruiz, purtând totodată și titlul original, mexican, Quién Serà. La început a fost un single la scară mică, până când a fost interpretată de Dean Martin și a ajuns unul dintre cele mai cunoscute piese din repertoriul Latin, pe plan internațional. Piesa următoare, I got you de James Brown a fost lansată în anul 1965, devenind una dintre cele mai de succes piese ale sale. Ulterior, aceasta a fost folosită și în industria de film. O melodie ce nu are nevoie de prezentare, este Simply the best. Inițial, piesa a fost interpretată de către Bonnie Tyler, dar la scurt timp cântăreața americană Tina Turner a adus câteva modificări din punct de vedere muzical și a interpretat o variantă proprie. Aceasta a rămas în istorie ca un etalon al muzicii pop, interpretându-se și astăzi cu succes.
|
Intrarea se face pe bază de bilet, prețul fiind unic în valoare de 30 lei, cu respectarea normelor în vigoare
Accesul la concert este gratuit pentru doamne și domnișoare
|
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 18, 2024 0
nov. 17, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0