Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
sept. 28, 2021 Adrian Popa Actualitate 0 1097 vizualizari
În după-amiaza și seara zilei de luni, 27 septembrie, pompieri militari bihoreni au intervenit pentru stingerea a trei incendii generate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spații deschise, fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.
Echipajele de pompieri ale Detașamentului Marghita au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un teren viran situat în Sânlazăr, comuna Chișlaz.
În urma evenimentului, a ars vegetația uscată pe o suprafață de circa 2.5 hectare.
În aceeași zi, pompierii Stației Aleșd au desfășurat o misiune similară, în localitatea Aștileu, suprafața afectată de arderea vegetației uscate fiind, în acest caz, de aproximativ 50 de ari.
În jurul orei 23.30, pompierii militari din cadrul Detașamentului 1 Oradea au intervenit în localitatea Livada de Bihor, pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la un teren viran, pe o suprafață de circa două hectare. Ca urmare a producerii evenimentului, au ars aproximativ 10 metri pătrați cultură de porumb și circa două hectare de miriște de porumb.
Reamintim bihorenilor faptul că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetățenii au obligația de a solicita și obține, de la autoritățile competente, următoarele documente:
– Accept de la Agenția pentru Protecția Mediului;
– Permis de lucru cu focul.
Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență sau persoana desemnată în acest sens.
Arderea miriștii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiții meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriștii în suprafețe de maximum zece hectare, prin fâșii arate;
c) izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier, prin executarea de fâșii arate;
d) desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere și stingere a eventualelor incendii;
f) asigurarea, pentru suprafețe de ardere mai mici de cinci hectare, a substanțelor și mijloacelor de stingere necesare;
g) asigurarea, în cazul suprafețelor de ardere mai mari de cinci hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare și a personalului de deservire.
Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiții meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de cinci metri;
– desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.
nov. 14, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 08, 2024 0
oct. 28, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0