Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
sept. 01, 2021 Adrian Popa Actualitate 0 1166 vizualizari
După ce „Regulamentul privind administrarea spațiilor verzi” și „Regulamentul privind accesul controlat al vehiculelor în zona pietonală centrală” au fost supuse dezbaterii publice, Consiliul Local a aprobat forma finală a acestora, urmând ca prevederile celor două regulamente să intre în vigoare din această lună.
Așa cum se știe, forma anterioară a „Regulamentului privind administrarea și întreținerea spațiilor verzi” a fost contestată în instanță de unele asociații de proprietari. Ca urmare, acesta a fost anulat parțial, considerându-se că protocoalele încheiate cu asociațiile de proprietari au fost nelegale.
Primarul Florin Birta a explicat necesitatea întocmirii noului regulament: „Acest lucru era o anomalie, pentru că la case a rămas în continuare obligația proprietarilor de a-şi întreține și curăța zona din jurul imobilelor. Tocmai de aceea, conform hotărârii instanței de judecată și a normativelor în vigoare, Primăria a propus un nou regulament pentru întreținerea spațiilor verzi, care așa cum e firesc, obligă toți locuitorii municipiului Oradea, indiferent că stau la casă sau la bloc, să-și întrețină spațiile verzi din jurul locuințelor. Regulamentul a fost lansat în dezbatere publică, iar cei care au dorit să vină cu sugestii, recomandări au avut posibilitatea să o facă.”
Regulamenul aduce ca element de noutate permiterea accesului cu biciclete, role, trotinete pe aleile parcurilor și grădinilor publice, călcatul și statul pe iarbă (excluzând activitățile de picnic ce sunt deja reglementate prin Regulamentul privind desfășurarea activităților de picnic în municipiul Oradea).
Totodată, „Regulamentul privind accesul controlat al vehiculelor în zona pietonală centrală” vine cu o serie de reglementări pentru cei care intră cu mașina în zonele pietonale nou create în Oradea, precum str. V. Alecsandri, Piața Unirii, str. Libertății, str. Iosif Vulcan, str. Republicii.
Aceștia trebuie să știe că accesul auto în aceste zone este interzis. Astfel, amenzile au fost crescute la 2500 lei, iar în termen de 15 zile se poate plăti jumătate din minimul amenzii, respectiv 1250 lei.
„Cel mai important ar fi să înțelegem că zonele pietonale nou create nu sunt destinate mașinilor, ele fiind amenajate special pentru pietoni. Îmi doresc să nu mai vedem mașini parcate, ca de exemplu pe noul trotuar de pe str. Iosif Vulcan sau în alte zone pietonale centrale, pentru că nu putem să avem un polițist la fiecare mașină parcată nelegal. Sperăm că prin cuantumul ridicat al amenzilor, cei care au obiceiul de a parca în aceste zone vor fi descurajați”, a completat primarul Florin Birta.
Excepțiile vor fi doar pentru vehiculele riveranilor, a căror intrare în imobil se poate realiza numai de pe pietonal și pentru autovehiculele care asigură transportul de valori de la instituțiile bancare. Totodată, vor avea acces mașinile de aprovizionare, însă doar între orele 7:00 – 9:30.
Primarul Florin Birta a prezentat și elementul de noutate pe care îl aduce regulamentul: „O noutate adusă de acest regulament o reprezintă un tabel cu valorile daunelor pe care le pot produce cei care intră în aceste zone pietonale. Dacă vom constata pe camerele de supraveghere că o mașină a intrat pe str. Aurel Lazăr și a lovit un stâlpișor, pe lângă faptul că șoferul va putea fi amendat că a intrat într-o zonă pietonală fără să aibă drept de acces, pe procesul verbal polițistul local va trece și dauna pe care a produs-o. Prin urmare, nu doar interzicem accesul auto în zonele pietonale centrale, ci dorim, așa cum e și firesc, să recuperăm pagubele și stricăciunile pe care le pot provoca cei care nu respectă regulamentul.”
Cei care ajung în aceste zone trebuie să știe că au la dispoziție locuri de parcare în Parcarea Independenței, în Parcarea Tribunalului sau Parcarea Brașovului.
În ceea ce privește valoarea daunelor, regulamentul prevede că, de exemplu, distrugerea unui stâlp de iluminat cu o înălțime de 5,5 m presupune plata daunelor în valoare de 25.000 lei, distrugerea unui panou informativ – 9.500 lei, a unui stâlp direcțional – 1800 lei, 1 mp de zonă verde în spatele teatrului – 70 lei, o bancă de odihnă de pe str. Aurel Lazăr – 500 lei.
aug. 19, 2024 0
iun. 28, 2024 0
iun. 13, 2024 0
iun. 05, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0