Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 12, 2021 Adrian Popa Actualitate, Frontpage 0 1088 vizualizari
Ziua oraşului Oradea, 12 octombrie, cu dublă semnificaţie istorică în 1918 şi 1944, a fost marcată, în acest an, într-un cadru mai restrâns, dată fiind situația pandemică și evoluția în creștere a numărului de cazuri noi de coronavirus.
La Monumentul Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie a avut loc ceremonia depunerii de coroane de flori, la care a participat primarul Florin Birta, viceprimarii Arina Moș și Marcel Dragoș, prefectul Dumitru Țiplea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, episcopul greco-catolic Virgil Bergea, preotul Radu Valer Rus, vicar eparhial, istorici, reprezentanți ai aurorităților locale, precum și alți cetățeni.
Cu această ocazie, primarul Florin Birta a vorbit despre semnificația și însemnătatea acestei zile, despre pașii importanți pe care orașul i-a făcut în atingerea unor obiective îndrăznețe, dar și despre continuarea proiectelor ce pot genera plus-valoare pentru comunitate. Totodată, și-a exprimat speranța că, prin responsabilitate, lucrurile vor reveni la normal în perioada următoare.
“Azi este prilej de sărbătoare. Este ziua în care ne sărbătorim orașul. Însă nu putem face abstracție de vremurile dificile pe care le traversăm. Din păcate, efectele pandemiei ne obligă iarăși la o sărbătoare sobră, adaptată situației epidemiologice cu care ne confruntăm. Mult prea mulți concitadini de-ai noștri au avut și au, în continuare, de suferit din cauza acestui virus extrem de periculos.
Ne dorim cu toții revenirea la normalitate, astfel încât viitoarele sărbători să le putem organiza fără restricții. Trebuie să fim conștienți că nu va fi posibil, decât dacă vom înțelege că pandemia este cât se poate de reală și poate fi depășită doar printr-un comportament responsabil și consecvent, la nivel de societate. Este interesul nostru, al tuturor, ca viața să își recapete cursul ei normal, pentru a ne putea întâlni și congratula destinși, de Ziua Orașului și nu numai”, a precizat primarul Florin Birta.
Prezent la eveniment, prof.univ. dr. Gabriel Moisa de la Universitatea Oradea a vorbit despre importanța evenimentelor petrecute la Oradea, despre solemnitatea și valoarea momentelor istorice.
“Întâlnirea noastră de astăzi este prilejuită de două momente fericite petrecute în istoria națiunii române, în istoria orașului Oradea. Evenimentele întâmplate la Oradea și-au pus amprenta asupra destinului național. Noi, cei de azi, trebuie să ne aminmtim cu multă pioșnie de ceea ce s-a întâmplat atunci, trebuie să transmitem mai departe evenimentele, astfel încât să întelegem pe deplin solemnitatea și importanța lor. Avem exemple pe care trebuie să le urmăm și din care trebuie să înțelegem, la fel cum au înțeles cei din 1918, și 1944 că, de fapt, ceea ce au avut ei atunci, ce avem noi astăzi, nu este, nu a fost al lor, nu este al nostru, ci este al copiilor noștri. Trebuie să avem grijă de prezent pentru a avea ce oferi copiilor noștri. Ei sunt viitorul”, a precizat prof.univ. dr. Gabriel Moisa.
A urmat un TEDEUM oficiat de preoții militari ai Garnizoanei Oradea, iar momentul s-a încheiat cu festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia Ostașului Român.
Din partea Primărie a depus o coroană primarul Florin Birta, împreună cu viceprimarii Arina Moș și Marcel Dragoș.
nov. 13, 2024 0
oct. 30, 2024 0
oct. 25, 2024 0
oct. 25, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0